Ο αμερικανικός στρατός είναι πολύ αδύναμος για να κερδίσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, προειδοποιεί ο Τάκερ Κάρλσον

Ο πρώην παρουσιαστής του Fox News, Tucker Carlson, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος του που δημοσιεύτηκε στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) ότι οι ΗΠΑ θα έχαναν έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή εάν εμπλέκονταν η Ρωσία, η Κίνα και άλλα κράτη, καθώς ο αμερικανικός στρατός είναι πιο αδύναμος από οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 50 χρόνια.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύουν πολλοί Αμερικανοί. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πως κάποιες άλλες χώρες θα παρασυρθούν στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν τη Ρωσία, το Ιράν, την Τουρκία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, τις χώρες του Περσικού Κόλπου και πιθανώς πολλές άλλες»,  είπε ο Carlson.

Ο Carlson τόνισε επίσης πως «θα είναι πρόβλημα» το ότι οι περισσότερες χώρες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους αντίθετα στην Ουάσιγκτον, ακόμη κι αν κάποιες μπορούσαν να υποστηρίξουν την Ουάσιγκτον και το Ισραήλ, καθώς «ο αμερικανικός στρατός είναι πιο αδύναμος από ό,τι ήταν τα τελευταία 50 χρόνια». Ο ίδιος απέδωσε την αποδυνάμωση του αμερικανικού στρατού στις δύο παράλογες συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και στην «πολιτική βαβούρα του Πενταγώνου».

«Δεν είναι ώρα για παγκόσμιο πόλεμο. Θα τον χάσουμε. Αλλά ο αρχιστράτηγος μας δεν το αντιλαμβάνεται αυτό», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Ο Carlson επέκρινε επίσης τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ είναι «η πιο ισχυρή χώρα στην ιστορία του κόσμου» όταν συζητούσε για την υποστήριξη της Ουκρανίας και του Ισραήλ. «Η υπερηφάνεια προηγείται της καταστροφής. Αυτό ήταν πάντα αλήθεια και θα είναι πάντα», κατέληξε.

Ωστόσο, ένας πόλεμος Ισραήλ-Γάζας δεν θα προσελκύσει μόνο τις περιφερειακές χώρες, τη Ρωσία και την Κίνα, όπως ανέφερε ο Carlson, αλλά και μη κρατικούς παράγοντες, όπως η ιρακινή Χεζμπολάχ, η οποία δήλωσε στις 10 Οκτωβρίου πως θα χτυπήσει αμερικανικές βάσεις εάν οι ΗΠΑ παρέμβουν και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία έχει αψιμαχίες με τις ισραηλινές δυνάμεις εδώ και μέρες και απειλεί να επιτεθεί εάν διαταχθεί εισβολή στη Γάζα.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι Ταλιμπάν φέρεται να ζήτησαν από το Ιράν, το Ιράκ και την Ιορδανία να τους παραχωρήσουν το πέρασμα στο Ισραήλ, ώστε να μπορέσουν να «κατακτήσουν την Ιερουσαλήμ». Το Λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων NEXTA έγραψε στο Twitter: «Οι σύμμαχοι της Ρωσίας, η τρομοκρατική οργάνωση Ταλιμπάν υποστήριξαν τη Χαμάς: «Εάν οι μουσουλμανικές χώρες που γειτνιάζουν με το Ισραήλ μας δώσουν το δικαίωμα διέλευσης, θα κατακτήσουμε την Ιερουσαλήμ».

Με μια ολόκληρη σειρά κρατικών και μη φορέων να δραστηριοποιούνται δυνητικά στη Μέση Ανατολή, θα άφηνε τις αμερικανικές δυνάμεις ευάλωτες και εκτεθειμένες, ειδικά επειδή, όπως τόνισε ο Carlson, ο στρατός των ΗΠΑ είναι σήμερα πιο αδύναμος από ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια. Ωστόσο, από όλους τους αναφερθέντες παίκτες, σε αυτήν την τρέχουσα εικασία, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο πιθανότατα θα είναι η πρώτη που θα εμπλακεί στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας.

Για το λόγο αυτό, ο Λευκός Οίκος συζητά το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής δύναμης εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στο Ισραήλ με ρουκέτες, ανέφερε ο Axios, επικαλούμενος τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους και έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που γνωρίζει την κατάσταση. Η Ουάσιγκτον ήταν εξαιρετικά ενεργή στην προσπάθεια αποτροπής της Χεζμπολάχ και μάλιστα έστειλε δύο αεροπλανοφόρα και άλλα πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η απάντηση δόθηκε παρόλο που το Ιράν και η Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι δεν ήθελαν μια κλιμάκωση - αλλά θα εξετάσουν το ενδεχόμενο παρέμβασης εάν η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα συνεχιστεί.

Το ταξίδι του Μπάιντεν στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα δεν ήταν μόνο για να επιβεβαιώσει την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα, αλλά και μέρος της προσπάθειας να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ και το Ιράν από το άνοιγμα ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου. Η ένταξη της Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο στον πόλεμο θα κλιμακώσει δραματικά τη χειρότερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες - αυξάνοντας την πιθανότητα μαζικών απωλειών αμάχων στο Ισραήλ και τον Λίβανο και πιθανώς να παρασύρουν τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Axios.

Καθώς η ένταξη της Χεζμπολάχ στον πόλεμο «θα κλιμάκωνε δραματικά» την κατάσταση, θα μπορούσε να αποκαλύψει την προειδοποίηση του Carlson για μια σειρά από περιφερειακές χώρες, τη Ρωσία και την Κίνα, που έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση και έτσι να εκθέσει τις ΗΠΑ σε σοβαρό κίνδυνο.

Υπό το ίδιο πρίσμα με τον Κάρλσον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση να μετατραπεί σε αντιπαράθεση σε ολόκληρη την περιοχή είναι αρκετά υψηλός.

«Όσον αφορά τη Γάζα, ο κίνδυνος να κλιμακωθεί αυτή η κρίση σε μια περιφερειακή σύγκρουση είναι αρκετά σοβαρός», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στις 19 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να σταματήσει την εξάπλωση του πολέμου και θα αναζητήσει «αυτό ακριβώς στις επαφές μας με τους Παλαιστίνιους, με άλλους Άραβες συναδέλφους και με τους Ισραηλινούς».

Τελικά, μένει να δούμε αν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και πολεμικά πλοία θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ από την επίθεση στο Ισραήλ. Εάν δεν είναι, όμως, ολόκληρη η περιοχή απειλεί να ξετυλίξει σε εκτεταμένη σύγκρουση καθώς άλλοι παράγοντες συμμετέχουν στις μάχες. Για το λόγο αυτό, ο Κάρλσον προειδοποιεί για την αδυναμία του αμερικανικού στρατού και τις επιπτώσεις της αμερικανικής εμπλοκής και γιατί ο Λαβρόφ επιδιώκει την ειρήνη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail