Η βοήθεια της Ουκρανίας βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς η ΕΕ και το ΗΒ εστιάζουν στο εσωτερικό τους

Η κούραση του πολέμου κυριεύει το Κίεβο καθώς τόσο οι σύμμαχοι όσο και οι εχθροί γυρίζουν την πλάτη τους στην Ουκρανία. Εν μέσω των βρυχηθμών της ρωσικής αρκούδας, οι δυτικοί υποστηρικτές υποχωρούν, αφήνοντας την Ουκρανία απομονωμένη. Η Δύση και η Ευρώπη παραδέχονται ανοιχτά την αδυναμία τους να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια, σηματοδοτώντας μια έντονη αλλαγή στη δυναμική της σύγκρουσης. Η Ουκρανία βρίσκεται σε μια προκλητική θέση, οδηγώντας αυτή τη νέα πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν έχουν μείνει όπλα για την Ουκρανία στην Ευρώπη

Οι χώρες της ΕΕ έχουν δώσει στην Ουκρανία όλα τα όπλα που μπορούν χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη δική τους άμυνα, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Το Κίεβο αντιμετωπίζει περικοπές τόσο στις προμήθειες όπλων όσο και στις ενέσεις μετρητών καθώς εμφανίζονται «ρωγμές» στη δυτική υποστήριξη.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε από τα δικά μας αποθέματα», είπε η ευρωπαϊκή πηγή, όπως επικαλείται τη Δευτέρα. Μπορεί να υπάρχει ακόμα ισχυρή πολιτική υποστήριξη, αλλά «δώσαμε ό,τι δε θα θέσει σε κίνδυνο τη δική μας ασφάλεια».

Σε μια ξεχωριστή είδηση ​​την Τρίτη, το πρακτορείο ανέφερε πως η υποστήριξη για τη χρηματοδότηση της ουκρανικής κυβέρνησης «δείχνει περισσότερες ρωγμές από ποτέ».

Η αποτυχία του Κογκρέσου των ΗΠΑ να διαθέσει χρήματα βοήθειας στον προϋπολογισμό του, η εκλογή του πρώην πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος υποσχέθηκε να σταματήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και οι συνεχιζόμενες διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας έχουν εγείρει ανησυχίες.

Η ουκρανική κυβέρνηση αναμένει να λάβει τουλάχιστον 42,8 δισεκατομμύρια δολάρια από διεθνείς χορηγούς το επόμενο έτος, όπως περιγράφεται στον προβλεπόμενο προϋπολογισμό της.

Μια αναμενόμενη μάχη για τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ σημαίνει ότι «κανείς δεν τολμά να προβλέψει τίποτα» σε αυτό το σημείο, δήλωσε διπλωματική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ένας άλλος διπλωμάτης είπε πως ο «μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο» στην Ευρώπη είναι η ανησυχία ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Όχι άλλα όπλα: Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Επιπλέον, «Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο μειώνουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, πυροδοτώντας ανησυχίες. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν προειδοποιήσει το Κογκρέσο για περιορισμένα κονδύλια που εμποδίζουν την περαιτέρω βοήθεια. Ο ελεγκτής του Πενταγώνου Μάικλ ΜακΚόρντ τόνισε αυτό το επείγον, υπογραμμίζοντας πιθανούς κινδύνους για την στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ. Η ανησυχία εντείνεται καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για μια χειμερινή επίθεση. Οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες, κι άλλες οντότητες εκφράζουν ανησυχία για τη συμπεριφορά και τη διαφθορά της Ουκρανίας, που οδηγεί σε μειωμένη υποστήριξη κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης».

Η πίεση μεταξύ περιορισμένων πόρων και αυξανόμενων απαιτήσεων θέτει προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων βοήθειας σε κρίσιμες γεωπολιτικές καταστάσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στη χορωδία

Εν μέσω της ήδη αυξημένης έντασης στο Κίεβο λόγω της φθίνουσας δυτικής υποστήριξης, το ΗΒ εντάχθηκε επίσης στη χορωδία. Ανώτερος στρατιωτικός αρχηγός είπε πως η Βρετανία έχει ξεμείνει από αμυντικό εξοπλισμό για δωρεά στην Ουκρανία και άλλες χώρες θα πρέπει να παρέμβουν και να επωμιστούν περισσότερο το βάρος.

Τα σχόλια έρχονται αφότου ο Μπεν Γουάλας αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον Ρίσι Σουνάκ να ξοδέψει 2,3 δισεκατομμύρια λίρες επιπλέον για την υποστήριξη της Ουκρανίας προτού παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Άμυνας τον περασμένο μήνα.

Τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι η κούραση των Δυτικών με τον πόλεμο «θα μεγαλώσει». Ο Λευκός Οίκος απάντησε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λάθος που πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τη συμμαχία υπέρ του Κιέβου.

Χθες το βράδυ, μια ανώτερη στρατιωτική πηγή είπε στην Telegraph πως το βάρος δεν πρέπει να βαρύνει το Ηνωμένο Βασίλειο να παράσχει τα «δισεκατομμύρια» που ζήτησε ο κ. Wallace.

«Το να δώσουμε δισεκατομμύρια περισσότερα δεν σημαίνει να δώσουμε δισεκατομμύρια βρετανικά κιτ», είπαν, προσθέτοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ένα ρόλο να παίξει στην «ενθάρρυνση άλλων εθνών να δώσουν περισσότερα χρήματα και όπλα».

«Έχουμε χαρίσει σχεδόν όσα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά», πρόσθεσαν.

Ρωγμές στην στήριξη

Οι πρόσφατες αλλαγές στα ευρωπαϊκά πολιτικά τοπία, ειδικά σε χώρες κρίσιμες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δείχνουν αυξανόμενες ανησυχίες για την παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ηγέτες όπως ο Robert Fico στη Σλοβακία σηματοδοτούν μια μετατόπιση από την στρατιωτική βοήθεια. Ο δισταγμός της Ουγγαρίας στη χρηματοδότηση δωρεών όπλων υπογραμμίζει περαιτέρω αυτήν την τάση. Επιπλέον, η έκκληση του Τσέχου προέδρου Petr Pavel προς την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από την άμυνα των ΗΠΑ υπογραμμίζει ένα ευρύτερο συναίσθημα.

Καθώς οι ρωγμές στην αλληλεγγύη διευρύνονται, η Ουκρανία βρίσκεται σε επισφαλή θέση, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για διεθνή διπλωματία. Η φθίνουσα υποστήριξη από τα δυτικά έθνη προς την Ουκρανία εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα για το μέλλον του έθνους εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail