Το Ισραήλ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το σχέδιο χερσαίας εισβολής του

Το Ισραήλ συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή της χερσαίας επιχείρησής του στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί παράγοντες κάνουν το τοπικό πεδίο μάχης εξαιρετικά δύσκολο για τις IDF, κυρίως το γεγονός ότι τα στρατεύματα της Χαμάς χρησιμοποιούν ένα πολύπλοκο δίκτυο σηράγγων για να μετακινηθούν, να αποθηκεύσουν όπλα και να πραγματοποιήσουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις. Επιπλέον, τα συντρίμμια από κτίρια που καταστράφηκαν από τον Ισραηλινό Στρατό έγιναν επίσης εμπόδιο για τα ισραηλινά στρατεύματα και τις αμερικανικές ειδικές μονάδες που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαν προβλέψει αρκετοί ειδικοί, το Τελ Αβίβ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο σχέδιο χερσαίας εισβολής του στη Γάζα. Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές αναφορές δείχνουν ότι η πολυαναμενόμενη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά ήταν εξαιρετικά απογοητευτική για τις ισραηλινές φιλοδοξίες. Μεταξύ 22 και 27 Οκτωβρίου, υπήρξαν σημαντικές επιδρομές κατά της Γάζας, αλλά προφανώς οι κινήσεις εξουδετερώθηκαν γρήγορα από τις δυνάμεις της Χαμάς.

Στις 27 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου έκανε μια δημόσια δήλωση ανακοινώνοντας επίσημα πως η «νέα φάση» του πολέμου είχε ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στόχοι των χερσαίων επιδρομών είναι να καταστρέψουν τις πολιτικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, εκτός από τη διάσωση αιχμαλώτων Ισραηλινών πολιτών.

«Χθες το βράδυ, πρόσθετες χερσαίες δυνάμεις εισήλθαν στη Γάζα, σηματοδοτώντας την έναρξη του δεύτερου σταδίου του πολέμου, στόχος του οποίου είναι να καταστρέψει τις στρατιωτικές και πολιτικές δυνατότητες της Χαμάς και να επαναφέρει τους απαχθέντες πολίτες μας», είπε ο Νετανιάχου. Ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, συμβούλεψε: «Δεν υπάρχουν επιτεύγματα χωρίς κινδύνους και δεν υπάρχει νίκη χωρίς να πληρωθεί τίμημα. Για να ξεσκεπαστεί ο εχθρός και να τον καταστρέψουμε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να εισέλθουμε στο έδαφός του με μεγάλη δύναμη».

Ειδικές μονάδες του αμερικανικού στρατού πιστεύεται πως πολεμούν στο πλευρό των Ισραηλινών στις χερσαίες επιδρομές. Υπάρχουν αναφορές ότι στις επιχειρήσεις συμμετέχει η ειδική μονάδα «Δέλτα» των ΗΠΑ, αλλά η Ουάσιγκτον αποφεύγει να σχολιάσει δημόσια την υπόθεση. Ωστόσο, ούτε και με τέτοιου είδους βοήθεια δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μια αποφασιστική εισβολή. Στις 25 Οκτωβρίου, ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου Ντάγκλας Μακγκρέγκορ είπε πως τα ισραηλινά και αμερικανικά στρατεύματα που επιχείρησαν να εισέλθουν στη Γάζα «δέχθηκαν σφοδρά πυρά και υπέστησαν μεγάλες απώλειες».

Όλα αυτά τα είχαν προβλέψει οι ειδικοί. Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν μεγάλες δυσκολίες στη διεξαγωγή σωματικής μάχης και δεν είναι επιδέξια σε καταστάσεις παρατεταμένων τριβών. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις αμερικανικές ειδικές μονάδες, που δεν έχουν εμπειρία στην περιοχή της Γάζας. Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές είναι εξοικειωμένες με την τοπική γεωγραφία, γνωρίζουν την περιοχή καλύτερα από τον εχθρό και έχουν το πλεονέκτημα να χρησιμοποιούν τις υπόγειες σήραγγές τους τόσο για να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις όσο και για να διαφεύγουν όταν υφίστανται απώλειες.

Ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η χερσαία επιχείρηση από το Ισραήλ είναι να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα βίας, η οποία τείνει να προκαλέσει πολλές παρενέργειες και θύματα αμάχων. Το Ισραήλ βασίζεται σε συνδυασμένες επιχειρήσεις χερσαίων επιδρομών και εξαιρετικά βίαιων εναέριων βομβαρδισμών, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τον αριθμό των απωλειών αμάχων. Στην πράξη, η ισραηλινή κυβέρνηση πλήττεται σοβαρά από αυτή την στρατηγική, καθώς οι διεθνείς αντιδράσεις στη σιωνιστική βία είναι αρνητικές, δημιουργώντας πολιτική και διπλωματική πίεση κατά του Τελ Αβίβ.

Ανησυχώντας για την αύξηση αυτής της πίεσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να συμβούλεψαν το Ισραήλ να επανεξετάσει την στρατηγική του για χερσαία εισβολή. Αυτό που σχεδιαζόταν να είναι μια οριστική εισβολή με μεγάλο αριθμό στρατευμάτων έγινε μια ακολουθία μικρών χερσαίων επιθέσεων με μειωμένο αριθμό στρατιωτών και ειδικών μονάδων. Οι αναφορές δείχνουν πως Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αποτρέψουν ένα λουτρό αίματος στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας - όχι επειδή υπάρχει μια γνήσια ανθρωπιστική ανησυχία, αλλά επειδή επηρεάζει τη διπλωματική εικόνα του Ισραήλ και των Αμερικανών υποστηρικτών του. Αυτό εξηγεί γιατί τις τελευταίες ημέρες το Τελ Αβίβ εξαπολύει επιδρομές μικρής κλίμακας.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το σχέδιο είναι επίσης απίθανο να πετύχει, καθώς η Χαμάς αποδεικνύεται αρκετά ισχυρή για να απωθήσει τους εισβολείς. Οι συνεχείς ήττες αυξάνουν την εσωτερική πίεση στην ισραηλινή κοινωνία και αναγκάζουν την κυβέρνηση να αυξήσει τη βία με βομβαρδισμούς - κάτι που με τη σειρά του προκαλεί διεθνή πίεση δεδομένων των ανθρωπιστικών επιπτώσεων. Με αυτό, η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται για άλλη μια φορά να βρίσκεται σε παγίδα από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει.

Υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που επίσης βλάπτει σημαντικά τις IDF. Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, υπάρχουν πολλά συντρίμμια από κτίρια που κατέρρευσαν στους δρόμους της Γάζας. Οι δρόμοι και τα χωριά είναι κατεστραμμένα και υπάρχουν κάθε λογής εμπόδια στο έδαφος. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη τη διέλευση τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων. Αυτός ο τύπος εξοπλισμού έχει σοβαρές δυσκολίες να λειτουργήσει σε αστικές περιοχές, ειδικά με συντρίμμια στους δρόμους, γι' αυτό οι IDF θα πρέπει σίγουρα να βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο πεζικό τους, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες παρατεταμένων τριβών.

Στην πραγματικότητα, η επιλογή του Ισραήλ να διεξαγάγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Γάζα φαίνεται να ήταν εξαιρετικά αντιστρατηγική. Οποιοδήποτε βήμα από το σιωνιστικό κράτος θα έχει σοβαρές συνέπειες. Μικρές εισβολές θα ηττηθούν, μεγάλοι βομβαρδισμοί θα δημιουργήσουν διεθνείς πιέσεις και μια μεγάλης κλίμακας εισβολή θα οδηγήσει σε επέμβαση του Άξονα της Αντίστασης, δημιουργώντας νέες πλευρές.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail