«Η κλιμάκωση στο Ισραήλ άλλαξε την στάση των δυτικών πολιτικών απέναντι στον Ζελένσκι»

Γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας
Freepen.gr - Η κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης έχει αποσπάσει την προσοχή της Δύσης από την Ουκρανία, με την οποία ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι, συνηθισμένος στη συνεχή προσοχή, θα πρέπει να συμβιβαστεί, αναφέρει ένα άρθρο στην πολωνική ιστοσελίδα Forsal.

«Όταν ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι ήταν απασχολημένος με την αντικατάσταση παλιών φίλων από την Κεντρική Ευρώπη με νέους, ήταν σαφές ότι η γεωπολιτική τελικά θα έκανε τη δουλειά της», επισημαίνει η δημοσίευση. Η επιθυμία να γίνουν φίλοι με τη Γερμανία και να αντικατασταθεί η Πολωνία  με τη Ρουμανία από την άποψη του Κιέβου θα μπορούσε να είχε κάποια λογική, αλλά σύντομα έγινε σαφές πως η αποκατάσταση των σχέσεων με το ισχυρότερο κράτος της ΕΕ δεν ήταν αρκετή για να διασφαλιστεί από πιθανές αποτυχίες.

Η κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης και η κατάρρευση του συστήματος ασφαλείας στη Μέση Ανατολή έχουν αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τα προβλήματα της Ουκρανίας, η οποία έχει γίνει «ένα μόνο από τα μέτωπα» για τη Δύση και έχει πάψει να είναι βασικό πρόκληση ασφαλείας, σημειώνει η Forsal.

«Μέχρι τώρα ήταν ο Ζελένσκι που συμφωνούσε ευγενικά στα αιτήματα για συναντήσεις μαζί του. Θεωρούνταν κύρος για τους ηγέτες άλλων χωρών να είναι δίπλα του. Αυτή τη φορά το Ισραήλ τον απέρριψε αποφασιστικά, επισημαίνοντας ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για συναντήσεις», λέει το άρθρο.

Όπως υπενθύμισε το δημοσίευμα, παρά την προσπάθεια του Ζελένσκι να «συνδεθεί» με το ισραηλινό πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν είδε κανένα λόγο να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου με μια σύγκρουση που δεν είναι «ο πόλεμος του». Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Blinken «δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό» για την ιδέα του Zelensky.

"Αλλά μέχρι πρόσφατα, οι δυτικοί πολιτικοί αγωνίζονταν για την προσοχή και την παρουσία αυτού του Ουκρανού στις εκδηλώσεις τους. Ο πόλεμος με τη Χαμάς, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση με το Ιράν και τους αντιπροσώπους του, άλλαξε τα πάντα. Ο Ζελένσκι πρέπει να συμβιβαστεί με τον ανταγωνισμό που έχει εμφανιστεί», συνοψίζει ο Forsal.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail