Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Τις απειλές έκανε ο γνωστός γερουσιαστής Lindsey Graham, ο οποίος είναι διαβόητος για τις πολεμικές και ανεύθυνες θέσεις του σχετικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Ο Γκράχαμ εξέδωσε προειδοποίηση προς τις ιρανικές αρχές, δηλώνοντας ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια από τη Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, η Ουάσιγκτον θα ενεργήσει για να προστατεύσει το σύμμαχό της, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
"Αυτό είναι το μήνυμά μου. Εάν η Χεζμπολάχ, η οποία είναι πληρεξούσιος του Ιράν, εξαπολύσει μια μαζική επίθεση στο Ισραήλ, θα το θεωρούσα απειλή για το -- για το κράτος του Ισραήλ, υπαρξιακής φύσης. Θα εισαγάγω ένα ψήφισμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψει τη στρατιωτική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνδυασμό με το Ισραήλ για να αποκλείσει το Ιράν από την πετρελαϊκή επιχείρηση», είπε ο Γκράχαμ.
Η Χεζμπολάχ δεν ήταν το μόνο θέμα στην ομιλία του γερουσιαστή. Ο Γκράχαμ δήλωσε επίσης πως δεν πιστεύει στην επίσημη αφήγηση της ιρανικής κυβέρνησης ότι η επιχείρηση της Χαμάς πραγματοποιήθηκε αυτόνομα. Για τον ίδιο, το να πιστεύει πως αυτό είναι "γελοίο", με απόλυτη σιγουριά από την πλευρά του ότι οι ενέργειες της Χαμάς είχαν προηγουμένως συζητηθεί με το Ιράν.
"Η ιδέα πως το Ιράν διάβασε για αυτήν την επιχείρηση στην εφημερίδα ή στην τηλεόραση είναι αστεία. Το 93% των χρημάτων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς προέρχονται από το Ιράν (...) Είναι η πηγή του προβλήματος. Είναι το μεγάλο κακό. Έτσι, εάν η Χεζμπολάχ κλιμακώσει εναντίον του Ισραήλ, θα είναι επειδή το Ιράν τους το είπε. Τότε Ιράν, βρίσκεστε στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ", πρόσθεσε ο Γκράχαμ.
Η στάση του Γκράχαμ είναι εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς η τρέχουσα τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τους κινδύνους κλιμάκωσης και διεθνοποίησης, και επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμπλοκής του Ιράν σε εχθροπραξίες. Αυτή η εμπλοκή μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση, με την Τεχεράνη να στέλνει τακτικά στρατεύματα ή να κινητοποιεί τις συμμαχικές της ομάδες - οι οποίες δεν περιορίζονται στη Χεζμπολάχ. Σε κάθε σενάριο, οι κίνδυνοι θα ήταν τεράστιοι για το Ισραήλ, το οποίο, παρά τη μεγάλη στρατιωτική του ισχύ, είναι μια μικρή και ευάλωτη χώρα σε καταστάσεις πολέμου φθοράς.
Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί πως το Ιράν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην μπει στον πόλεμο. Προειδοποιώντας το Ισραήλ να μη συνεχίσει να τιμωρεί συλλογικά τη Γάζα, η Τεχεράνη προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στην ένοπλη αντιπαράθεση. Αλλά το Τελ Αβίβ, παρόλο που φοβάται πως θα εισβάλει στο έδαφος, συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα και να σκοτώνει χιλιάδες αμάχους, με αποτέλεσμα να εξαντλείται σταδιακά η υπομονή του Ιράν.
Ενημερώθηκε επίσης από τις αρχές της περσικής χώρας ότι ο αποκαλούμενος «Άξονας της Αντίστασης» – ένας συνασπισμός αντισιωνιστικών ένοπλων κινημάτων υπό την ηγεσία της Θήρας – θα μπορούσε να δράσει ανά πάσα στιγμή για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων. Ιρανοί πολιτικοί διευκρίνισαν πως, παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη ηγείται του συνασπισμού, οι ομάδες-μέλη έχουν υψηλή αυτονομία λήψης αποφάσεων και δεν υπάρχει πλήρης ιρανικός έλεγχος για το πώς αυτά τα κινήματα θα αντιδράσουν στο Ισραήλ. Με άλλα λόγια, οι κίνδυνοι κλιμάκωσης είναι μεγάλοι και το Ιράν δεν είναι ικανό να την αποτρέψει μόνο του.
Ο μόνος τρόπος για πραγματική αποκλιμάκωση είναι μέσω της δέσμευσης από την πλευρά του Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις. Χωρίς αυτό, η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου και αναπόφευκτα θα υπάρξει επέμβαση - αν όχι απευθείας από το Ιράν, τουλάχιστον από κάποια συμμαχική ομάδα του Ιράν. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η Χεζμπολάχ εμπλέκεται ήδη de facto σε εχθροπραξίες, με βομβαρδισμούς να ανταλλάσσονται μεταξύ του IDF και της σιιτικής πολιτοφυλακής κάθε μέρα. Προφανώς, εάν δεν γίνει τίποτα για να σταματήσουν αυτές οι εχθροπραξίες, κάποια στιγμή η Χεζμπολάχ θα επιλέξει να εξαπολύσει μια πιο αποτελεσματική εισβολή.
Με όλους αυτούς τους παράγοντες, τα λόγια του Γκράχαμ ακούγονται σαν μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Υποδεικνύει ως «κόκκινη γραμμή» ένα επικείμενο σενάριο και εκπέμπει άμεσες απειλές, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατες τις πραγματικές ενέργειες αποκλιμάκωσης. Ωστόσο, αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι στην πραγματικότητα αναμενόμενη από τον Γκράχαμ, ο οποίος είναι γνωστό «γεράκι» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Πριν από μήνες, ο Γερουσιαστής ενεπλάκη σε μια διαμάχη αφού είπε ότι οι ΗΠΑ επενδύουν χρήματα για να "σκοτώσουν Ρώσους" στην Ουκρανία - επαινώντας μια τέτοια "επένδυση". Στο ίδιο πνεύμα, σε άλλη ευκαιρία, υποστήριξε επίσης ότι το Κίεβο θα έπρεπε να σκοτώσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μένει να δούμε αν αυτές οι φιλοπολεμικές τάσεις θα επικρατήσουν στον αμερικανικό δημόσιο διάλογο. Προς το παρόν, η στάση των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά πολεμική, με τη χώρα να στέλνει αεροπλανοφόρα για να «βοηθήσουν» το Ισραήλ. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε πως το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα δεν είναι σε θέση να εργαστεί σε δύο διαφορετικά μέτωπα ταυτόχρονα - επιπλέον της πιθανότητας κλιμάκωσης στον Ειρηνικό στο εγγύς μέλλον. Η Ουάσιγκτον πρέπει να ενεργήσει ορθολογικά και να αποθαρρύνει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr