Η αποτυχημένη προσπάθεια του Ζελένσκι να συναντήσει τον Νετανιάχου σηματοδοτεί τον τερματισμό του δυτικού ενδιαφέροντος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ήθελε να επισκεφθεί το Ισραήλ στις 16 Οκτωβρίου για να εκφράσει την υποστήριξή του στη χώρα, αλλά οι ισραηλινές αρχές του κατέστησαν σαφές ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», ανέφερε το ισραηλινό πρακτορείο Ynet. Αυτή ήταν μια ταπεινωτική απόρριψη για τον Ζελένσκι, έναν Εβραίο, δεδομένου πως άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να επισκεφθούν το εβραϊκό κράτος τις επόμενες ημέρες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Όπως έγραψαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης στις 16 Οκτωβρίου, ο Ουκρανός ηγέτης είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Την ίδια στιγμή, πηγές του Ynet τόνισαν ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να ταξιδέψει στο Ισραήλ αργότερα.

Θέλοντας να συναντηθούν αμέσως, ο Ζελένσκι αποκαλύπτει πως είναι απολιθωμένος επειδή η Ουκρανία τώρα αγνοείται και παραγκωνίζεται καθώς η προσοχή του κόσμου στρέφεται στη Μέση Ανατολή και για αυτόν τον λόγο θέλει να συνδέσει τη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη ως κοινό αγώνα – κάτι που το Ισραήλ προφανώς δεν ανέχεται αυτήν την στιγμή.  

Το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να εξαλείψει τη Χαμάς και άλλα εξτρεμιστικά στοιχεία από τη Γάζα, ακόμα κι αν αυτό έχει τρομακτικό πολιτικό κόστος. Λόγω αυτής της φαινομενικής δέσμευσης, το Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν πόλεμο πολλαπλών μετώπων, επειδή η Χεζμπολάχ απειλεί να παρέμβει εάν ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα. Καθώς το εβραϊκό κράτος αντιμετωπίζει έναν δυνητικά μακρύ και αιματηρό πόλεμο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έχει χρόνο να διασκεδάσει τον Ζελένσκι ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των αναπόφευκτων αντιρωσικών δηλώσεων που θα κάνει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Για αυτόν τον λόγο, είναι πιο πρακτικό για τον Νετανιάχου να απορρίψει το αίτημα αλληλεγγύης για συνάντηση παρά να καθησυχάσει τη Μόσχα πως το Ισραήλ δεν συνδέει τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς με τον πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη όπως κάνει ο Ζελένσκι.

Επιδεινώνει την ταπείνωση του Ζελένσκι η πρόσφατη είδηση ​​ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και πιθανώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθούν το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, εγείροντας το ερώτημα γιατί «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» να επισκεφθεί ο Ζελένσκι.

Εκτός από το πως ο Νετανιάχου δε θέλει να αποσπάται η προσοχή του με άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ειδικά όσον αφορά τη Ρωσία, το Ισραήλ δε θέλει να μοιραστεί την εστίαση του κόσμου με την Ουκρανία, καθώς υπάρχει πλέον ανταγωνισμός για εξωτερική βοήθεια. Η Ουκρανία έχει κυριαρχήσει στην προσοχή του κόσμου από το Φεβρουάριο του 2022, ακόμη και εις βάρος των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και δεν έχει απολύτως τίποτα να δείξει για όλα αυτά. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος εκτός του ΝΑΤΟ από τότε ακόμη και πριν η Ουκρανία γίνει ανεξάρτητη χώρα και θα ήταν πάντα μια άμεση προτεραιότητα έναντι της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken έφτασε στο Τελ Αβίβ στις 16 Οκτωβρίου για να υποσχεθεί υποστήριξη πριν από την χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας και να ενημερώσει τις ισραηλινές αρχές για τις συναντήσεις του με ηγέτες αραβικών κρατών. Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως αν ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είχε ζητήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, το αίτημα θα απορριπτόταν, αποδεικνύοντας και πάλι ότι το Ισραήλ δίνει προτεραιότητα στις χώρες.

Οι ΗΠΑ είναι προφανώς η σημερινή μεγαλύτερη υπερδύναμη του κόσμου, ακόμη και στην παρακμάζουσα κατάστασή τους, ενώ η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην περιοχή που είναι φιλικές προς το Ισραήλ. Η Ουκρανία δεν έχει καμία αξία για το Ισραήλ, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Ως εκ τούτου, ο Νετανιάχου προσδιορίζει ότι η επίσκεψη του Ζελένσκι θα σπαταλούσε μόνο τον χρόνο του και θα απέφερε μόνο οφέλη στην Ουκρανία και όχι στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι είπε στις 11 Οκτωβρίου, μιλώντας για τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας που ενδέχεται να επηρεάσει τα όπλα που προμηθεύονται στην Ουκρανία, ότι «φυσικά, όλοι φοβούνται, και νομίζω πως και η Ρωσία υπολογίζει σε αυτό, στη διχαστική υποστήριξη». Για αυτόν το λόγο, προσπάθησε να συναντηθεί με τον Νετανιάχου λίγες μόνο μέρες μετά τη δήλωσή του για να προσπαθήσει να συνδέσει τις δύο συγκρούσεις ως αχώριστες - ένα ξεδιάντροπο ψέμα και μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασφαλίσει ότι δυτικά συμφέροντα, όπλα και κεφάλαια θα συνεχίσουν να ρέουν στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία αναζητά περισσότερα όπλα για τα στρατεύματά της για να ανακτήσουν έδαφος από τις ρωσικές δυνάμεις πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, κάτι απίθανο αφού ο ουκρανικός στρατός δεν έχει καταλάβει σχεδόν κανένα έδαφος όταν ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη «εαρινή επίθεση» του στις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι ανησυχίες του ίδιου του Ισραήλ για τα πυρομαχικά και τα προηγούμενα βήματα των ΗΠΑ για μεταφορά πυρομαχικών από τη χώρα της Μέσης Ανατολής στο Κίεβο τροφοδοτούν την αυξανόμενη αντίθεση στην Ουάσιγκτον, όπου ήδη ακούγονται εκκλήσεις για μεταφορά όπλων στο Ισραήλ αντί για την Ουκρανία.

Μια τέτοια μετατόπιση της προσοχής από την ουκρανική κρίση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση απειλεί να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να συνεχίσουν την στρατιωτική τους εκστρατεία κατά της Ρωσίας. Αυτό συμβαίνει όταν οι ουκρανικές δυνάμεις ανακάμπτουν από μήνες αποτυχημένων επιθέσεων και πρόσφατες απώλειες δεκάδων χιλιάδων. Ως εκ τούτου, η απόρριψη του αιτήματος του Ζελένσκι από το Ισραήλ να συναντήσει τον Νετανιάχου δεν είναι μόνο ταπεινωτικό, αλλά μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους του δυτικού ενδιαφέροντος για την Ουκρανία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail