Θα είναι η Μάχη της Λωρίδας της Γάζας η Ιβο Τζίμα του Ισραήλ;

pixabay / 27707
Η Λωρίδα της Γάζας είναι η έδρα της Χαμάς, αλλά δεν υπάρχει ούτε μία συγκεκριμένη τοποθεσία στη Γάζα που να μπορεί να στοχοποιηθεί και να καταστραφεί προκειμένου να τερματιστεί η Χαμάς. Πιστεύω ότι το Ισραήλ είναι επικίνδυνα υπερβολικά σίγουρο στις πολεμικές του διακηρύξεις πως θα εξαλείψει τη Χαμάς από προσώπου γης. Χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, το Ισραήλ θα πρέπει να στείλει τις χερσαίες δυνάμεις του στη λωρίδα και να δώσει μάχες από σπίτι σε σπίτι. Νομίζω ότι πολλοί από τους υποστηρικτές του Ισραήλ εργάζονται με αυταπάτες πως η Γάζα είναι μια μικρή περιοχή που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί. Δεν είναι.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Επιτρέψτε μου να το θέσω αυτό σε μια προοπτική. Η Λωρίδα της Γάζας έχει έκταση 141 τετραγωνικά μίλια. Ας τη συγκρίνουμε με το Iwo Jima — αυτό το μικροσκοπικό νησί είναι σχεδόν 9 τετραγωνικά μίλια. Σε αντίθεση με το Iwo Jima - ένα μικρό νησί - η Λωρίδα της Γάζας συνορεύει με την Αίγυπτο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μια οδό ανεφοδιασμού που το Ισραήλ δεν μπορεί να κλείσει εκτός εάν το Ισραήλ αποφασίσει να πολεμήσει και με την Αίγυπτο. Γιατί αναφέρω την Iwo Jima; Επειδή η Λωρίδα της Γάζας είναι γεμάτη με σήραγγες και αποθήκες που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους μαχητές της Χαμάς από εναέριους βομβαρδισμούς. Ακριβώς όπως το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών αποδεκάτισε την επιφάνεια της Iwo Jima, το Ισραήλ μπορεί να ισοπεδώσει τις κατοικίες και τα κτίρια γραφείων που συνωστίζονται στη Γάζα. Αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απέτυχε να καταστρέψει την ιαπωνική δύναμη που κρυβόταν κάτω από την επιφάνεια. Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ έπρεπε να αποβιβαστεί στις παραλίες και να δώσει μια αιματηρή μάχη για να καθαρίσει το νησί.

Νομίζω ότι το Ισραήλ κοιτάζει το ισοδύναμο της μάχης της Iwo Jima στη Λωρίδα της Γάζας. Μόνο που αντί για προσπάθεια διάρκειας ενός μήνα, αυτή η μάχη πιθανότατα θα διαρκούσε για τουλάχιστον τέσσερις μήνες - ίσως και περισσότερο. Και το Ισραήλ θα υποστεί τεράστιες απώλειες. Πιστεύω ότι η διάρκεια της μάχης εξαρτάται από δύο κρίσιμους παράγοντες: 1) Η ικανότητα της Χαμάς να ανεφοδιάζεται από την Αίγυπτο με τρόφιμα, όπλα και πυρομαχικά και 2) Η ικανότητα και η επιμονή της Χαμάς στη χρήση αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων και ελαφρού πυροβολικού αποτελεσματικά σε μικρή απόσταση.

Εάν η Χαμάς επαναλάβει τις τακτικές που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ στην εισβολή του το 2006 στο Νότιο Λίβανο, τότε οι πιθανότητες του Ισραήλ να επικρατήσει γρήγορα είναι ελάχιστες. Η στρατηγική θέση του Ισραήλ θα είναι ακόμη πιο περίπλοκη εάν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να μπει στη μάχη με σημαντικό τρόπο. Η καταπολέμηση ενός πολέμου δύο μετώπων για παρατεταμένη χρονική περίοδο θα εξαντλήσει τους ισραηλινούς πόρους. Το πρόβλημα που παρουσιάζει αυτό είναι πως ο παραδοσιακός προμηθευτής όπλων και πυρομαχικών του Ισραήλ - οι Ηνωμένες Πολιτείες - λειτουργούν με αναθυμιάσεις έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματά τους για να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικές άλλες αστικές μάχες που θα μπορούσαν να δώσουν κάποια ιστορικά μαθήματα για την εκστρατεία που πρόκειται να αναλάβει το Ισραήλ - τη Μάχη της Φαλούτζα, τη Μάχη της πόλης Χουέ, τη ναζιστική επίθεση στην εβραϊκή εξέγερση στη Βαρσοβία. Από εδώ θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail