Πως αλλάζουν οι καιροί! Ο Σουηδός πρωθυπουργός επικρίνει τους χαλαρούς συνοριακούς ελέγχους που οδήγησαν στην τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες

Freepen.gr -
Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα και να απελάσει όσους δεν δικαιούνται να παραμείνουν, τότε η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων πρέπει να καταργηθεί, δήλωσε την Τρίτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson, όπως γράφει το rmx.news.

Απαντώντας στη δολοφονία δύο Σουηδών υπηκόων που σκοτώθηκαν σε ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο των Βρυξελλών το βράδυ της Δευτέρας, ο Kristersson εξέφρασε την οργή του που ο δράστης ήταν ελεύθερος να περιπλανιέται στην Ευρώπη όταν ήταν γνωστό ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.

«Δεν ήταν σωστό που ο δράστης ήταν ελεύθερος, παρόλο που γνώριζαν ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη.

Ο τρομοκράτης, 45χρονος Τυνήσιος μετανάστης που ονομάζεται Abdesalem Lassoued, του είχαν αρνηθεί το άσυλο στο Βέλγιο το 2020, αλλά παρέμενε να ζει στην de facto πρωτεύουσα της ΕΕ χωρίς να καταβληθούν προσπάθειες απέλασής του.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη πως ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας ως απειλή λόγω ριζοσπαστικοποίησης, είχε καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα στην Τυνησία και ήταν γνωστός στη βελγική αστυνομία αφού πρόσφατα απείλησε έναν κάτοικο ενός κέντρου ασύλου στις Βρυξέλλες.

«Τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατεύονται», είπε ο Kristersson στους δημοσιογράφους. «Αν δεν έχουμε έλεγχο στα σύνορα της Ευρώπης, αν μπορείτε να μπείτε στην Ευρώπη, τότε η κατάσταση είναι επικίνδυνη».

«Χωρίς έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορούμε να έχουμε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη», προειδοποίησε.

Ο Kristersson πρόσθεσε ότι τα γεγονότα στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας ήταν το «πιο ξεκάθαρο σήμα» της συνεχιζόμενης αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγξει τα σύνορά της.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης πως οι πληροφορίες έδειξαν ότι η επίθεση σκόπιμα «στόχευσε τη Σουηδία και τους Σουηδούς» και ότι ο δράστης είχε επισκεφτεί τη Σουηδία στο παρελθόν.

«Έμεινε περιστασιακά στη Σουηδία», είπε ο Kristersson, αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν γνωστός στη σουηδική αστυνομία για αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.

«Είναι καιρός για περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη προσοχή, περισσότερη επαγρύπνηση. Απλώς δεν πρέπει να είμαστε αφελείς», πρόσθεσε ο Σουηδός ηγέτης, η χώρα του οποίου ανέβασε τον συναγερμό τρομοκρατίας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο τον Αύγουστο μετά την οργή σε όλο τον ισλαμικό κόσμο για μια σειρά από δημόσιες πυρπολήσεις του Κορανίου στη χώρα.

Ο Kristersson, ωστόσο, επέμεινε ότι οι Σουηδοί δεν θα αποδεχτούν μια Ευρώπη όπου οι Σουηδοί υπήκοοι θα πρέπει να κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα.

«Δεν θέλω οι Σουηδοί να κυκλοφορούν κρύβοντας πως είναι Σουηδοί. Δεν μπορεί να γίνει αυτό», πρόσθεσε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail