Το ΝΑΤΟ φέρνει το θάνατο στη Λιβύη μια δεκαετία μετά τη βάρβαρη παρέμβασή του

People walk past the body of a flash flood victim in Derna, eastern Libya, on September 11, 2023 - ΑFΡ
Εάν η υποδομή της χώρας δεν είχε καταστραφεί στις βομβιστικές επιθέσεις του 2011, τα φράγματα μπορεί να είχαν κρατήσει

Εύα Μπάρτλετ, μια Καναδή ανεξάρτητη δημοσιογράφος. Έχει περάσει χρόνια στο έδαφος καλύπτοντας ζώνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ειδικά στη Συρία και την Παλαιστίνη (όπου έζησε για σχεδόν τέσσερα χρόνια) - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Λίγο πριν από μια δεκαετία, η Λιβύη ήταν στις ειδήσεις, με τη Δυτική ηγεσία να γιορτάζει τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι, μετά από μια πολύμηνη εκστρατεία βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, όλα στο όνομα της προστασίας του Λιβυκού λαού. Τώρα, η κατεστραμμένη χώρα της Βόρειας Αφρικής επιστρέφει στις ειδήσεις μετά από έναν καταστροφικό τυφώνα και πλημμύρες.

Ο τυφώνας Ντάνιελ έπληξε τη βορειοανατολική Λιβύη στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι επακόλουθες ακραίες πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο 3.252 ανθρώπων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Λιβύης από τις 17 Σεπτεμβρίου, με τον ΟΗΕ να αναφέρει πως σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι μπορεί να έχουν πεθάνει. Μετά την κατάρρευση δύο φραγμάτων, η πόλη της Ντέρνα υπέστη το κύριο βάρος της καταστροφής. Άλλοι 40.000 άνθρωποι φέρεται να έχουν εκτοπιστεί.

Πολλοί από τους ίδιους δυτικούς ηγέτες που προκάλεσαν την κατάρρευση της Λιβύης προσποιούνται τώρα πως ανησυχούν για τους ανθρώπους της χώρας που κατέστρεψαν το 2011 και όπου έθεσαν το έδαφος για μια επόμενη δεκαετία χάους. Ο πιο αξιοσημείωτος είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου το ίδρυμα συγκεντρώνει χρήματα για τις προσπάθειες αρωγής στη Λιβύη. Αυτό είναι πολύ καλοπροαίρετο εκ μέρους του – ίσως να μην ήταν απαραίτητο αν το ΝΑΤΟ δεν είχε καταστρέψει τις υποδομές της. Ήταν, τελικά, η τότε Υπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα Χίλαρι Κλίντον που δήλωνε χαιρέκακα "ήρθαμε, είδαμε, πέθανε" μετά το σοδομισμό και τη δολοφονία του Καντάφι.

Το ΝΑΤΟ έθεσε τις βάσεις για την τρέχουσα κρίση στη Λιβύη

Μόνο η δυτική ηγεσία και τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης θα είχαν το θράσος όχι μόνο να προσποιούνται ότι η εκστρατεία βομβαρδισμού του 2011 δε συνέβη ποτέ, αλλά να κατηγορούν τη Λιβύη για τη ρήξη των φραγμάτων κοντά στην Ντέρνα.

Η Washington Post έκανε ακριβώς αυτό, δηλώνοντας, "η αστάθεια των τελευταίων ετών σήμαινε ότι τα ξεχωριστά καθεστώτα της χώρας και οι ανίκανοι αξιωματούχοι τους έχουν αφήσει τις κρίσιμες υποδομές σε κατάσταση αμέλειας". Αυτό περιλάμβανε τα φράγματα, τα οποία, έγραψε, οι ειδικοί προειδοποίησαν πως θα μπορούσαν σύντομα να αχρηστευτούν. Ενώ ανέφερε εν συντομία τον εκτεταμένο βομβαρδισμό της Λιβύης από το ΝΑΤΟ, η ώθηση του άρθρου του ήταν να απαλλάξει τα έθνη του ΝΑΤΟ από την ευθύνη.
 
Πιο ειλικρινείς αναφορές στο Media Lens επεσήμαναν ότι αυτά τα φράγματα το 2007 άρχισαν να υποβάλλονται σε συντήρηση—η οποία διακόπηκε ακριβώς λόγω της λεγόμενης ανθρωπιστικής παρέμβασης της Δύσης. "Αυτά τα φράγματα χτίστηκαν τη δεκαετία του 1970 για να προστατεύσουν τον τοπικό πληθυσμό. Μια τουρκική εταιρεία είχε συνάψει συμβόλαιο το 2007 για τη συντήρηση των φραγμάτων. Αυτό το έργο σταμάτησε μετά την εκστρατεία βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 2011. Η τουρκική εταιρεία έφυγε από τη χώρα, τα μηχανήματά της κλάπηκαν και όλες οι εργασίες στα φράγματα τελείωσαν”.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών για τον πόλεμο της Λιβύης το 2011 και την επέμβαση του ΝΑΤΟ ποικίλλουν ευρέως, με ορισμένους ερευνητές να τον τοποθετούν σε πάνω από 20.000, εκατοντάδες από αυτούς πολίτες σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ. Το χειρότερο, έχοντας εκθρονίσει (και, έμμεσα, σκοτώσει) τον Καντάφι, οι Δυτικές δυνάμεις δημιούργησαν ένα κενό εξουσίας και πυροδότησαν χρόνια εσωτερικών συγκρούσεων που βύθισαν τη χώρα στο χάος και άφησαν βασικές υποδομές – πολλές από τις οποίες είχαν ήδη υποστεί ζημιά ή καταστραφεί από τις ίδιες αεροπορικές επιδρομές – σε χαλάρωση και απαιτούν συντήρηση.

Τώρα, ίσως σε μια προσπάθεια να ξασπρίσουν τα εγκλήματά τους εναντίον του Λιβυκού λαού, οι ΗΠΑ δήλωσαν πως θα στείλουν 11 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, η οποία, σε αντίθεση με τα 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια που οι ΗΠΑ φέρεται να δαπάνησαν για την καταστροφή της Λιβύης το 2011, είναι φιστίκια.

Τυπική προπαγάνδα

Ο Καναδός δικηγόρος και δημοσιογράφος Δημήτρης Λασκάρης επεσήμανε ότι ο Καναδάς ξόδεψε μόλις 350 εκατομμύρια δολάρια "για να συμμετάσχει στην καταστροφή της Λιβύης από το ΝΑΤΟ" και τώρα θα δαπανήσει "ένα ασήμαντο ποσό 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τους Λίβυους στην στιγμή της απόλυτης ανάγκης τους".

Η υποκρισία των κρατών μελών του ΝΑΤΟ είναι απολύτως αναμενόμενη και καθόλου εκπληκτική. Ωστόσο, ο Καναδός δημοσιογράφος Yves Engler εξήγησε γιατί τα δυτικά εταιρικά μέσα ενημέρωσης έχουν παραλείψει σε μεγάλο βαθμό την αναφορά, δίνοντας πολύ λιγότερη σοβαρή έμφαση, στην καταστροφή της Λιβύης από το ΝΑΤΟ. 

"Για να διατηρηθεί η δημόσια υποστήριξη στον πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, είναι σημαντικό να διαγραφεί η ιστορία της βίας. Η άρνηση των καναδικών μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν το ρόλο του ΝΑΤΟ στην αστάθεια της Λιβύης αντανακλά εν μέρει τις απαιτήσεις της προπαγάνδας της Ουκρανίας”.

Το ίδιο άρθρο υπογράμμισε αυτό που σχεδόν όλα τα δυτικά εταιρικά μέσα ενημέρωσης συσκότισαν: ότι, πριν από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Λιβύης, ήταν "μία από τις πιο προηγμένες χώρες της Αφρικής όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση", κάτι που έπαψε να είναι όταν το ΝΑΤΟ την κατέστρεψε.

Ο Εγκλερ σημείωσε πως τα καναδικά μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει ακριβώς αυτό, ξεπερνώντας το ρόλο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Ιδιαίτερα τολμηρό είναι το CBC (Canadian Broadcasting Corporation) το οποίο, έγραψε ο Engler, έκανε ένα ρεπορτάζ διάρκειας δέκα λεπτών που βασικά κατηγόρησε τη Λιβύη και απέτυχε "να αναφέρει ακόμη και τον πόλεμο έξι μηνών του ΝΑΤΟ, ο οποίος περιελάμβανε καναδικά μαχητικά αεροσκάφη, ναυτικά σκάφη και ειδικές δυνάμεις”.

Ο Εγκλερ εξηγεί γιατί τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και τα δημόσια πρόσωπα έχουν αφήσει το ΝΑΤΟ έξω από την τρέχουσα αναφορά για τη Λιβύη. "Έχουμε βομβαρδιστεί με τον ισχυρισμό ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία που δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Επαναλαμβανόμενα ατελείωτα τους τελευταίους 20 μήνες, προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης από τον Andrew Chang έως τον Geoffrey York δεν τολμούν να αναφέρουν το ρόλο του ΝΑΤΟ στην καταστροφή της Λιβύης”.

Η διατήρηση του μύθου της "αμυντικής Συμμαχίας" συμβαδίζει με την προπαγάνδα που υποστηρίζει τον πόλεμο με πληρεξούσιο στην Ουκρανία: ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας υπήρξε μια πράξη "απρόκλητης επιθετικότητας" και πως οι Δυτικές δυνάμεις δε βοήθησαν και υποκίνησαν το Κίεβο στον πόλεμό του εναντίον του λαού του Ντονμπάς σε μια προσπάθεια να μετατρέψουν τη χώρα σε έδαφος αναμέτρησης εναντίον της Ρωσίας.

Στο τέλος, οι πόλεμοι των Δυτικών δεν αφορούν ποτέ, την προστασία του εν λόγω πληθυσμού, πολύ λιγότερο να "φέρουν τη δημοκρατία" στις χώρες που στοχεύουν. Κοιτάξτε το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία...ή την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail