Η Ρωσία έχει γίνει η ηγέτιδα στις θαλάσσιες εξαγωγές προς την Τουρκία

RIA Novosti / Vitaly Ankov
Freepen.gr - Το Σεπτέμβριο, η Ρωσία ήταν η ηγέτιδα στις εξαγωγές αγαθών στην Τουρκία δια θαλάσσης, αυξάνοντας τους όγκους προσφοράς κατά περισσότερο από 11% σε ετήσια βάση· η δομή των εισαγωγών της Τουρκίας αποτελείται κυρίως από πετρέλαιο, καύσιμο ντίζελ και άνθρακα· τα σιτηρά δεν βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά τους όγκους, προκύπτει από τους υπολογισμούς του RIA Novosti που βασίζονται σε στοιχεία της τουρκικής ναυτιλιακής διοίκησης.

Συνολικά, τα τουρκικά λιμάνια διακίνησαν περισσότερους από 42,4 εκατομμύρια τόνους φορτίου τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 2,9% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2022. Ο όγκος του φορτίου που διακινήθηκε από την αρχή του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 επίσης μειώθηκε κατά 4,2% και ξεπέρασε τους 391,8 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω των στοιχείων του Φεβρουαρίου, όταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια ήταν εκτός λειτουργίας μετά από καταστροφικούς σεισμούς στο Iskenderun.

Τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια παραμένουν το Kocaeli στα δυτικά της χώρας και η Aliaga στην περιοχή της Σμύρνης.

Η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εξήγαγαν αγαθά στην Τουρκία δια θαλάσσης - το Σεπτέμβριο, ο όγκος των αποστολών ξεπέρασε τους 7,4 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με 6,7 εκατομμύρια τόνους το Σεπτέμβριο του 2022. 

Όσον αφορά τη δομή των εισαγωγών στην Τουρκία, από τα στοιχεία του τμήματος προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος όγκος προήλθε από αργό πετρέλαιο (η Ρωσική Ομοσπονδία προμήθευε σχεδόν 1,5 εκατ. τόνους), άνθρακα (περίπου 1,7 εκατ. τόνους από τη Ρωσία), ντίζελ (από τη Ρωσία - περισσότερα από 1,2 εκατ. τόνους), παλιοσίδερα και οπτάνθρακας (περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι). Ένα χρόνο νωρίτερα, η πρώτη πεντάδα ήταν προμήθειες σιταριού και μεσλίνου (ένα μείγμα σιταριού και σίκαλης).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail