Η Τουρκία μετακινείται στη ρωσική πλευρά των οδοφραγμάτων

Φωτογραφία: kremlin.ru
Πριν από λίγο καιρό, πιστευόταν ότι η Τουρκία μπορούσε να αφήσει ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη Μαύρη Θάλασσα για να βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Είναι αδύνατο να κάνουμε τέτοιες υποθέσεις τώρα.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Τουρκία καταδικάζει τις ενέργειες των ΗΠΑ

Ο νέος πόλεμος μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ έχει αλλάξει πολύ. Η ανάπτυξη δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα για προληπτικά μέτρα κατά των «τρίτων χωρών» προκάλεσε ανησυχία στην Τουρκία.

«Τι κάνει εκεί;» Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε αντιδρώντας στην ανάπτυξη ενός άλλου αμερικανικού πλοίου:

"Τι κάνει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στο Ισραήλ; Γιατί πηγαίνει εκεί; Θα απονηώσεις όλα τα αεροπλάνα, τα σκάφη του, θα περικυκλώσει τη Γάζα και θα την χτυπήσει, ανοίγοντας την πόρτα σε σοβαρούς μαζικούς θανάτους;" είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ στην Άγκυρα.

Παρόμοιο σχόλιο δημοσίευσε ο Ερντογάν για την καταστροφή τουρκικού drone από Αμερικανούς στη Συρία.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 23 βάσεις στρατού στη Συρία. Τι κάνουν εκεί; Δεν είναι πάρα πολλές; Δεν είναι η Τουρκία εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ; Πώς το εξηγούμε αυτό; Αυτό δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της συμμαχίας μεταξύ μας», είπε ο Ερντογάν.

Οι συμμαχικές σχέσεις Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν τέλειες εδώ και πολύ καιρό. Η Άγκυρα δεν υποστηρίζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά αναπτύσσει συνεργασία με τη Ρωσία. Η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής κόμβων πετρελαίου, φυσικού αερίου και σιτηρών, ενώ υπάρχουν πολλά άλλα έργα σε εξέλιξη που σημαίνει ότι η Τουρκία θέλει να εργαστεί για τον εαυτό της και όχι για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ στη σύγκρουση με τη Χαμάς έχει καταστρέψει εντελώς την ατμόσφαιρα «εμπιστοσύνης και συνεργασίας» μεταξύ των χωρών.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν θέση στη ζώνη συμφερόντων της Τουρκίας

Ως απάντηση στην άφιξη αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία αποφάσισε να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, αναφέρει η Yeni şafak. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ασκήσεις πραγματοποιούνται από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου.

"Η αποστολή αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια απειλή και ανευθυνότητα που δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Η απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ως απάντηση σε αυτή την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα τολμηρό και σωστό βήμα και ένα πολύ ισχυρό σήμα που δείχνει ότι η περιοχή δεν έχει εγκαταλειφθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, σύμμαχος του κόμματος του Ερντογάν στον κοινοβουλευτικό συνασπισμό, Devlet Bahçeli.

Οι κλήσεις για κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων του Ιντσιρλίκ και του Κουρετσίκ άρχισαν να εμφανίζονται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η εφημερίδα Sözcü κάλεσε τις τουρκικές αρχές να απαντήσουν δραστικά στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

"Μη διστάσετε. Ας είναι η απάντησή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες ως εξής: θα κλείσουμε τις βάσεις Ιντσιρλίκ και Κουρετσίκ. Ο Ερντογάν αντιτίθεται στις ΗΠΑ ρωτώντας τι κάνει το αεροπλανοφόρο τους στη Μεσόγειο Θάλασσα. Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν κατά των ΗΠΑ είναι προφανείς. Ποιος σας εμποδίζει;». έγραψε η εφημερίδα.

Η ηγέτης του Καλού Κόμματος, Meral Akşener, ζήτησε το ίδιο, αν και ως απάντηση στην κατάρριψη ενός UAV στη Συρία που απογειώθηκε από την αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Η Τουρκία μετακινείται στη ρωσική πλευρά των οδοφραγμάτων

Ο νέος γύρος της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης ώθησε πολλές χώρες να πάρουν μια πιο ξεκάθαρη θέση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τουρκία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Μόσχα και η Άγκυρα βρίσκονται και πάλι στην ίδια πλευρά των οδοφραγμάτων όταν πρόκειται για τον παγκόσμιο μετασχηματισμό της παγκόσμιας τάξης. Θα πρέπει να αποδοθεί η πολιτική προνοητικότητα του Ρετζέπ Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail