Οικονομικός πόλεμος Γάλλων και Ισπανών για το κρασί

pixabay / ds_30
Freepen.gr - Οι Γάλλοι οινοποιοί πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρία αυτή την εβδομάδα κατά των ισπανικών εισαγωγών κρασιού, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στην τοπική αγορά, η οποία ήδη υποφέρει από πλεόνασμα οίνου.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Le Parisien, περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στη γαλλική συνοριακή πόλη Boulou την Πέμπτη, σταμάτησαν αρκετά φορτηγά με ισπανικά προϊόντα και κατέστρεψαν τα φορτία τους. Ως αποτέλεσμα, πάνω από 240 εκατόλιτρα ισπανικού ροζέ χύθηκαν στο δρόμο και 10.000 μπουκάλια ισπανικού αφρώδους διαλύθηκαν.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν πως υφίστανται απώλειες λόγω του φθηνού ισπανικού κρασιού που εισέρχεται στη γαλλική αγορά.

"Το πρόβλημα είναι η τιμή", δήλωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντουάν, ένας 79χρονος Γάλλος αμπελουργός.

"Οι Ισπανοί έχουν ελάχιστες χρεώσεις, το δικαίωμα να βάζουν όλα τα χημικά που θέλουν στα αμπέλια τους, ενώ εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα σε τίποτα... ως αποτέλεσμα, το ισπανικό κρασί κοστίζει το μισό από το γαλλικό κρασί. Όταν το εκατόλιτρο τους κοστίζει €40, το δικό μας κοστίζει σχεδόν €80", είπε.

Ο ηγέτης της Ένωσης κρασιού της Aude, Frederic Rouanet δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις διαδηλώσεις, με μια μεγάλη κινητοποίηση των οινοποιών να έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου.

"Αποκλείεται να αποδεχτούμε την κατάσταση όπως είναι. Ξεκινώντας από σήμερα, θα καταργήσουμε την πιθανότητα οι αγοραστές να μπορούν να πάρουν φθηνά κρασιά από αλλού... Θα σταματήσουμε τις ισπανικές εισαγωγές. Αυτή είναι η αρχή ενός οικονομικού πολέμου που πρόκειται να διεξαγάγουμε", δήλωσε ο Ρουανέ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Γάλλοι αμπελουργοί συγκεντρώθηκαν στο Ferrals-des-Corbieres για να συζητήσουν την κρίση στη βιομηχανία, την οποία θεωρούν τη χειρότερη εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Το συνδικάτο ετοίμασε μια επιστολή που θα σταλεί στους Γάλλους εμπόρους και εισαγωγείς κρασιού, η οποία ζητούσε "να σταματήσει εντελώς η αγορά κρασιού από άλλες περιοχές ή στο εξωτερικό μέχρι να πωληθούν τα [τοπικά] κρασιά σε δίκαιη τιμή”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail