Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν ως απάντηση στην παλαιστινιακή επίθεση

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλη στρατιωτική εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στα κατεχόμενα εδάφη. Τεράστιοι βομβαρδισμοί, μεταξύ άλλων εναντίον περιοχών αμάχων, έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ώρες και έχουν αναφερθεί χιλιάδες θάνατοι και τραυματισμοί. Επιπλέον, επιβλήθηκε μια σοβαρή πολιορκία κατά της Γάζας, χωρίς άλλα τρόφιμα, νερό και ενέργεια διαθέσιμα για την περιοχή.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Η πολιορκία επιβάλλεται τόσο στην ξηρά, από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, όσο και από τη θάλασσα, όπου ενισχύεται από την άφιξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων που στάλθηκαν να βοηθήσουν το Τελ Αβίβ. Ο παλαιστινιακός πληθυσμός στερείται πλέον οποιασδήποτε εξωτερικής πηγής πόρων, κάτι που προφανώς θα προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

«Έδωσα διαταγή – η Γάζα θα είναι υπό πλήρη πολιορκία (...) Πολεμούμε βαρβάρους και θα απαντήσουμε ανάλογα», είπε ο Νετανιάχου, κάνοντας σαφή μια ρατσιστική νοοτροπία αποκαλώντας τους Παλαιστίνιους «βάρβαρους».

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, αντί να ενεργούν προσεκτικά και να επιδιώκουν διπλωματικό διάλογο, οι δυτικές χώρες υποδαυλίζουν και πάλι τον πόλεμο και το χάος και βοηθούν το Ισραήλ να διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η ΕΕ, σε αντίθεση με τις δικές της δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες, έκανε μια αμφιλεγόμενη ανακοίνωση στις 9 Οκτωβρίου υποσχόμενη να εμποδίσει την αποστολή κεφαλαίων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Οι ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν τη λεγόμενη «αναπτυξιακή βοήθεια» στους Παλαιστίνιους με στόχο να ανακουφίσουν τα δεινά των κατοίκων της περιοχής. Η βοήθεια προωθεί πρωτοβουλίες οικονομικής ανάπτυξης και καθιστά δυνατή τη σίτιση Παλαιστίνιων παιδιών που έχουν πέσει θύματα της σύγκρουσης. Τα χρήματα αποστέλλονται τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη και δεν υποκινούνται από πολιτικούς λόγους.

Η είδηση ​​δεν έγινε δεκτή από τους ίδιους τους Ευρωπαίους, οι οποίοι επέκριναν αυστηρά τη μονομερή απόφαση του μπλοκ, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις χώρες-μέλη. Έτσι, η διπλωματική δυσφορία οδήγησε σε προφανή «ανατροπή» της στάσης, με τον επίτροπο της ΕΕ για τη γειτονία και τη διεύρυνση, Olivér Várhelyi, να «διευκρινίζει»: «Δεν θα υπάρξει αναστολή πληρωμών (...) [Αλλά δεν προβλέπονται πληρωμές».

Παρά το γεγονός ότι προφανώς «παραιτήθηκε» από την «τιμωρία» της Παλαιστίνης, η δήλωση του αξιωματούχου δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο διακοπής της βοήθειας. Λέγοντας πως δεν «προβλέπονται πληρωμές», υποστηρίζεται ότι η ΕΕ μπορεί να καθυστερήσει τις επικείμενες μεταφορές κεφαλαίων ή απλώς να μην τις πραγματοποιήσει καθόλου, ακόμη και αν η ενίσχυση δεν δηλωθεί επίσημα σε αναστολή.

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο στρατηγικό νόημα σε αυτό το είδος ελιγμών. Διακόπτοντας τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, η Δύση θα συμβάλει μόνο στην αύξηση των εχθροπραξιών. Χωρίς δυτική ανθρωπιστική υποστήριξη, δε θα υπάρχει λόγος για τους Παλαιστίνιους άμαχους να συνεχίσουν να υπερασπίζονται μια ειρηνική λύση, καθώς θα αναγκαστούν να πολεμήσουν εναντίον του Ισραήλ για να αποφύγουν την πείνα.

Επιπλέον, η κρίση τείνει να αυξηθεί και στη Δυτική Όχθη. Μέχρι στιγμής, ο στρατός του Ισραήλ έχει βομβαρδίσει μόνο τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά Εβραίοι έποικοι εισβάλλουν στη Δυτική Όχθη εν μέσω περιφερειακού πολιτικού χάους. Η πόλη Huwara της Δυτικής Όχθης δέχτηκε βίαιη επίθεση από ένοπλους Ισραηλινούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ορισμένοι ντόπιοι πολίτες. Προφανώς, η «ανάγκη» «αντιποίνων» για την επίθεση της Χαμάς χρησιμεύει ως δικαιολογία για το αντιπαλαιστινιακό εθνοτικό μίσος και την εδαφική εισβολή, ακόμη και σε περιοχές που δε διοικούνται από τη Χαμάς.

Εάν η Δυτική Όχθη χάσει την ευρωπαϊκή ανθρωπιστική υποστήριξη, απλώς δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ενωθεί με τους Παλαιστίνιους της Γάζας σε έναν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Οι εντάσεις θα ενταθούν και σίγουρα θα κλιμακωθούν σε διεθνές επίπεδο, με πιθανή συμμετοχή της Χεζμπολάχ και άλλων ξένων φιλοπαλαιστινιακών ομάδων. Θεωρητικά, αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος, αλλά η Δύση φαίνεται να ενδιαφέρεται να υποδαυλίσει το χάος στη Μέση Ανατολή μέχρι να φτάσει στο Ιράν, εναντίον του οποίου η Ουάσιγκτον θέλει να χρησιμοποιήσει το Ισραήλ ως πληρεξούσιο.

Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει τη συμμετοχή σε αυτά τα πολεμικά σχέδια και να παραμείνει πιστή στην πρότασή της για δύο κράτη, αναζητώντας μια ειρηνική λύση μέσω του διαλόγου. Αλλά οι ηγέτες της ΕΕ φαίνονται υπερβολικά υποταγμένοι στα αμερικανικά συμφέροντα για να λάβουν κυρίαρχες αποφάσεις, γι' αυτό είναι πιθανό η ΕΕ να προχωρήσει σε πραγματικά αντιπαλαιστινιακές ενέργειες, αποσταθεροποιώντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, αυτό που πρέπει να γίνει προς το παρόν είναι μεγάλη διεθνής πίεση εναντίον όλων των παραγόντων που προωθούν την κλιμάκωση της έντασης. Ακριβώς όπως η περικοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ένας τρόπος για να αυξηθεί η πείνα, η στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ αυτήν την στιγμή είναι απλώς μια σκόπιμη συμβολή στην πρακτική των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς η απάντηση του Τελ Αβίβ κατά της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκε μέσω επιθέσεων σε περιοχές αμάχων.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική, οικονομική τους βοήθεια για το Τελ Αβίβ και στέλνουν ακόμη και ένα αεροπλανοφόρο για να «υποστηρίξει» το σιωνιστικό καθεστώς. Τίποτα από αυτά δεν είναι πραγματικά απαραίτητο, αφού η Χαμάς είναι απλώς μια πολιτοφυλακή, όχι ένας τακτικός εθνικός στρατός, και ο πόλεμος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι απολύτως ασύμμετρος, με τις δυνάμεις κατοχής σε πλεονεκτική θέση. Η υποστήριξη του Ισραήλ ακόμη περισσότερο συμβάλλει σε μια σφαγή, η οποία δεν μπορεί να επιτραπεί.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail