Το Ισραήλ φέρεται να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει απαγορευμένα χημικά όπλα στη Γάζα;

Δε φαίνεται να υπάρχουν ηθικά όρια στις αντιανθρωπιστικές πρακτικές του Ισραηλινού Στρατού κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει επίθεση με χημικά κατά των υπόγειων σηράγγων της Χαμάς. Εκτός από παράνομη, η πρακτική φαίνεται αντιστρατηγική γιατί με αυτόν τον ελιγμό οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν επίσης να σκοτώσουν Ισραηλινούς πολίτες που κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τη Χαμάς στα καταφύγια.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Οι φήμες άρχισαν να διαδίδονται από τοπικούς Παλαιστίνιους ανταποκριτές, επικαλούμενοι πηγές πληροφοριών. Σύμφωνα με την έκθεση, ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις συνεργάζονταν για να πλημμυρίσουν τις αποθήκες με χημικά όπλα, κυρίως νευρικά αέρια. Ο στόχος θα ήταν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα σε Παλαιστίνιους στρατιώτες, διευκολύνοντας μια εισβολή των IDF.

"Το σχέδιο εξαρτάται από το στοιχείο του αιφνιδιασμού ώστε να κερδίσουμε αποφασιστικά τη μάχη, χρησιμοποιώντας διεθνώς απαγορευμένα αέρια, ιδιαίτερα νευρικά αέρια, και χημικά όπλα. Μεγάλες ποσότητες νευρικού αερίου θα διοχετεύονταν στις σήραγγες (...) καθώς εισπνέονται ή απορροφώνται μέσω του δέρματος, τα περισσότερα νευρικά αέρια μπορούν να σκοτώσουν οπουδήποτε από ένα έως 10 λεπτά, ακρωτηριάζοντας το αναπνευστικό κέντρο του κεντρικού νευρικού συστήματος και παραλύοντας τους μύες γύρω από τους πνεύμονες», είπε η πηγή.

Οι πηγές υποστηρίζουν επίσης πως το Ισραήλ αναβάλλει την εισβολή του στο πεδίο για να προσπαθήσει να προκαλέσει ένα στοιχείο έκπληξης όταν τελικά πραγματοποιηθεί η εισβολή. Ο στόχος είναι να εξαπατηθεί ο εχθρός, σύμφωνα με τις στοιχειώδεις αρχές της στρατιωτικής επιστήμης, παρακινώντας τους Παλαιστίνιους να πιστέψουν ότι η εισβολή δε θα συμβεί ποτέ. Έτσι, όταν συμβεί, θα είναι κάτι απροσδόκητο και ικανό να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον εχθρό.

Προφανώς, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αρνούνται τις κατηγορίες και ισχυρίζονται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από αβάσιμες φήμες. Ωστόσο, δε δίνεται κανένα στέρεο επιχείρημα για να διαψευστούν ουσιαστικά οι «φήμες». Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε ακόμη και ρατσιστική ρητορική για να απονομιμοποιήσει τα δημοσιεύματα, δηλώνοντας πως η πίστη σε έναν Άραβα αξιωματούχο θα ήταν ένδειξη «άγνοιας».

«Είναι απόλυτη άγνοια και αφέλεια να βασίζεσαι σε μια φλυαρία κάποιου Άραβα αξιωματούχου σχετικά με αυτό το θέμα και να το παίρνεις στα σοβαρά (...) Συνήθως θα έπρεπε να υπάρχει λογική [πίσω από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια]. Τι νόημα έχει η απελευθέρωση αερίου στις υπόγειες σήραγγες;», είπε ο Yaakov Kedmi, ένας Ισραηλινός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. Με την ίδια έννοια, η Sabrina Singh, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σχολίασε την υπόθεση δηλώνοντας: «Αυτό δεν είναι αλήθεια και αυτή η αναφορά είναι ανακριβής».

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που επικαλούνται πηγές που γνωρίζουν τον ισραηλινό στρατό αναφέρουν ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει αντιανθρωπιστικές μεθόδους για να επιτεθεί στις σήραγγες της Χαμάς. Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh δήλωσε πως οι δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το θαλασσινό νερό για να πλημμυρίσουν αποθήκες για να σκοτώσουν μέλη της Χαμάς. Σε αυτό το είδος επιχείρησης, καθώς και στη χρήση φυσικού αερίου, θα υπήρχαν πολλοί κίνδυνοι για ομήρους και αιχμαλώτους πολέμου, αλλά, σύμφωνα με τον Hersh και τις πηγές του, ο μόνος πραγματικός στόχος του Ισραήλ είναι να σκοτώσει στρατιώτες της Χαμάς, με μικρή ανησυχία για το τι θα συμβεί στους ομήρους.

"Ένας καλά πληροφορημένος Αμερικανός αξιωματούχος μου είπε ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι γνωστό ότι σκέφτεται να πλημμυρίσει το τεράστιο σύστημα τούνελ της Χαμάς πριν στείλει τα στρατεύματά της, πολλοί από τους οποίους είχαν μόνο λίγες εβδομάδες εκπαίδευσης στους ελιγμούς και τον συντονισμό που απαιτούνται για την εισβολή ( ...) Το πού βρίσκονται οι εκτιμώμενοι πάνω από 200 όμηροι είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Το Ισραήλ μιλά μόνο για το τέλος του καθεστώτος της Χαμάς», είπε ο Χερς.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι φήμες και οι αναφορές υποδηλώνουν ότι πιθανότατα κάτι σοβαρό σχεδιάζεται από τις IDF. Δε φαίνεται να υπάρχει ακόμη συναίνεση μεταξύ των Ισραηλινών αξιωματούχων σχετικά με το ποιες τεχνικές πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά της Χαμάς, αλλά προφανώς σκέφτονται διαφορετικές στρατηγικές για να ξεπεράσουν την πρόκληση της αντιμετώπισης του περίπλοκου συστήματος σηράγγων της. Το Ισραήλ θέλει να αποτρέψει τη Γάζα από το να γίνει το «Βιετνάμ» του, αλλά δεν μπορεί να βρει μια αποτελεσματική στρατηγική μάχης για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε πως το Ισραήλ διαδίδει κατηγορίες κατά της Χαμάς πρόσφατα, ισχυριζόμενες ότι η παλαιστινιακή οργάνωση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Είναι απίθανο η Χαμάς να διαθέτει τέτοιου είδους όπλα, καθώς οι δυνατότητες της ομάδας δεν επιτρέπουν την κατασκευή εξελιγμένου εξοπλισμού. Επιπλέον, η μόνη χώρα που έχει δημόσια αποθέματα χημικών όπλων είναι ακριβώς οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ. Είναι πιθανό τότε το Τελ Αβίβ να χρησιμοποιήσει αυτά τα παράνομα όπλα στη Γάζα, όχι μόνο για να τα εκτοξεύσει στις σήραγγες, αλλά και για να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας κατά της Χαμάς και να νομιμοποιήσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Το μόνο πράγμα που φαίνεται ξεκάθαρο μέχρι στιγμής είναι ότι η σιωνιστική κυβέρνηση παραμένει στον στόχο της να πραγματοποιήσει μια διαδικασία εθνοκάθαρσης, συλλογικής τιμωρίας και πραγματικής σφαγής στη Γάζα. Η πιθανή χρήση χημικών όπλων απλώς θα επιδεινώσει τη διεθνή εικόνα του ισραηλινού καθεστώτος, καθώς αυτού του είδους ο εξοπλισμός απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail