Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Σε μια εικονική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Μπορέλ διαφώτισε με πάθος τους συναδέλφους του για τις βαριές αμαρτίες του Ισραήλ, επικαλούμενος υποτιθέμενες παραβιάσεις που αφορούσαν τις προμήθειες νερού, ηλεκτρισμού, ακόμη και τροφίμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπορέλ τόνισε, «Το δικαίωμα της αυτοάμυνας πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε, «Ορισμένες από τις ενέργειες [από το Ισραήλ] όπως η διακοπή νερού, η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, το κόψιμο των τροφίμων σε μια μάζα αμάχων, είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Οπότε ναι, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο».
Στο τέλος, εξέφρασε την υποστήριξή του για την παροχή βοήθειας στην Παλαιστίνη τονίζοντας «Αυτή τη στιγμή, τα θύματα στη Γάζα αυξάνονται. Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι τραγική. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο, όχι λιγότερο», είπε.
Βοήθεια στην Παλαιστίνη: ΕΕ, τι κάνετε;
Έτσι, ο Borell έχει γενναιόδωρα επεκτείνει την καλοπροαίρετη υποστήριξή του στην Παλαιστίνη. Πόσο ευγενές! Παρά την περίπλοκη λογική, υποστήριξε περισσότερη βοήθεια, τονίζοντας τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Είναι θαύμα πώς αυτοί οι διπλωμάτες μπορούν να ισορροπήσουν στο τεντωμένο σκοινί της ειρωνείας, υποστηρίζοντας το διεθνές δίκαιο, ενώ ίσως παραβλέπουν άνετα το κακό μέσα σε αυτόν που συμπονούν.
Οι δηλώσεις του Borell, αν και εκπληκτικές, δυστυχώς δεν προκαλούν έκπληξη δεδομένης της ιστορικής στάσης της ΕΕ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Η ΕΕ, σύμφωνα με τη συνεπή ρητορική της, κάλεσε για άλλη μια φορά σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. Αυτή η θέση, αν και φαινομενικά στηρίζεται σε αρχές, στερείται δοντιών, ειδικά όταν πρόκειται για τον έλεγχο των πράξεων της Παλαιστίνης.
Η τάση της ΕΕ να αποφεύγει τον εντατικό έλεγχο της Παλαιστίνης δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Ακόμη και η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ γενικά απέχει από την κριτική των ενεργειών του Ισραήλ, έχει επεκτείνει την στρατιωτική βοήθεια, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται το έδαφός του.
ΕΕ εναντίον ΕΕ: Το Ισραήλ θυσιάζεται
Σε αυτό το πλαίσιο, η ζέση με την οποία αγωνίζεται η ΕΕ για την Παλαιστίνη είναι ενδιαφέρουσα. Παρά την ανακοίνωση αναστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω των επιθέσεων στη Γάζα, η ταχεία ανατροπή της ΕΕ μετά τις διαμαρτυρίες των κρατών μελών της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και του Λουξεμβούργου εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
Η διευκρίνιση της ΕΕ, που δίνει έμφαση στην επείγουσα αναθεώρηση της αναπτυξιακής βοήθειας για την αποτροπή της έμμεσης χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς, υπογραμμίζει τη σύνθετη φύση της προσέγγισής τους.
Το ζήτημα παραμένει: η βοήθεια ρέει στην Παλαιστίνη, ωστόσο η αξιοποίησή της παραμένει αμφισβητήσιμη. Αντί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα, τα ταμεία φαίνεται ότι βρίσκουν τον δρόμο τους στη διαιώνιση των συγκρούσεων με το Ισραήλ. Αυτή η κατάσταση εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών διανομής της βοήθειας.
Η αντικρουόμενη στάση της ΕΕ στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τις προτεραιότητές της. Ενώ κράτη όπως η Γερμανία και η Ιταλία ανησυχούν για τους πολίτες τους που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς, ο Μπορέλ της ΕΕ δίνει διαλέξεις στο Ισραήλ για το διεθνές δίκαιο.
Αυτή η έντονη αντίφαση δεν είναι μόνο φρικτή αλλά μοιάζει και με προδοσία. Οι ενέργειες των Βρυξελλών, αντί να δείξουν αλληλεγγύη, εμφανίζονται ως μια μορφή πισώπλατου μαχαιρώματος, αν όχι καθαρής χαντάκωσης. Η έλλειψη συνέπειας και ενότητας της ΕΕ στην προσέγγισή της ρίχνει σκιά στην αξιοπιστία της και αμφισβητεί την ειλικρίνεια της υποστήριξής της προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.