Η Αρμενία εφαρμόζει έναν ακόμη «αντι-ρωσικό» οδικό χάρτη

Φωτογραφία: minsvyaz.ru
Η Αρμενία αμφισβητεί τη Ρωσία επικυρώνοντας το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 3 Οκτωβρίου, το Αρμενικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ. Η Αρμενία εντάχθηκε έτσι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ. Εξήντα βουλευτές υποστήριξαν την απόφαση, 22 ψήφισαν κατά. Η αντιπολίτευση δεν ήταν παρούσα στη συνεδρίαση.

Αυτό είναι το δεύτερο βήμα του «οδικού χάρτη» που ετοίμασε η Δύση για την Αρμενία: Το πρώτο ήταν η παράδοση του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν για να απαλλαγεί από τη ρωσική επιρροή και τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στον Νότιο Καύκασο.

Αρμένιοι αξιωματούχοι λένε ότι το ΔΠΔ θα φέρει αμέσως, κατόπιν αιτήματος των Αρμενίων, το Αζερμπαϊτζάν στη δικαιοσύνη "για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν ή το στρατιωτικό προσωπικό του Αζερμπαϊτζάν" για να διασφαλίσει "προληπτικό αποτέλεσμα προκειμένου να αποκλειστεί και να αποτραπεί η διάπραξη παρόμοιων σοβαρών εγκλημάτων στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας».

Το Αζερμπαϊτζάν δεν υποστηρίζει το Καταστατικό της Ρώμης. Ως εκ τούτου, το Αζερμπαϊτζάν δε θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΔΠΔ. Το Μπακού έχει από καιρό συνηθίσει στους θρήνους των δυτικών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Αρμενία έχει πέσει στην παγίδα των δυτικών υποσχέσεων — εγγραφείτε και θα σας υποστηρίξουμε μέσω του ΔΠΔ. Στην πραγματικότητα, ούτε μία κυρίαρχη χώρα στον κόσμο δεν έχει ενταχθεί στο ΔΠΔ, γιατί μια τέτοια κίνηση ωθεί τους τοπικούς νόμους στο παρασκήνιο προς όφελος των διεθνών νόμων. Αυτό εμπόδισε την Αρμενία να επικυρώσει το ΔΠΔ για 20 χρόνια.
 
Η ένταξη της Αρμενίας στο ΔΠΔ είναι να διαλύσει τα σχέδια ολοκλήρωσης της Ρωσίας

Οι διεθνείς νόμοι του ΔΠΔ αποτελούν μέρος των δυτικών πολιτικών. Ωστόσο, η Αρμενία έχει συμμαχικούς δεσμούς στην EAEU (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση) και στον CSTO (Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας). Περιττό να πούμε ότι οι ανησυχίες της Μόσχας είναι φυσιολογικές σε αυτό το σημείο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέπληξε την κυβέρνηση της Αρμενίας για «μια σειρά εχθρικών βημάτων». Απορρίφθηκε η πρόταση της Αρμενίας να υπογράψει χωριστή συμφωνία ώστε το Καταστατικό της Ρώμης να μην βλάψει τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη ρωσική ηγεσία να επισκεφθεί τη δημοκρατία, ειδικά όταν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούν τη σύλληψη του Βλαντιμίρ Πούτιν κατόπιν αιτήματος της Χάγης», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα πρότεινε μια συμβιβαστική επιλογή που θα μπορούσε να ταιριάζει και στις δύο πλευρές, ανέφερε το υπουργείο, αλλά το Ερεβάν αρνήθηκε.

Η Αρμενία μπορεί πράγματι να αντιμετωπίσει αρνητικές συνέπειες. Η Ρωσία επιδοτεί έμμεσα την οικονομία της Αρμενίας προμηθεύοντας τη χώρα με πόρους σε προνομιακές τιμές, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου. Αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί. Η Ρωσία ενδέχεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές αρμενικών προϊόντων (η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές αρμενικών γαλακτοκομικών προϊόντων τον Απρίλιο).

Φαίνεται ότι η Αρμενία θα συνεχίσει να διακόπτει τους δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία για να εφαρμόσει άλλους κανονισμούς του οδικού χάρτη. Η Αρμενία μπορεί να αποχωρήσει από την EAEU και να βγει από όλες τις διακρατικές συμφωνίες για αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια και συνεργασία με τη Ρωσία.
 
Ποιος θα είναι υπεύθυνος για την πρόκληση;

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν αμφισβήτησε τη Ρωσία, αλλά είναι προετοιμασμένος για τις συνέπειες; Έχει φτιάξει ένα νέο σύστημα ασφάλειας, οικονομικής και ενεργειακής ασφάλειας; Έχει επεκτείνει την αγορά εργασίας ή έχει αξιολογήσει πιθανές περιφερειακές αλλαγές;

Ο Πασινιάν δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω — απλώς εκτελούσε το «αντι-ρωσικό» σχέδιο.

Ο αρμενικός λαός θα πληρώσει για τις πράξεις του όταν το βιοτικό του επίπεδο μειωθεί δραματικά.

Πού θα τρέξουν οι Αρμένιοι όταν το Αζερμπαϊτζάν αρχίσει να επανενώνεται με τα ιστορικά εδάφη στην πρώην Αρμενία, με το λεγόμενο Δυτικό Αζερμπαϊτζάν πριν πάει μακρύτερα στο Ερεβάν;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail