Οι φιλοδοξίες της Κίνας στη Μέση Ανατολή δοκιμάζονται από τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας

Ο λόγος για τη δεδηλωμένη «ουδέτερη θέση» της Κίνας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Γάζας είναι ότι η αμερικανική επιρροή στην περιοχή μπορεί να αυξηθεί, γράφει η εφημερίδα Financial Times, αναφερόμενη σε διπλωμάτες και αναλυτές. Ωστόσο, αυτή η αποκαλούμενη ουδέτερη θέση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς το Ισραήλ εξοργίζεται με αυτό που αντιλαμβάνονται ως «φιλοπαλαιστινιακή ουδετερότητα».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με το  δημοσίευμα, η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική δοκιμασία για την Κίνα, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή που «παραδοσιακά κυριαρχείται από τις ΗΠΑ». Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στη Μέση Ανατολή και στην τρέχουσα κρίση, έχουν ήδη «επιδείξει τη δύναμή τους» στέλνοντας δύο ομάδες αεροπλανοφόρων, τα USS Eisenhower και USS Gerald R Ford, στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει η εφημερίδα .

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον παραμένει ο «κύριος διπλωματικός παίκτης στην περιοχή, παρά τις αραβικές ανησυχίες πως έχει απεμπλακεί» και είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, η Κίνα, της οποίας ο οικονομικός ρόλος στην περιοχή έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, έχει καλές σχέσεις με όλους σχεδόν τους παίκτες, ιδιαίτερα με το Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το προσχέδιο της 25ετούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 2020, η Κίνα θα επενδύσει 400 δισ. δολάρια στην οικονομία του Ιράν με αντάλλαγμα το πετρέλαιο με έκπτωση.

Η δημοσίευση υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση τεσσάρων χωρών της Μέσης Ανατολής – Αίγυπτο, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – στον όμιλο BRICS και συνέβαλε στην επιτυχή διαμεσολάβηση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, κάτι που εξόργισε την Ουάσιγκτον.

Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης πως μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, η Κίνα «χτύπησε έναν ουδέτερο τόνο που εξόργισε πολλούς Ισραηλινούς και δυτικές χώρες», καλώντας και τις δύο πλευρές να «παραμείνουν ήρεμες» και να μην καταδικάσουν τις ενέργειες της παλαιστινιακής φατρίας.

«Είναι αλήθεια ότι η Κίνα μπορεί να διαπραγματευτεί κάτι μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, αλλά αυτό δε δημιουργεί μεγάλη εμπιστοσύνη στην ισραηλινή πλευρά», δήλωσε ένας διπλωμάτης που επικαλείται οι Financial Times. Επομένως, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, εάν η Κίνα δεν επιλέξει σύντομα πλευρά, δεν μπορεί να διαιτητεύσει ή να μεσολαβήσει στη σύγκρουση.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε στον Ιρανό ομόλογό του Amir-Abdollahian κατά τη συνάντησή τους στις 15 Οκτωβρίου στο Πεκίνο ότι «η βασική αιτία… της κατάστασης Παλαιστίνης-Ισραήλ είναι πως το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στη δημιουργία κράτους έχει παραμεριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Αυτή η ιστορική αδικία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό», είπε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της ειρήνης και να υποστηρίζει τη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού για την προστασία των εθνικών του δικαιωμάτων».

Την ίδια μέρα με τη συνάντησή του με τον Amir-Abdollahian, ο Wang είπε σε μια κλήση με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan πως οι ενέργειες του Ισραήλ είναι πλέον «εκτός του πεδίου της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει «να σταματήσει τη συλλογική τιμωρία του λαός της Γάζας».

«(Το Ισραήλ) θα πρέπει να ακούσει με ειλικρίνεια τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και να σταματήσει τη συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας», πρόσθεσε ο Wang.

Περιγράφοντας τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης ως «ιστορική αδικία» για τους Παλαιστίνιους, το Πεκίνο κατηγορείται τώρα ότι έχει «υπερπαλαιστινιακή ουδετερότητα». Σημειώθηκε επίσης πως οι επίσημες δηλώσεις της Κίνας για τη σύγκρουση δεν κατονομάζουν συγκεκριμένα τη Χαμάς στις καταδίκες της για τη βία, κάτι που οδηγεί σε κριτική στο Ισραήλ.

Ωστόσο, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για θέματα Μέσης Ανατολής, Zhai Jun, θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα για να πιέσει για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας και να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Zhai κάλεσε επίσης Ισραηλινούς αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα για να επιβεβαιώσει πως η Κίνα «δεν έχει ιδιοτελή συμφέροντα για το Παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά στάθηκε πάντα στο πλευρό της ειρήνης, στο πλευρό της δικαιοσύνης και της δικαιοσύνης» και ότι «η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την προώθηση της ειρήνης και την ενθάρρυνση των συνομιλιών».

Αν και η ρητορική του ήταν πως ένα ουδέτερο τρίτο μέρος θα μπορούσε να μεσολαβήσει για το θέμα, οι δηλώσεις του Wang παγίωσαν τις υποψίες του Ισραήλ ότι η Κίνα δεν είναι ουδέτερη.

Το Πεκίνο θα προσπαθήσει να παίξει ενισχυμένο ρόλο στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου για να διασφαλίσει τα οικονομικά του συμφέροντα και να κεφαλαιοποιήσει την απογοήτευση των αραβικών κρατών με τις ΗΠΑ. Μένει να δούμε αν μπορούν να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο επιτυχίας που έκαναν στη συμφιλίωση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν για να καθιερωθεί ως μεγάλη δύναμη στην περιοχή, διότι αυτό ουσιαστικά αποφασίζεται από το εάν το Ισραήλ βλέπει την Κίνα ως έναν αξιόπιστο μεσολαβητή που όμως σε αυτό το χρονικό σημείο φαίνεται αμφίβολο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr   

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail