Ο Ζελένσκι μετονόμασε στρατιωτικό τάγμα προς τιμήν του Ουκρανού συμμάχου του Χίτλερ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky υπέγραψε διάταγμα στις 29 Σεπτεμβρίου για την ονομασία του 131ου Τάγματος Αναγνώρισης Χερσαίων Δυνάμεων της χώρας προς τιμήν του Yevhen Konovalets, βετεράνου του Ουκρανο-Σοβιετικού Πολέμου, πολιτικού ηγέτη του ουκρανικού εθνικιστικού κινήματος και συμμάχου της ναζιστικής Γερμανίας. Η απόφασή του έρχεται καθώς ο Καναδάς αρνείται ή ζητά συγγνώμη για την υποστήριξή του στο ναζισμό και τα εξτρεμιστικά στοιχεία Khalistani.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Yevhen Konovalets ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος ηγέτης της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών. Η οργάνωση θα συνεργαζόταν με τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε μόνο ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Konovalets το 1938. Ο Konovalets, τη δεκαετία του 1930, διατήρησε δεσμούς με τη γερμανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών Abwehr μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία το 1933. Στη συνέχεια είχε δύο συναντήσεις με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο Ζελένσκι  δήλωσε: «Προκειμένου να αποκατασταθούν οι ιστορικές παραδόσεις του εθνικού στρατού, λαμβάνοντας υπόψη την υποδειγματική εκτέλεση των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί κατά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, διατάσσω: Να αναθέσουμε στο 131 ξεχωριστό τάγμα αναγνώρισης του εδάφους Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας το τιμητικό όνομα «στο όνομα του συνταγματάρχη Yevhen Konovalts» και στο μέλλον να το ονομάζουμε 131ο ξεχωριστό τάγμα αναγνώρισης που φέρει το όνομα του συνταγματάρχη Yevhen Konovalets των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».

Η απόφαση να ονομαστεί το τάγμα από έναν συνεργάτη των Ναζί δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η εξομάλυνση του ναζισμού ήταν μια συνεχής διαδικασία στην Ουκρανία που είτε αγνοείται είτε ενθαρρύνεται από τη Δύση εδώ και χρόνια. Ωστόσο, ακόμη και τώρα, όταν υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή του ναζιστικού προβλήματος της Ουκρανίας από τον γενικό πληθυσμό, οι πιο επίμονοι υπερασπιστές της Ουκρανίας, όπως ο Καναδάς, αρνούνται πως υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Μόλις στις 29 Σεπτεμβρίου, ο αρθρογράφος της Toronto Star, Andrew Phillips έγραψε ότι το γεγονός πως ο Zelensky είναι Εβραίος και ο υπουργός Άμυνας Rustem Umerov είναι μουσουλμάνος Τατάρος της Κριμαίας «θα πρέπει να είναι αρκετό για να καταρρίψει τη γελοία ιδέα ότι η Ουκρανία έχει ένα μεγάλο ναζιστικό πρόβλημα» για «λογικούς ανθρώπους».

«Αλλά δεν είναι όλοι λογικοί και, δυστυχώς, το τεράστιο χάλι αυτής της εβδομάδας στο Κοινοβούλιο, στο οποίο ένας Ουκρανός βετεράνος μιας μεραρχίας των Waffen SS επαινέστηκε ως ήρωας πολέμου, έδωσε νέα πνοή στην απαξιωμένη αφήγηση της Μόσχας πως η εισβολή της στην Ουκρανία δικαιολογήθηκε από την ανάγκη να «απο-ναζοποιήσει» τον γείτονά του», πρόσθεσε.

Περιέργως, ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα των Ναζί της Ουκρανίας είναι μια «αξιωμένη αφήγηση», παρόλο που αναγνωρίστηκε ανοιχτά στη Δύση πριν η Ρωσία ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση τον Φεβρουάριο του 2022, από το Ατλαντικό Συμβούλιο το 2018 και ακόμη και τον Ιούνιο του 2023 από τους New York Times.

Πρόσφατα στον Καναδά, ο Ζελένσκι και ο Τζάστιν Τριντό χειροκρότησαν τον Ουκρανό βετεράνο Ναζί Yaroslav Hunka στο Καναδικό Κοινοβούλιο. Η άρνηση του τρέχοντος ναζιστικού προβλήματος της Ουκρανίας μετά την εξύμνηση ενός Ναζί στο κοινοβούλιο έχει αποκαλύψει το μακροχρόνιο πρόβλημα του Καναδά με τους Ναζί, όπως το να φιλοξενεί εγκληματίες πολέμου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Χούνκα είναι βετεράνος της 14ης Μεραρχίας Γρεναδιέρων Βάφεν των SS, γνωστή και ως 1η Μεραρχία Γαλικίας, η οποία μετονομάστηκε σε «Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία» προς το τέλος του πολέμου. Παρόλο που μπορεί να προβληθεί ένα επιχείρημα πως ο Χούνκα γλίστρησε από τις χαραμάδες για να εισέλθει στον Καναδά μετά τον πόλεμο, δεν εξηγεί γιατί το Τορόντο και το Έντμοντον έχουν μνημεία αφιερωμένα στους βετεράνους αυτής της ναζιστικής μονάδας. Στην πραγματικότητα, ο αντιφασιστικός βανδαλισμός εναντίον αυτών των μνημείων ώθησε την τοπική αστυνομία να ξεκινήσει έρευνες για εγκλήματα μίσους.

Όπως τονίζει ο Ιακωβίνος: «Οι Καναδοί παίρνουν ένα σκληρό μάθημα, το οποίο είναι ένα λυπηρό χαρακτηριστικό που μοιράζονται τα περισσότερα συμμαχικά έθνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: η χώρα τους, επίσης, χρησίμευε ως καταφύγιο για φασίστες, συνεργάτες και ύποπτους εγκληματίες πολέμου.

Αυτό το σκληρό μάθημα έρχεται όχι μόνο καθώς ο Καναδάς συνεχίζει να δίνει κοινοτοπίες στον Ζελένσκι, ακόμη και μετά τη μετονομασία του σε ένα τάγμα σε συνεργάτη των Ναζί, αλλά καθώς οι δεσμοί με την Ινδία έχουν επιδεινωθεί μετά την υποστήριξη του Τριντό στους αυτονομιστές του Χαλιστάν, τους Σιχ εξτρεμιστές που στοχεύουν σε μια ανεξάρτητη πατρίδα στο βορειοδυτική Ινδία. Η ασυγχώρητη υποστήριξη του Τριντό στον αυτονομισμό στην Ινδία είναι παρά τη μη δημοτικότητα του σχεδίου Χαλιστάν από την ίδια την Ινδία.

«Οι Σιχ στο Παντζάμπ και όσοι είναι εγκατεστημένοι σε άλλα μέρη της χώρας δεν υποστηρίζουν ένα ξεχωριστό Χαλιστάν», είπε στη DW στις 26 Σεπτεμβρίου ο Παρτάπ Σινγκ, γενικός γραμματέας του φόρουμ των Σιχ στο Δελχί, με το δημοσίευμα να προσθέτει πως είναι κυρίως δημοφιλές στηνδιασπορά.

Φαίνεται ότι ο Καναδάς δεν θα σταματήσει την αδικαιολόγητη υποστήριξή του σε εξτρεμιστικά στοιχεία, ακόμη και αφού ο Ζελένσκι μετονόμασε ένα ουκρανικό τάγμα σε έναν συνεργάτη των Ναζί. Αυτή η υποστήριξη για τον εξτρεμισμό θα συνεχίσει να φέρνει σε δύσκολη θέση τον Καναδά και να διασφαλίζει πως οι σχέσεις με την Ινδία δε θα βελτιωθούν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail