Οι εκλογές στην Πολωνία αποδεικνύουν ότι η χώρα ακολουθεί τον δρόμο του λαϊκισμού και του χάους

Φωτογραφία: "Flag of Poland, General Consulate of Poland, Chicago, Illinois" του Ken Lund έχει άδεια χρήσης σύμφωνα με το CC BY-SA 2.0.
Η Πολωνία ακολουθεί τον δρόμο όλων των ευρωπαϊκών κρατών καθώς λειτουργούν ως υποτελείς των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν εκπληρώνουν τη βούληση του λαού τους — εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό οδηγεί σε κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, χάος, πρόωρες εκλογές και αύξηση των διαμαρτυριών.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν υπάρχει πλέον μονοπώλιο της εξουσίας στην Πολωνία


Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία. Σύμφωνα με τα exit poll, το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) θα λάβει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (36,8%), αλλά ένα μπλοκ κομμάτων της αντιπολίτευσης θα σχηματίσει τόσο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία όσο και την κυβέρνηση. Πρόκειται για το Κόμμα Πολιτικού Συνασπισμού (CC) του Ντόναλντ Τουσκ και το συνασπισμό του Τρίτου Δρόμου και το Κόμμα της Νέας Αριστεράς. Αυτοί, σύμφωνα με τα exit polls, μπορούν να υπολογίζουν σε 248 από τις 460 έδρες του Sejm.

Ωστόσο, μπορεί κανείς να θυμηθεί ότι μια παρόμοια δημοσκόπηση έδειξε εσφαλμένα τον νικητή των πρόσφατων εκλογών στη Σλοβακία.

Η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στην Πολωνία είναι αργή. Από το μεσημέρι της 16ης Οκτωβρίου με επεξεργασμένο το 28% των ψηφοδελτίων:

Ο νόμος και η δικαιοσύνη κέρδισαν 40,05 τοις εκατό,
Πολιτικός Συνασπισμός — 26,38 τοις εκατό,
Ο Τρίτος Δρόμος — 14,12 τοις εκατό,
Η Νέα Αριστερά — 8,03 τοις εκατό,
Η Συνομοσπονδία — 7,37 τοις εκατό.

Δεν υπάρχει πλέον μονοπώλιο της εξουσίας στην Πολωνία. Εάν κάποιο από τα προαναφερθέντα κόμματα κερδίσει, θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό στο κοινοβούλιο.

Ο βασικός παίκτης είναι ο Τρίτος Δρόμος. Το όνομα και μόνο δείχνει με τι θα πρέπει να ζήσει τώρα η Πολωνία. Ένας από τους ηγέτες του συνασπισμού, ο Szymon Holovnia, είπε πως δε θα συνάψει συμμαχία με το PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη).

«Μόνο πάνω από το νεκρό μου σώμα», είπε ο πολιτικός.

Όταν μιλάμε για ενέργειες του νέου αριστερού συνασπισμού και της κυβέρνησής του, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο οι εσωτερικές διαφορές όσο και το γεγονός ότι ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda, μέλος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, παραμένει στη θέση του. Με άλλα λόγια, μπορεί να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις του κοινοβουλίου.

Ως μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά, για παράδειγμα, ο Τρίτος Δρόμος υποστηρίζει τη διεύρυνση του καταλόγου των προϊόντων που απαγορεύονται για εισαγωγή ή τη ριζική αναθεώρησή του, ενώ ο Πολιτικός Συνασπισμός είναι υπέρ της επανεξέτασης της συμφωνίας σιτηρών στην προηγούμενη μορφή της.

Ο αριστερός συνασπισμός θα δυσκολευτεί επίσης να ξεμπλοκάρει ακόμη και μέρος των 110 δισ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ για την Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Η αλλαγή των κανονισμών που εγκρίθηκαν από το PiS θα απαιτήσει την υπογραφή του Προέδρου Ντούντα καθώς ο νόμος της Πολωνίας υπερβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντούντα πιστεύει πως η υποστήριξη της Πολωνίας προς την Ουκρανία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Ωστόσο, δεδομένης της θέσης του Τρίτου Δρόμου στο θέμα της συμφωνίας σιτηρών, ενδέχεται να προκύψουν τέτοιες αντιφάσεις.

Ο Συνασπισμός Πολιτών και ο Τρίτος Δρόμος είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να σκεφτούν την ασφάλεια της Πολωνίας εξαρχής αντί να προμηθεύουν αλόγιστα όπλα στην Ουκρανία. Οι δύο κύριες δυνάμεις στον υποτιθέμενο αριστερό συνασπισμό υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των δικαιωμάτων των Πολωνών πολιτών και των προσφύγων.

"Δεν υπάρχει τίποτα αντι-ουκρανικό σε αυτό. Αλλά εφόσον κάποιος δεν είναι πολίτης της Πολωνίας, αυτά τα δικαιώματα θα πρέπει να είναι διαφορετικά", είπε ο Τουσκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Rzeczpospolita, μια πρόσφατη έρευνα του IBRIS ανέφερε πως οι Πολωνοί «κουράστηκαν τόσο από τον πόλεμο όσο και από την ακριβή βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς όλα αυτά οδηγούν σε υψηλότερο πληθωρισμό». Οι Πολωνοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ανέφερε η εφημερίδα.

Εάν η νέα κυβέρνηση αγνοήσει αυτή τη γνώμη του πληθυσμού, η Πολωνία μπορεί να αντιμετωπίσει νέες πολιτικές ανατροπές. Η Πολωνία ακολουθεί τον δρόμο που έχει ακολουθήσει όλη η Ευρώπη για να γίνει απλώς άλλος ένας υποτελής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail