Αυτή είναι η χειρότερη παγκόσμια διατροφική κρίση στη σύγχρονη ιστορία, και πρόκειται να φτάσει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν απελπιστικά σε όλο τον κόσμο, και όταν τελειώσετε με την ανάγνωση αυτού του άρθρου, περισσότερα παιδιά θα πεθάνουν από την πείνα. Νωρίτερα φέτος, το CNN παραδέχτηκε στην πραγματικότητα πως βρισκόμαστε στη μέση της «χειρότερης επισιτιστικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία», αλλά επειδή τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης σπάνια παρουσιάζουν εικόνες από τα τεράστια δεινά στην άλλη άκρη του πλανήτη, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν καν ότι συμβαίνει. 

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εδώ στο δυτικό κόσμο, ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η παγκόσμια επισιτιστική κρίση είναι μέσω σημαντικά υψηλότερων τιμών στο παντοπωλείο. Αυτές οι υψηλότερες τιμές είναι σίγουρα επώδυνες, αλλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά όταν δεν έχετε αρκετό φαγητό για να ταΐσετε την οικογένειά σας σε σταθερή βάση, αυτό είναι πραγματικά ένα εφιαλτικό σενάριο. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ,735 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε «κατάσταση χρόνιας πείνας» πέρυσι:

Μέχρι το 2022, περίπου 735 εκατομμύρια άνθρωποι – ή το 9,2% του παγκόσμιου πληθυσμού – βρέθηκαν σε κατάσταση χρόνιας πείνας – μια εκπληκτική αύξηση σε σύγκριση με το 2019. Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αποκαλύπτοντας μια αυξανόμενη κρίση.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν μέτρια έως σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2022. Αυτή η ταξινόμηση υποδηλώνει την έλλειψη πρόσβασής τους σε επαρκή τροφή. Ο αριθμός αυτός κλιμακώθηκε κατά 391 εκατομμύρια ανθρώπους σε σύγκριση με το 2019.

Η επίμονη αύξηση της πείνας και της επισιτιστικής ανασφάλειας, που τροφοδοτείται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση παραγόντων, απαιτεί άμεση προσοχή και συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες για την ανακούφιση αυτής της κρίσιμης ανθρωπιστικής πρόκλησης.

Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιους αριθμούς.

Και οι τελικοί αριθμοί για το 2023 θα είναι αναπόφευκτα ακόμη υψηλότεροι, επειδή οι καλλιέργειες αποτυγχάνουν σε όλο τον πλανήτη.

Για παράδειγμα, αυτή ήταν μια καταστροφική χρονιά για τις καλλιέργειες ρυζιού στην Ινδία:

Ο Satish Kumar κάθεται μπροστά από τον βυθισμένο ορυζώνα του στην πολιτεία Haryana της Ινδίας, κοιτάζοντας με απόγνωση τις κατεστραμμένες καλλιέργειές του.

«Έχω υποστεί μια τεράστια απώλεια», είπε ο αγρότης τρίτης γενιάς, ο οποίος βασίζεται αποκλειστικά στην καλλιέργεια των σιτηρών για να ταΐσει τη νεαρή οικογένειά του. «Δε θα μπορέσω να καλλιεργήσω τίποτα μέχρι το Νοέμβριο».

Τα νεοφυτεμένα δενδρύλλια έγιναν υποβρύχια από τον Ιούλιο μετά την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε τη βόρεια Ινδία, με κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες να σαρώνουν την περιοχή.

Η κυβέρνηση της Ινδίας απάντησε σε αυτή την κρίση απαγορεύοντας την εξαγωγή λευκού ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι, αλλά αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις δεκάδες χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές ρυζιού από την Ινδία:

Τον περασμένο μήνα, η Ινδία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, ανακοίνωσε την απαγόρευση της εξαγωγής λευκού ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αυξανόμενες τιμές στο εσωτερικό και να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια. Στη συνέχεια, η Ινδία συνέχισε με περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού της, συμπεριλαμβανομένου δασμού 20% στις εξαγωγές μισοβρασμένου ρυζιού.

Η κίνηση έχει πυροδοτήσει φόβους για τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων, έχει βλάψει τα προς το ζην ορισμένων αγροτών και έχει ωθήσει αρκετές χώρες που εξαρτώνται από το ρύζι να αναζητήσουν επείγουσες εξαιρέσεις από την απαγόρευση.

Περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βασίζονται στο ρύζι ως βασική τροφή και η Ινδία συνέβαλε στο 40% περίπου των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού.

Διαβάστε ξανά την τελευταία πρόταση.

Χωρίς εξαγωγές ρυζιού από την Ινδία, ο αριθμός των ανθρώπων που λιμοκτονούν στις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα αυξηθεί στα ύψη.

Κάποια φτωχά έθνη εκλιπαρούν κυριολεκτικά την Ινδία να αρχίσει ξανά να εξάγει λευκό ρύζι χωρίς μπασμάτι, αλλά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Ινδίας δεν υποχωρεί.

Έτσι, η τιμή του ρυζιού έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο και οι προμήθειες γίνονται όλο και πιο περιορισμένες.

Αφήστε με να σας κάνω μια ερώτηση.

Τι θα κάνατε αν το παιδί σας πεθαίνει από τον υποσιτισμό μπροστά στα μάτια σας;

Στη Σομαλία, αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα στα μισά από όλα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών:

Στη Σομαλία, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μια καταστροφική επισιτιστική κρίση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σοβαρής και παρατεταμένης ξηρασίας και δεκαετιών συγκρούσεων που έχουν καταστρέψει τη φυτική παραγωγή και έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τους βοσκούς να βρουν τροφή για τα ζώα τους.

Δυστυχώς, τα πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά, με το 50% των παιδιών κάτω των πέντε ετών στη χώρα να αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό.

Εδώ στο δυτικό κόσμο τα παιδιά μας δε λιμοκτονούν.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό.

Αλλά οι ουρές στις τράπεζες τροφίμων μας μεγαλώνουν. Εδώ είναι ένα παράδειγμα από την πολιτεία του Οχάιο:

Ο Kam McKenzie, υπεύθυνος προσέγγισης SNAP για την τράπεζα τροφίμων, είπε ότι το ντουλάπι της Liberty Street βλέπει 940 περισσότερες οικογένειες κάθε μήνα από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν σταμάτησαν τα οφέλη SNAP από την εποχή του COVID.

"Λοιπόν, τώρα υπολογίζουμε κατά μέσο όρο ίσως λίγο περισσότερες από 300 οικογένειες την ημέρα να έρχονται στο ντουλάπι μας στην οδό Liberty Street για να ψωνίσουν για παντοπωλεία", είπε ο McKenzie.

Με βάση την ποσότητα φαγητού που έδωσε το Freestore, υπολόγισε πως η ζήτηση στο ντουλάπι είναι αυξημένη κατά 27% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022.

Και αντιμετωπίζουμε προβλήματα και με τις καλλιέργειές μας.

Στη μέση της χώρας, οι φαινομενικά ατελείωτες συνθήκες ξηρασίας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες καλαμποκιού φέτος:

Η έλλειψη βροχής έχει πλήξει σκληρά τις καλλιέργειες: Στο Μιζούρι, για παράδειγμα, το 40% της καλλιέργειας καλαμποκιού της πολιτείας ταξινομήθηκε ως φτωχή ή πολύ φτωχή, σύμφωνα με την παρακολούθηση ξηρασίας. Η Αϊόβα, ο κορυφαίος παραγωγός καλαμποκιού της χώρας, βρίσκεται στη μέση της χειρότερης ξηρασίας της τελευταίας δεκαετίας με περίπου το 80% της πολιτείας σε κάποιο βαθμό ξηρασίας.

Η παρατεταμένη ξηρασία έφτασε ακόμη και στις όχθες της λίμνης Superior: Τμήματα του Ουισκόνσιν χαρακτηρίζονται ως η πιο σοβαρή ξηρασία για πρώτη φορά από το 1999 που ιδρύθηκε το US Dought Monitor, δήλωσε ο Dennis Todey, διευθυντής του Midwest Climate Hub του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

«Είναι η σοβαρότητα της ξηρασίας και η διάρκεια της ξηρασίας που προκαλούν ορισμένα μπερδεμένα ζητήματα αυτήν την στιγμή», είπε.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε ακόμη στα πολύ πρώιμα στάδια αυτής της νέας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Πολλαπλές μακροπρόθεσμες τάσεις θα συνδυαστούν για να μας καταστήσουν αδύνατο να ταΐσουμε όλους στον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.

Οι πολιτικοί μας το γνωρίζουν αυτό, αλλά είναι πολύ σιωπηλοί σχετικά με την ταχέως αυξανόμενη επισιτιστική μας κρίση, επειδή δε θέλουν να ανησυχήσουν το γενικό πληθυσμό.

Όμως δε θα υπάρξει διαφυγή. Εκατοντάδες εκατομμύρια δε θα έχουν αρκετό φαγητό για να φάνε απόψε, και δε θα περάσει πολύς καιρός πριν ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνια πείνα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail