Είμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες καταρρεύσεις χρηματοπιστωτικών αγορών στην ιστορία αυτήν την στιγμή

pixabay
Η ιστορία αρχίζει να επαναλαμβάνεται. Το 2008, οι τιμές των ομολόγων κατέρρευσαν πριν από τις τιμές των μετοχών. Εδώ, το 2023, οι τιμές των ομολόγων καταρρέουν ξανά. Στην πραγματικότητα, παρακολουθούμε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κραχ στην ιστορία των ΗΠΑ αυτήν την στιγμή. Φυσικά οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα ότι συμβαίνει αυτό. 

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι περισσότεροι Αμερικανοί δε γνωρίζουν τίποτα για το κραχ των ομολόγων που προκαλεί τεράστιο φόβο στην οικονομική κοινότητα αυτήν την στιγμή, και αυτό συμβαίνει επειδή τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα δε μιλούν πολύ γι' αυτό. Αλλά είναι σοβαρό. Από την κορύφωση της αγοράς, τα 10ετή ομόλογα υποχωρούν κατά 46% και τα 30ετή ομόλογα υποχωρούν κατά 53%:

Οι απώλειες σε ομόλογα με μεγαλύτερη ημερομηνία έχουν αρχίσει να συναγωνίζονται μερικές από τις πιο διαβόητες καταρρεύσεις της αγοράς στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τα ομόλογα που λήγουν σε 10 ή περισσότερα χρόνια έχουν υποχωρήσει 46% από την κορύφωση το Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό είναι πολύ λίγο από τη βουτιά 49% των αμερικανικών μετοχών μετά την πτώση της dot-com στις αρχές του αιώνα. Η καταστροφή των 30ετών ομολόγων ήταν ακόμη χειρότερη, καθώς υποχώρησε κατά 53%, πλησιάζοντας την πτώση των μετοχών κατά 57% κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο εδώ και πολλά χρόνια.

Καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων μειώνονται.

Και η τελευταία φορά που η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε σε αυτό το επίπεδο ήταν «λίγο πριν από την οικονομική κρίση του 2008»:

Στο επίκεντρο της καταιγίδας βρίσκεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ένας από τους αριθμούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στα χρηματοοικονομικά. Η απόδοση, η οποία αντιπροσωπεύει το κόστος δανεισμού για τους εκδότες ομολόγων, ανέβηκε σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες και έφτασε στο 4,8% την Τρίτη, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία λίγο πριν από την οικονομική κρίση του 2008.

Γινόμαστε μάρτυρες του ίδιου μοντέλου που είδαμε το 2008 και σε άλλους οικονομικούς πανικούς.

Τα ομόλογα καταρρέουν πρώτα και μετά ακολουθούν οι μετοχές.

Έχω προειδοποιήσει ξανά και ξανά ότι τα υψηλά επιτόκια επρόκειτο να έχουν έναν απολύτως καταστροφικό αντίκτυπο στο σύστημά μας, και τώρα αυτό αρχίζει να συμβαίνει.

Οι τράπεζές μας θα έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Είχαν ήδη εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μη πραγματοποιηθείσες απώλειες και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες ώθησε αυτόν τον αριθμό ακόμη υψηλότερα.

Εν τω μεταξύ, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων συνεχίζουν να αυξάνονται:

Η τελευταία Έρευνα Πρωτοβάθμιας Αγοράς Στεγαστικών Δανείων του Freddie Mac που κυκλοφόρησε την Πέμπτη δείχνει πως το μέσο επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια αναφοράς 30 ετών με σταθερό επιτόκιο εκτινάχθηκε στο 7,49%, από 7,31% την περασμένη εβδομάδα και από 6,66% ένα χρόνο πριν.

Το επιτόκιο για 15ετές στεγαστικό δάνειο ανέβηκε επίσης, φθάνοντας κατά μέσο όρο 6,78% μετά την είσοδο την περασμένη εβδομάδα στο 6,72%. Πριν από ένα χρόνο, το επιτόκιο για ένα 15ετές σταθερό γραμμάτιο ήταν κατά μέσο όρο 5,9%.

Αυτά τα υψηλά ποσοστά παραλύουν απόλυτα την αγορά κατοικίας.

Εκατομμύρια δυνητικοί αγοραστές έχουν οδηγηθεί στο περιθώριο, επειδή τα υψηλά επιτόκια έχουν κάνει την στέγαση «μη οικονομικά προσιτή» στο 99 τοις εκατό όλων των κομητειών των ΗΠΑ:

Οι τιμές των κατοικιών γίνονται πιο απρόσιτες ακόμη και με την αστρονομική αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, καθιστώντας την ιδιοκτησία απρόσιτη για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Αυτό σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον πάροχο δεδομένων ακινήτων ATTOM, η οποία εξέτασε 572 κομητείες των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι οι μέσες τιμές κατοικιών στο 99% αυτών των περιοχών είναι απρόσιτες για τον μέσο εισόδημα, το οποίο κυμαίνεται περίπου στα 71.214 $ ετησίως.

«Η πιο πρόσφατη τάση συνεχίζει ένα μοτίβο δύο ετών της ιδιοκτησίας σπιτιού που γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους μέσους μισθωτούς στις ΗΠΑ», ανέφερε η έκθεση.

Οι τιμές των κατοικιών που βλέπουμε σήμερα είναι απολύτως τρελές.

Πρόσφατα, ένα σπίτι 565 τετραγωνικών ποδιών στο Δυτικό Χόλιγουντ «πουλήθηκε για ένα επιβλητικό ποσό 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων»:

Ένα σπίτι μινιατούρα στη γειτονιά του Δυτικού Χόλιγουντ του Λος Άντζελες πουλήθηκε πρόσφατα για ένα τεράστιο ποσό 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων παρόλο που προσφέρει μόνο 565 τετραγωνικά πόδια μέσα.

Το μπανγκαλόου Craftsman του 1924 – που βρίσκεται σε οικόπεδο 2.240 τετραγωνικών ποδιών – είναι κρυμμένο πίσω από μια σειρά από φράκτες και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από έναν πυροσβεστικό σταθμό.


Δεν μπορούσα να φανταστώ να πληρώσω τόσα πολλά για μια ντουλάπα.

Αλλά προφανώς κάποιος εκεί έξω είχε χρήματα να κάψει.

Φυσικά τα περισσότερα σπίτια δεν πωλούνται σε αυτό το σημείο.

Στην πραγματικότητα, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά περίπου το ένα τρίτο κατά το περασμένο έτος.

Άρα κάτι πρέπει να γίνει.

Είτε η Federal Reserve πρέπει να μειώσει δραματικά τα επιτόκια είτε οι τιμές των κατοικιών πρέπει να πέσουν.

Και η Federal Reserve δεν σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

Δυστυχώς, οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να μιλούν για την πιθανότητα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Έρχεται λοιπόν πολύς περισσότερος πόνος και ο αμερικανικός λαός γίνεται ανήσυχος.

Αν μπορείτε να το πιστέψετε, μια πρόσφατη έρευνα Rasmussen ανακάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στις ΗΠΑ πιστεύουν πως θα βιώσουμε «άλλη μια Μεγάλη Ύφεση» μέσα στα επόμενα χρόνια:

Παρά τους ισχυρισμούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας, οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οδεύουμε προς μια άλλη Μεγάλη Ύφεση.

Η τελευταία εθνική τηλεφωνική και διαδικτυακή έρευνα των Rasmussen Reports διαπιστώνει πως το 52% των Αμερικανών ενηλίκων πιστεύει ότι είναι πιθανό, τα επόμενα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες να εισέλθουν σε μια ύφεση που μοιάζει με τη δεκαετία του 1930, συμπεριλαμβανομένου του 21% που λέει ότι μια σοβαρή ύφεση είναι πολύ πιθανή. Το 36 τοις εκατό (36%) δεν πιστεύει πως μια άλλη Μεγάλη Ύφεση είναι πιθανή τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του 11% που λέει ότι δεν είναι καθόλου πιθανή. Ένα άλλο 11% δεν είναι σίγουρο.

Παρόλο που μπορεί να μην καταλαβαίνουν τις λεπτομέρειες, οι περισσότεροι Αμερικανοί μπορεί να αισθάνονται ότι κάτι έχει πάει τρομερά στραβά.

Όμως τα πράγματα δεν έπρεπε να εξελιχθούν έτσι.

Βλέπετε, η αλήθεια είναι πως δεν πήραμε τα μαθήματά μας από την τελευταία οικονομική κρίση.

Αντί να διορθώσουμε το σύστημα, δημιουργήσαμε φυσαλίδες που ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Τώρα που τα ομόλογα έχουν καταρρεύσει, είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν και οι μετοχές.

Και οδεύουμε προς μια οικονομική κατάρρευση επικών διαστάσεων.

Οι μήνες και τα χρόνια που έρχονται θα είναι απίστευτα προκλητικοί.

Ελπίζω λοιπόν να προετοιμαζόσασταν για δύσκολες στιγμές, γιατί ο εφιάλτης που πολλοί από εμάς προειδοποιούσαμε έχει ήδη ξεκινήσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail