Η ζωή στην Αμερική δεν ήταν ποτέ πιο απρόσιτη από όσο είναι τώρα

pixabay
Το βιοτικό μας επίπεδο καταστρέφεται συστηματικά, αλλά για πολλά χρόνια πολλοί Αμερικανοί δεν καταλάβαιναν πλήρως τι συνέβαινε επειδή συνέβαινε τόσο αργά. Τώρα όμως έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο όπου η αγοραστική δύναμη των χρημάτων μας καταρρέει και το κόστος ζωής έχει γίνει εξαιρετικά οδυνηρό. Χάρη στο ταχέως αυξανόμενο κόστος ζωής μας, η μεσαία τάξη γίνεται «η φτωχή τάξη» και οι φτωχοί ωθούνται όλο και περισσότερο στους δρόμους. Εάν δε βρούμε τρόπο να ανατρέψουμε αυτές τις τάσεις, δε θα αργήσει πολύ ο καιρός μέχρι να έχουμε τεράστια κοινωνική αναταραχή στα χέρια μας.

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Νωρίτερα σήμερα, έπεσα πάνω σε ένα άρθρο για μια γυναίκα που βρήκε μια απόδειξη από το Burger King που είχε ημερομηνία 10 Αυγούστου 1986.

Εκείνη την εποχή μπορούσατε να αγοράσετε ένα Whopper για μόλις 1,54 $.

Σήμερα, το ίδιο Whopper θα σας κοστίσει 6,79 $:

Μια γυναίκα έμεινε έκπληκτη αφού ανακάλυψε μια ρετρό απόδειξη Burger King από τη δεκαετία του 1980, η οποία αποκαλύπτει τις εκπληκτικές αυξήσεις τιμών που έχει εφαρμόσει η αλυσίδα fast food τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Η Liza, με έδρα τις ΗΠΑ, μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απόδειξη αφού η μητέρα της την βρήκε σε ένα κουτί στο γκαράζ ενώ ανακαίνιζε το σπίτι της.

Το ξεθωριασμένο χαρτί από την αλυσίδα γρήγορου φαγητού χρονολογείται από τις 10 Αυγούστου 1986 και απαριθμεί τρία μπιφτέκια Whopper που αγοράστηκαν για 4,62 $ – τα οποία κοστίζουν 1,54 $ το καθένα.

Ένα μόνο μπιφτέκι Whopper κοστίζει επί του παρόντος 6,79 $ σε σημερινά χρήματα – πάνω από τέσσερις φορές την τιμή που αναγράφεται στην απόδειξη vintage.

Με άλλα λόγια, αν είχατε 6,79 $ τότε, θα μπορούσατε να αγοράσετε τέσσερα και θα σας έδιναν ρέστα.

Αυτό κάνει ο πληθωρισμός.

Καταστρέφει την αγοραστική μας δύναμη.

Μια άλλη γυναίκα με το όνομα Melanie που βγάζει 34 δολάρια την ώρα είναι τόσο πιεσμένη οικονομικά που προσπαθεί κυριολεκτικά να κάνει ένα καρβέλι ψωμί σίκαλης να της κρατήσει όλη την εβδομάδα:

«Αυτό που άρχισα να κάνω είναι να αγοράζω ένα καρβέλι ψωμί σίκαλης και εργάζομαι πολύ σκληρά για να κρατήσω αυτό το ένα καρβέλι ψωμί σίκαλης για μένα όλη την εβδομάδα. Και τρώω φυστικοβούτυρο, οπότε θα φάω τοστ με φυστικοβούτυρο όποτε πεινάω».

Παλιά, αν έβγαζες 34 δολάρια την ώρα, ζούσες την υψηλή ζωή.

Αλλά τώρα οι περισσότεροι άνθρωποι που βγάζουν 34 δολάρια την ώρα, μόλις και μετά βίας επιβιώνουν από μήνα σε μήνα.

Φυσικά δεν είναι μόνο το φαγητό που έχει γίνει παράλογα ακριβό.

Σε αυτό το σημείο, τα σπίτια στις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο αδύναμα από ό,τι είναι τώρα.

Το παρακάτω δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Twitter από το The Kobeissi Letter:

Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό τιμές κατοικιών είναι τώρα 85% πάνω από τον μέσο όρο τους που χρονολογείται από το 1900.

Ακόμη και μετά τον υπολογισμό του πληθωρισμού, οι τιμές των κατοικιών δεν ήταν ποτέ πιο ακριβές από ό,τι είναι τώρα.

Στην πραγματικότητα, οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό τιμές κατοικιών είναι πλέον 20% πάνω από το ανώτατο όριο του 2008, το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών.

Το μεσαίο σπίτι πωλείται τώρα για ένα ανησυχητικό 530% του μέσου ετήσιου εισοδήματος.

Εν τω μεταξύ, η διάμεση πληρωμή κατοικίας είναι πλέον ένα ρεκόρ 49% του μέσου εισοδήματος ΠΡΟ ΦΟΡΟΥ.

Η προσιτή τιμή δεν ήταν ποτέ χειρότερη.

Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο σε ολόκληρη την ιστορία της χώρας μας.

Από τις αρχές του 2019, η μέση τιμή ενός σπιτιού στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά περισσότερα από εκατό χιλιάδες δολάρια:

Στην πραγματικότητα, συγκρίνοντας τις τρέχουσες τιμές με τα επίπεδα πριν από τον πανικό του ιού, οι αριθμοί της Fed του St. Louis δείχνουν ότι ένα σπίτι με μέση τιμή στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 313.000 $ στις αρχές του 2019 σε 416.000 $ σήμερα.

Οι τιμές ενοικίασης έχουν επίσης πέσει τελείως.

Όπως συζήτησα την περασμένη εβδομάδα, η μέση τιμή ενοικίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον πάνω από 2.000 $ το μήνα.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει άνευ προηγουμένου αυξήσεις ενοικίων και τεράστιοι αριθμοί ενοικιαστών έχουν πάρει τις μπότες.

Στην πραγματικότητα, βλέπουμε ένα τσουνάμι εξώσεων στην περιοχή του Λος Άντζελες αυτήν την στιγμή:

Καθώς η προστασία από την εποχή του COVID εξαφανίστηκε, ο αριθμός των ενοικιαστών που αντιμετωπίζουν έξωση στο Λος Άντζελες συνεχίζει να αυξάνεται κατά χιλιάδες κάθε μήνα.

Από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Αυγούστου, κατατέθηκαν περίπου 50.000 ειδοποιήσεις έξωσης από ιδιοκτήτες στην πόλη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Γραφείο Ελεγκτή του Λος Άντζελες.

Ένας εκπρόσωπος είπε ότι το 96% από αυτά αφορούν τη μη πληρωμή ενοικίου και οι ιδιοκτήτες χρωστούσαν 186,5 εκατομμύρια δολάρια συλλογικά.

Πού θα πάνε λοιπόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

Αν είναι αρκετά μικροί, ίσως μπορούν να ζήσουν με τους γονείς τους.

Αλλά πολλοί δε θα έχουν αυτή την επιλογή.

Μέχρι αυτό το σημείο το 2023, η έλλειψη στέγης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ και πολλοί περισσότεροι Αμερικανοί θα βρεθούν χωρίς στέγη από τώρα έως το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, εκείνοι που εξακολουθούν να φεύγουν θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα.

Το μέσο επιτόκιο στα υπόλοιπα των πιστωτικών μας καρτών έχει αυξηθεί από περίπου 16 τοις εκατό το Φεβρουάριο του 2022 σε περισσότερο από 22 τοις εκατό σήμερα .

Ως αποτέλεσμα, ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις πληρωμές τους και αναφέρεται ότι οι απώλειες πιστωτικών καρτών αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από την τελευταία οικονομική κρίση:

Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών συγκεντρώνουν απώλειες με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, εκτός της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι απώλειες πιστωτικών καρτών έπεσαν τον Σεπτέμβριο του 2021 και ενώ οι αρχικές αυξήσεις ήταν πιθανές αντιστροφές από τα κίνητρα, αυξάνονται ραγδαία από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Από τότε, είναι ένα αυξανόμενο ποσοστό απωλειών που παρατηρείται μόνο στην πρόσφατη ιστορία κατά την ύφεση του 2008.

Δεν έχει τελειώσει, προβλέπει η εταιρεία.

Περισσότεροι Αμερικανοί χρεοκοπούν επίσης.

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των υποθέσεων πτώχευσης τον Αύγουστο του 2023 ήταν 18 τοις εκατό υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2022.

Εκατομμύρια εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν στραφεί στο χρέος για να συμβαδίσουν με το κόστος ζωής, αλλά καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρχίζουν να γίνονται πολύ πιο αυστηρά με τα χρήματά τους.

Περνάμε λοιπόν σε μια εποχή που οι Αμερικανοί καταναλωτές θα δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να αναλάβουν νέο χρέος:

Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων σε έρευνα για τις προσδοκίες των καταναλωτών της Fed της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι είναι πιο δύσκολο να πάρεις πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και άλλα δάνεια από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Fed της Νέας Υόρκης ξεκίνησε τη σειρά δεδομένων το 2013.

Μια άλλη έρευνα της Fed με στελέχη δανείων αποκαλύπτει ότι οι φόβοι τους δεν είναι αβάσιμοι. Οι τράπεζες ανέφεραν πως τα πρότυπα δανεισμού έγιναν αυστηρότερα σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτικών δανείων και σε όλες τις κατηγορίες δανείων για κατοικίες (RRE). Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των τραπεζών που ανέφεραν αυστηρότερα πρότυπα για τις πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε κατά 36%.

Οι τράπεζες έχουν επίσης αυστηροποιήσει σημαντικά τα πρότυπα για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Αυτή είναι μια συνταγή καταστροφής.

Αυτό είναι σίγουρα αλήθεια.

Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι σίγουρα μια συνταγή καταστροφής.

Αλλά δεν υπάρχει επιστροφή τώρα.

Στην πραγματικότητα, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου πρόκειται να προκαλέσει τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρο το οικονομικό μας σύστημα τους επόμενους μήνες.

Την Τρίτη, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA προειδοποίησε ότι φαίνεται πως «τίποτα δεν πρόκειται να εμποδίσει αυτό το ράλι της τιμής του πετρελαίου»:

«Φαίνεται ότι τίποτα δεν πρόκειται να εμποδίσει αυτό το ράλι της τιμής του πετρελαίου», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA, σε σχόλια μέσω email την Τρίτη. «Οι έμποροι ενέργειας γνωρίζουν μια ανοδική τάση όταν το βλέπουν και θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από ένα ισχυρό δολάριο, μια πιο ήπια απαγόρευση από τη Ρωσία και την αποδυνάμωση της ζήτησης, για να διαταραχθεί αυτό το ράλι».

Όταν η τιμή του πετρελαίου φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, αυτό θα είναι επώδυνο, αλλά μπορούμε να το χειριστούμε.

Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Continental Resources προβλέπει πως η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε τελικά να φτάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι:

Αυτός είναι ο Doug Lawler, διευθύνων σύμβουλος της Continental Resources, του γίγαντα των γεωτρήσεων σχιστόλιθου που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Χάρολντ Χαμ, δηλώνοντας στο Bloomberg News τη Δευτέρα ότι οι τιμές του αργού πρόκειται να παραμείνουν υψηλές και θα μπορούσαν να κυμανθούν στα 120 έως 150 δολάρια το βαρέλι χωρίς νέα παραγωγή.

Έρχεται περισσότερη πίεση στις τιμές, είπε, εκτός και αν εφαρμοστούν πολιτικές για την ενθάρρυνση μεγαλύτερης παραγωγής.

Εάν η τιμή του πετρελαίου φτάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι και παραμείνει εκεί, θα είναι μια αμείωτη καταστροφή για την οικονομία μας και το κόστος σχεδόν των πάντων θα αυξηθεί σημαντικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή σχεδόν ό,τι αγοράζουμε και πουλάμε πρέπει να μεταφερθεί.

Χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια για να έχουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο, αλλά δυστυχώς η εποχή της φθηνής ενέργειας τελειώνει απότομα και αυτό σημαίνει πως καμία από τις ζωές μας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Απολαύστε λοιπόν τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες όσο μπορείτε, γιατί σύντομα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail