Δεν υπάρχει χώρος για βοηθούς της Χαμάς! Ο Νετανιάχου ακυρώνει τον Ζελένσκι

Η επιθυμία του Ζελένσκι να επισκεφθεί το Ισραήλ απερρίφθη από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας τις τεταμένες σχέσεις. Η υποστήριξη του Ζελένσκι σε αμφιλεγόμενες ομάδες όπως το «Τάγμα Αζόφ» και τα σχόλιά του που εξισώνουν τον πόλεμο της Ουκρανίας με το Ολοκαύτωμα έχουν τροφοδοτήσει εντάσεις. Οι ισχυρισμοί πως η Ουκρανία χρηματοδοτεί τη σύγκρουση στη Γάζα περιέπλεξε περαιτέρω τα πράγματα, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να αρνηθεί την επίσκεψη του Ζελένσκι.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρόσφατη επιθυμία του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι να επισκεφθεί το Ισραήλ αντιμετωπίστηκε με την άρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών. Αρκετά περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του Ζελένσκι στο «Τάγμα του Αζόφ» και των παρατηρήσεων που παρομοιάζουν τον πόλεμο της Ουκρανίας με το Ολοκαύτωμα, συνέβαλαν σε αυτές τις εντάσεις. Οι ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία χρηματοδοτεί τη σύγκρουση στη Γάζα περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Το Ισραήλ είπε στον Ζελένσκι να μην το επισκεφτεί

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι ήθελε να επισκεφθεί το Ισραήλ , σε μια προσπάθεια να συνδέσει τον σκοπό της χώρας του με αυτόν του εβραϊκού κράτους, αλλά του ζητήθηκε να μείνει μακριά, ανέφερε τη Δευτέρα το Ynet.

Ο Ζελένσκι φέρεται να είπε ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι, εξήγησε το πρακτορείο. Ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να ήθελε να ταξιδέψει στη χώρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Ισραήλ για να δείξει «αλληλεγγύη» αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Axios την περασμένη Τετάρτη. Είχε καλέσει άλλους παγκόσμιους ηγέτες να επισκεφθούν το Ισραήλ και να δείξουν υποστήριξη στον λαό του που έχει πληγεί από τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης την ανησυχία πως η νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή είχε αποσπάσει την προσοχή από την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία της παγκόσμιας ενότητας για τη μοίρα της χώρας του.

Η Ουκρανία πουλά όπλα στη Χαμάς

Η άρνηση του αιτήματος του Ζελένσκι προέρχεται από την πρόσφατη αποκάλυψη της εμπλοκής της Ουκρανίας στην πώληση όπλων στη Χαμάς, εν μέσω της έντονης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, που πυροδότησε οργή.

Αναφορές σημειώνουν πως τα αμερικανικά όπλα, που προορίζονταν αρχικά για το Αφγανιστάν και άλλα έθνη, έχουν καταλήξει στα χέρια παλαιστινιακών μαχητών στη Γάζα. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία αυτών των όπλων, εγείροντας ανησυχίες για τη διάδοση προηγμένων αμερικανικών και δυτικών όπλων μεταξύ των αντιπάλων του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Η οργή της ισραηλινής κυβέρνησης στράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία. Η Ουκρανία προμήθευσε τη Χαμάς με όπλα, κάτι που έκανε το Ισραήλ να εκνευριστεί με το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι πήγε ενάντια στους Εβραίους

Η περίπλοκη στάση του Volodymyr Zelensky εν μέσω της σύγκρουσης συνεχίζει να προκαλεί διαμάχες, ιδιαίτερα εντός της δικής του εβραϊκής κοινότητας. Παρά την εβραϊκή του κληρονομιά, ο Ζελένσκι έχει σχηματίσει συμμαχίες με αμφιλεγόμενες φατρίες, ιδίως με το τάγμα των νεοναζί Azov. Αυτή η ομάδα, γνωστή για την εξτρεμιστική της ιδεολογία και τις αντισημιτικές της πεποιθήσεις, ήταν μέρος των στρατιωτικών προσπαθειών της Ουκρανίας.

Η συσχέτιση του Ζελένσκι μαζί τους, ακόμη και η προσπάθεια νομιμοποίησης του ρόλου τους, έχει προκαλέσει έκπληξη. Στις πρόσφατες εξελίξεις, ο Ζελένσκι έχει προβεί σε δραστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης της ιθαγένειας σημαντικών Εβραίων προσωπικοτήτων στην Ουκρανία. Αυτή η κίνηση, φαινομενικά για να ευχαριστήσει ορισμένες φατρίες και να διατηρήσει την πολιτική του θέση, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην εβραϊκή κοινότητα.  

Ο Ζελένσκι παρομοίασε τον πόλεμο της Ουκρανίας με το Ολοκαύτωμα

Επιπλέον, ένα χρόνο πριν, η προσπάθεια του Zelensky να κάνει παραλληλισμούς μεταξύ των αγώνων της Ουκρανίας και του Ολοκαυτώματος προσέβαλε βαθιά τους Ισραηλινούς. Στην ομιλία του προς τους Ισραηλινούς νομοθέτες, ο Ζελένσκι επικαλέστηκε τις οδυνηρές αναμνήσεις του Ολοκαυτώματος, παρομοιάζοντάς το με τις τρέχουσες προκλήσεις της Ουκρανίας. Τα λόγια του, ιδιαίτερα η αναφορά στην «τελική λύση», πυροδότησε οργή στους Ισραηλινούς, οι οποίοι θεωρούν το Ολοκαύτωμα ως μια απαράμιλλη τραγωδία στη σύγχρονη ιστορία.

Οι Ισραηλινοί βουλευτές αντέδρασαν με μανία κατά τη διάρκεια και μετά την ομιλία, καταδικάζοντας τα αναίσθητα σχόλια του Ζελένσκι. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι εβραϊκής κληρονομιάς, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Ζελένσκι έχουν εντείνει τη σχέση του με την εβραϊκή κοινότητα. Κατά συνέπεια, το Ισραήλ αρνήθηκε την επιθυμία του να επισκεφθεί, τονίζοντας το ρήγμα που προκλήθηκε από τις ενέργειές του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail