Είναι σημαντικό ότι ο Πούτιν δεν απέδωσε την ευθύνη για την καταστροφή του Νοσοκομείου στη Γάζα

Ο Πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε την πραγματικά ισορροπημένη προσέγγιση της χώρας του στον τελευταίο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς όταν αρνήθηκε να ακολουθήσει το συρμό κατηγορώντας το εβραϊκό κράτος για την καταστροφή του Νοσοκομείου της Γάζας, όπως έκαναν οι κοινωνίες με μουσουλμανική πλειοψηφία, η Κοινότητα των Alt-Media (AMC) και άλλοι. Δεν απέκλεισε την ενοχή του, αλλά δεν του απέδωσε ούτε την ευθύνη, παρόλο που θα μπορούσε να έχει πετύχει μερικούς φτηνούς πολιτικούς πόντους με αυτόν τον τρόπο. Δείτε πώς απάντησε ο Πρόεδρος Πούτιν όταν ρωτήθηκε για αυτό το περιστατικό:

ANDREW KORYBKO  / Παρουσίαση Freepen.gr 

"Όσον αφορά την επίθεση στο νοσοκομείο, η τραγωδία που συνέβη εκεί είναι τρομακτική. Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες είναι, φυσικά, μια καταστροφή. [Συνέβη] σε ένα μέρος,που είναι τόπος ανθρωπιστικής φύσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένω ότι αυτό θα είναι ένα μήνυμα πως η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Εν πάση περιπτώσει, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν κάποιες επαφές και συνομιλίες”.

Ο λόγος για τον οποίο οι παρατηρήσεις του είναι αξιόλογες είναι επειδή το μερικώς χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής "Τζούλια Ντέιβις" συνένωσε τις απόψεις ορισμένων Ρώσων influencers στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με αυτή τη σύγκρουση με την πολιτική της χώρας τους να ισχυρίζονται ότι είναι εναντίον του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, πολλοί από την AMC εξέφρασαν την καταδίκη του για την δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ στην κρυφή επίθεση της Χαμάς ως υποτιθέμενη απόδειξη του ίδιου, οδηγώντας έτσι αυτές τις δύο πλευρές να προωθήσουν την ίδια παραπληροφόρηση από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των ασυντόνιστων αλλά παρ' όλα αυτά συμπληρωματικών επιχειρήσεων διαχείρισης της αντίληψης είναι ότι η ψευδής πίστη επεκτάθηκε στο ελάχιστα συγκαλυμμένο υπονοούμενο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως το σχέδιο ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός της Ρωσίας ευνοούσε τη Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ. Ωστόσο, εάν η Ρωσία ήταν πραγματικά προκατειλημμένη εναντίον του Ισραήλ, τότε ο Πρόεδρος Πούτιν δε θα είχε χάσει την ευκαιρία να κερδίσει φθηνούς πολιτικούς πόντους ακολουθώντας το συρμό στη μόδα της κατηγορίας για την καταστροφή του Νοσοκομείου της Γάζας.

Η ώριμη απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με αυτό μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Σι στο Πεκίνο στο περιθώριο του 10ου φόρουμ πρωτοβουλίας Belt & Road επιβεβαίωσε την πραγματικά ισορροπημένη προσέγγιση της Ρωσίας προς τον τελευταίο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η κορυφαία αντι-ρωσική προπαγανδίστρια Τζούλια Ντέιβις (η οποία απαγορεύτηκε από τη Ρωσία τον Μάιο του 2022), εκείνοι οι υποτιθέμενοι "ρωσόφιλοι" επηρεαστές μεταξύ της AMC που περιστρέφουν την πολιτική τους για τους δικούς τους λόγους και ο μόνιμος εκπρόσωπος στο UNSC των ΗΠΑ ήταν επομένως όλοι δυσφημισμένοι σε μια κίνηση.

Εν συντομία, ενώ η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για την αποτυχία επίλυσης αυτής της μακροχρόνιας σύγκρουσης κατά τη διάρκεια της ακμής της μονοπολικής ηγεμονίας τους, όταν θα μπορούσε εύκολα να το κάνει αν είχε τη βούληση, πιστεύει ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς είναι υπεύθυνοι για τον τελευταίο πόλεμο επειδή έχουν παγιδευτεί σε έναν κύκλο βίας. Η προτεραιότητα της Μόσχας είναι επομένως να σταματήσει τις μάχες για ανθρωπιστικούς λόγους και στη συνέχεια να αναβιώσει ιδανικά την παγωμένη ειρηνευτική διαδικασία, η τελευταία από τις οποίες είναι δυνατή μόνο εάν σπάσει το μονοπώλιο της Ουάσινγκτον.

Αυτό εξηγεί γιατί το τελικά ανεπιτυχές ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός δεν κατηγόρησε ρητά κανένα από τα αντιμαχόμενα μέρη για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ανθρωπιστική διάσταση αυτού του τελευταίου πολέμου και επίσης να διατηρήσει ανοιχτή την επιλογή της Ρωσίας να μεσολαβήσει μεταξύ τους σε περίπτωση που και οι δύο ζητήσουν τις σχετικές υπηρεσίες της. Αυτό το σενάριο είναι πιθανό να είναι πολύ μακριά ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση και μπορεί να μην συμβεί ποτέ, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πολύ ευγενής προσπάθεια από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία δείχνει πόσο ισορροπημένη είναι πραγματικά η πολιτική της.

Επιστρέφοντας στην καταστροφή του Νοσοκομείου της Γάζας, ο Πρόεδρος Πούτιν θα είχε δυσφημίσει την προαναφερθείσα προσέγγιση σε αυτή τη σύγκρουση αν κατηγορούσε το Ισραήλ πριν οι ειδικοί του είχαν το χρόνο να καθορίσουν αν ήταν λάθος ή αν δεν μπορεί να συναχθεί με βεβαιότητα ποιος είναι υπεύθυνος. Προκειμένου να τους βοηθήσει με αυτό, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε νωρίτερα πως το Ισραήλ πρέπει να μοιραστεί λεπτομερείς πληροφορίες, καθώς "δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει σιωπηρή εμπιστοσύνη στα λόγια τους”.

Αυτό είναι δίκαιο να το ζητήσετε επίσης, καθώς σίγουρα φαίνεται ότι φταίει το Ισραήλ, αλλά η πρόωρη καταδίκη του θα ήταν σε αντίθεση με την ισορροπημένη πολιτική της Ρωσίας, όπως εξηγήθηκε, αν και ορισμένοι θα περιστρέψουν τα λόγια της ως υποτιθέμενη απόδειξη πως η Ρωσία υποστηρίζει τη Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ. Όποιος το κάνει, ειδικά μεταξύ της AMC [εναλλακτικά ΜΜΕ], θα εκθέσει τον εαυτό του ως προπαγανδιστή, αφού τα λόγια του Προέδρου Πούτιν ως απάντηση στην καταστροφή του Νοσοκομείου της Γάζας επιβεβαιώνουν ότι αυτό δε συμβαίνει καθόλου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail