Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του αποκλεισμού της Γάζας

idf.il
Εν μέσω κύματος σύγχυσης, το επιχείρημα ότι οι μυστικές υπηρεσίες και η αεροπορική άμυνα της χώρας απέτυχαν είναι αβάσιμο

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ, καταλαμβάνοντας γρήγορα αρκετούς συνοριακούς οικισμούς και εγκαθιστώντας τον έλεγχο σε μια μεγάλη περιοχή εδάφους.

Mikhail Khodarenok* - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να ξεπεράσουν φράχτες στα σύνορα με τη Γάζα. Η χρήση σκαφών (σε μικρές αμφίβιες αποβάσεις) και αλεξίπτωτων ήταν αξιοσημείωτη κατά τη διάρκεια των μαχών.

Εκμεταλλευόμενοι την πλήρη έκπληξη της επίθεσης, οι τρομοκράτες κατάφεραν να πάρουν μερικό έλεγχο των σχετικά μεγάλων Ισραηλινών πόλεων Σντερότ, Νετιβότ, Ασκέλων και Οφακίμ, καθώς και ορισμένων οικισμών και κιμπούτς στις παραμεθόριες περιοχές.

Οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν επίσης στις βάσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στο κιμπούτς Ρέιμ και στο Ναχάλ Οζ. Οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας υπέστησαν σημαντικές απώλειες όσον αφορά τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους αιχμαλώτους. Το συνολικό μέγεθος της δύναμης του εισβολέα έχει εκτιμηθεί σε περίπου 1.000 (ουσιαστικά ένα ενισχυμένο Τάγμα).

Υπήρξε αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών;

Πολλοί παρατηρητές έσπευσαν να αποδώσουν τις επιτυχίες της Χαμάς σε λανθασμένους υπολογισμούς από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν κάποιες ελλείψεις.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η κατηγορία πως οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας πιάστηκαν να κοιμούνται από την επίθεση είναι σαφώς υπερβολική. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλες οι προκαταρκτικές ενέργειες της Χαμάς την παραμονή της 7ης Οκτωβρίου δεν σχετίζονταν με την προετοιμασία μιας ένοπλης εισβολής ως τέτοιας.

Εξάλλου, ακόμη και οι πιο εξελιγμένες ισραηλινές τεχνικές πληροφορίες δεν μπορούσαν, εξ ορισμού, να αποκαλύψουν το σχηματισμό ομάδων επίθεσης, την κατοχή περιοχών λειτουργίας, την ανάπτυξη οπισθοφυλακής και πολλά άλλα πράγματα που προηγούνται μιας κλασικής ένοπλης εισβολής. Επιπλέον, η Χαμάς δεν δημιούργησε τέτοιες ομάδες χτυπήματος.

Ναι, υπήρξε κάποια κίνηση κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ, όπως πάντα. Οι ρουκέτες τύπου Κασάμ εξακολουθούσαν να σφυροκοπούνται σε εκατοντάδες και χιλιάδες σε εργαστήρια χειροτεχνίας, αλλά και αυτό είναι μια κοινή δραστηριότητα στη Λωρίδα της Γάζας. Υπήρξαν, όπως πάντα, βίαιες διαδηλώσεις που κυματίζουν αυτόματα τουφέκια, πολυβόλα και ρουκέτες, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να συσχετιστεί η κίνηση δύο ή τριών μπουλντόζων προς τα σύνορα με προετοιμασίες για το ξέσπασμα στρατιωτικής σύγκρουσης.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η Χαμάς δε χρειαζόταν μεγάλη νέα προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, που θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών, για να πραγματοποιήσει την επίθεση του Σαββάτου. Είχε επαρκείς πόρους για μια στρατιωτική δράση αυτού του μεγέθους – περιπετειώδη και αυτοκτονική στη φύση και χωρίς τελικά θετικές συνέπειες για την ομάδα.

Πρέπει να προστεθεί ότι, για αντικειμενικούς λόγους, είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εργαστείς ως πράκτορας μεταξύ του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας. Επιπλέον, μόνο ένας πολύ στενός κύκλος ανθρώπων, που σχετίζονται κυρίως με οικογενειακούς δεσμούς, επιτρέπεται να λαμβάνουν θεμελιώδεις αποφάσεις εντός της Χαμάς.

Ως εκ τούτου, οι κατηγορίες εναντίον των Ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν σίγουρα τη θέση τους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι προαναφερθείσες περιστάσεις.

Έχει αποτύχει η ισραηλινή πολεμική μηχανή;

Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες μεταξύ ορισμένων εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome του Ισραήλ. Ωστόσο, το θέμα εδώ είναι πως κάθε αντιαεροπορικό και αμυντικό σύστημα περιορίζεται από αυτό που είναι γνωστό ως ρυθμός πυρός. Δηλαδή, η ικανότητα να νικήσουμε μια αεροπορική επίθεση του εχθρού σε μια ορισμένη πυκνότητα: να εμπλακούμε, να εντοπίσουμε και να καταρρίψουμε έναν ορισμένο αριθμό στόχων (για παράδειγμα, 25 ανά λεπτό).

Αν ο εχθρός εκτοξεύσει 5.000 πυραύλους Κασάμ σε 20 λεπτά, κανένας θόλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτόν τον αριθμό στόχων. Εάν κάθε στόχος επρόκειτο να πυροδοτηθεί σε μια έκρηξη δύο πυραύλων (όπως συνηθίζεται στις επιχειρήσεις μάχης), θα απαιτούνταν τουλάχιστον 10.000 αμυντικοί πύραυλοι, με κόστος 20.000 δολάρια ο καθένας (και αυτό είναι στις τιμές του 2014). Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ έχει ήδη ζητήσει πρόσθετα συστήματα από τις ΗΠΑ.

Έχει επίσης αναφερθεί πως σχηματισμοί της Χαμάς κατέλαβαν αρκετά άρματα μάχης Merkava (συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας τροποποίησης, της IV παραλλαγής) από τις IDF, μερικά από τα οποία έχουν καεί. Ωστόσο, είναι απίθανο οι τρομοκράτες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πανοπλία στη μάχη, καθώς απαιτεί ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, Η Χαμάς δεν μπορούσε καν να ξεκινήσει ένα Merkava IV, πόσο μάλλον να χρησιμοποιήσει το σύστημα ελέγχου πυρός του.

Έτσι, ο ισχυρισμός πως οι ένοπλες μονάδες της Χαμάς βασίζουν τις ενέργειές τους στην ανάλυση της δικής τους εμπειρίας και των αδυναμιών του εχθρού, καθώς και μια λεπτομερή μελέτη των τελευταίων τάσεων στη σύγχρονη στρατιωτική τέχνη σε ζώνες ένοπλων συγκρούσεων, είναι υπερβολή από ορισμένους αναλυτές. Οι μαχητές δεν επιδεικνύουν τίποτα "αιχμής" στον τομέα της στρατιωτικής τέχνης.

Τι να περιμένετε από τις μάχες στο έδαφος;

Όσον αφορά την πιθανή είσοδο της Χεζμπολάχ (μιας σιιτικής ομάδας στο Λίβανο και ουσιαστικά ενός ιρανικού πληρεξούσιου) στις μάχες από την πλευρά της Χαμάς, αυτό θα μπορούσε σίγουρα να περιπλέξει τη συνολική κατάσταση για το Ισραήλ. Αλλά ταυτόχρονα, οι ικανότητες μάχης της Χεζμπολάχ δεν πρέπει να προσεγγίζονται με υπερβολή. Κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία, δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι μια τρομερή στρατιωτική δύναμη, κάτι για το οποίο γνωρίζουν καλά οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Ένα πιο σημαντικό και περίπλοκο πρόβλημα για τον ισραηλινό στρατό είναι ότι στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, είναι σχεδόν αδύνατο να διαχωριστούν οι στόχοι της Χαμάς από τους αμάχους, ειδικά καθώς οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τον πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες.

Οι ηγέτες του Ισραήλ πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κατηγορηματικοί σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους αυτής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι υψηλής τεχνολογίας, σύγχρονες δυνάμεις τους είναι ικανές να νικήσουν τους σχηματισμούς της Χαμάς κατά μέτωπο. Οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας έχουν ήδη ανακτήσει τον έλεγχο όλων των εδαφών και των πληθυσμιακών κέντρων που είχαν καταληφθεί προηγουμένως από τους τρομοκράτες.

Είναι απίθανο, ωστόσο, ότι η σύγκρουση θα τελειώσει με τον ισραηλινό στρατό αριστερά στα σύνορα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει ο πειρασμός να προκληθούν τέτοιες απώλειες στους σχηματισμούς της Χαμάς που το κίνημα θα ξεχάσει για κάθε ένοπλο αγώνα για πολλά χρόνια.

Ως εκ τούτου, τα πιο προηγμένα όπλα του ισραηλινού στρατού, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών βομβών που καταστρέφουν τα καταφύγια, θα χρησιμοποιηθούν σύντομα. Επιπλέον, το Ισραήλ πρέπει να ανακτήσει τους αιχμαλώτους πολέμου και τους ομήρους του. Αυτό σημαίνει ότι μια γενική στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα (οι πολιτολόγοι την αποκαλούν συνήθως χερσαία επιχείρηση) θα ξεκινήσει από μέρα σε μέρα.

Έτσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί πως ολόκληρη η επικράτεια του Παλαιστινιακού αποκλεισμού θα είναι σύντομα υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών.

* Ο Mikhail Khodarenok είναι στρατιωτικός σχολιαστής για το RT.com και συνταγματάρχης ε.α.. Υπηρέτησε ως αξιωματικός στην κύρια επιχειρησιακή διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail