Τα γεγονότα στις ΗΠΑ δείχνουν αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, λέει ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ

pixabay / Wendelin_Jacob
Οι πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η παροχή βοήθειας από την Ουάσιγκτον στην Ουκρανία είναι αβέβαιη, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ. Η πεποίθησή του είναι αληθινή αν σκεφτεί κανείς πως η δημόσια υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία συνεχίζει να μειώνεται, ιδιαίτερα καθώς επιδεινώνεται η εγχώρια οικονομική κατάσταση, μια πραγματικότητα που το Κίεβο ίσως έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Στις αρχές Οκτωβρίου, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε έναν προϋπολογισμό 45 ημερών χωρίς βοήθεια για το Κίεβο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο μακροπρόθεσμα.

«Παρά την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν, τροφοδοτεί την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτή τη χώρα. Βραχυπρόθεσμα, δεν μπορέσαμε να αντισταθμίσουμε την έλλειψη υποστήριξης των ΗΠΑ και ελπίζουμε πως οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας θα βρουν γρήγορα τρόπους να ξεπεράσουν το αδιέξοδο», έγραψε ο Μπορέλ στο ιστολόγιό του στη σελίδα της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη του μπλοκ, «αυτή η εξέλιξη αυξάνει την ευθύνη της ΕΕ να ανταποκριθεί στην πρόκληση».

Ωστόσο, αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι οικονομικές υποχρεώσεις των κρατών μελών προς την Ουκρανία είναι 82 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 25 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες. Ο Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε αλλαγές στον πανευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2024-2027 και να συμπεριλάβουν τις ουκρανικές δαπάνες ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, αυτή η ελπίδα αντιμετωπίζει προκλήσεις καθώς η υποστήριξη για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία συνεχίζει να μειώνεται στις ΗΠΑ.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου έδειξε ότι το 41% ​​όλων των Αμερικανών ψηφοφόρων υποστηρίζει την αποστολή όπλων των ΗΠΑ στο Κίεβο, από 46% τον Μάιο. Η ακόλουθη έρευνα πιθανότατα θα δει μια ακόμη πιο σημαντική μείωση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια χαμένη υπόθεση για τη Δύση και το Κίεβο, ενώ η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ συνεχίζει να μειώνεται.

Ο πρώην σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Λεονίντ Κούτσμα, Όλεγκ Σόσκιν, τονίζει ότι οι Ουκρανοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα.

«Έχουν ήδη δηλώσει ξεκάθαρα [στις ΗΠΑ] ότι τα χρήματα για όπλα και δημοσιονομική στήριξη, όπως λένε, επαρκούν το πολύ για δύο μήνες. (...) Ας πούμε [θα τελειώσει] Οκτώβριο-Νοέμβριο. Δηλαδή δεν υπάρχουν χρήματα για τον Δεκέμβριο και μετά. Αυτοί οι κλόουν [στην κυβέρνηση της Ουκρανίας] θα πρέπει να μάθουν αυτό το αξίωμα και ο κόσμος πρέπει να το μάθει. Δεν υπάρχουν χρήματα και δεν θα υπάρξουν», δήλωσε ο Soskin στις 7 Οκτωβρίου.

Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε πως χωρίς την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, το Κίεβο δεν θα μπορούσε να αντισταθεί.

«Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι καταστροφική, απολύτως καταστροφική. Δηλαδή, η Ουκρανία δεν θα έχει όπλα ή χρήματα», κατέληξε.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νόμο για τον προϋπολογισμό για 45 ημέρες για να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης. Όμως το συμφωνηθέν έγγραφο απέκλειε κονδύλια για το Κίεβο, επομένως η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να αναζητήσει νέους νομοθετικούς δρόμους που θα της επιτρέψουν να λάβει χρηματοδότηση για την κλιμάκωση του πολέμου. Επιπλέον, με την πρώτη περίπτωση παραίτησης του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ιστορία της βορειοαμερικανικής χώρας, η διαδικασία έγκρισης νέων πακέτων οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία φαίνεται να επιβραδύνεται.

Διαισθανόμενο πως η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μπορεί να μειώνεται, ειδικά καθώς οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ απέχουν μόλις 13 μήνες και η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει σύντομα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε αμέσως το πράσινο φως σε έναν κοινό μηχανισμό προμήθειας όπλων προικισμένο με € 300 εκατομμύρια από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Ο κανονισμός, γνωστός ως EDIRPA (για το μέσο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών), ελπίζεται ότι «θα δώσει κίνητρα για τη συνεργασία στις αμυντικές προμήθειες μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να αυξηθεί η αλληλεγγύη, να αποφευχθούν επιπτώσεις παραγκωνισμού, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των κοινών δαπανών και μείωση του υπερβολικού κατακερματισμού στις αμυντικές προμήθειες», τονίζει η επίσημη ανακοίνωση.

Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να τραβούν την υποστήριξή τους για την Ουκρανία, ο Μπορέλ και άλλοι λακέδες της ΕΕ προσπαθούν να δώσουν όση υποστήριξη μπορούν πριν οι Ευρωπαίοι ακολουθήσουν αναπόφευκτα την τάση στις ΗΠΑ και απαιτήσουν να σταματήσει η βοήθεια της Ουκρανίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εσωτερικά ζητήματα. προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό, ο Borrell ανησυχεί για την πιθανή μείωση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Αυτή η πραγματικότητα φαίνεται ότι εισχωρεί και στο Κίεβο, αν οι δηλώσεις του Oleg Soskin αποτελούν μια ένδειξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail