Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Κοσσυφοπέδιο: Εκεί που οι Ειρηνευτές του ΝΑΤΟ δε βλέπουν κανένα κακό
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, ένα βίαιο επεισόδιο σημειώθηκε στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο πυροδότησε ισχυρισμούς και εντάσεις. Μια ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκε στο Κοσσυφοπέδιο έκανε τα στραβά μάτια σε μια αστυνομική καταστολή των ντόπιων Σέρβων, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά από μια θανατηφόρα συμπλοκή στην αποσχισθείσα περιοχή νωρίς την Κυριακή.
Τραγικά, αυτή η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Σέρβων της περιοχής, άλλοι δύο τραυματίστηκαν και ένα άτομο αγνοείται. Ο Βούτσιτς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Κούρτι, ότι επιδιώκει να προκαλέσει πόλεμο με το ΝΑΤΟ. Εξέφρασε επίσης υποψίες πως η υπό το ΝΑΤΟ Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) είχε συνεργαστεί με την Πρίστινα για την απομόνωση των Σέρβων στην Μπανίσκα.
Ο Βούτσιτς είπε ότι οι Σέρβοι στην Μπάνισκα «περικυκλώθηκαν πλήρως σε μια ώρα και 20 λεπτά», υποστηρίζοντας πως «έγινε προφανώς σε συνεργασία με τις διεθνείς δυνάμεις».
«Εγινε μια βάναυση επίθεση εναντίον τους. Αναρωτηθήκαμε γιατί η KFOR δεν το έκανε αυτό, θα υπήρχαν πολύ λιγότερα θύματα, αλλά έδωσαν στον Κούρτι μια «καθαρή κάρτα», όπως λένε, να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες και να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», είπε ο Σέρβος ηγέτης.
Διηγήσεις μονομαχίας: Κόσοβο εναντίον Σερβίας
Μετά τη θανατηφόρα επίθεση στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, έχει προκύψει μια έντονη διαφορά στις αφηγήσεις μεταξύ των αρχών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν πως περίπου 30 βαριά οπλισμένοι επιτιθέμενοι έστησαν ενέδρα στην τοπική αστυνομία και αναζήτησαν καταφύγιο σε ένα κοντινό μοναστήρι. Μετά από παρατεταμένη ανταλλαγή πυροβολισμών, οι αρχές επιβολής του νόμου κατάφεραν να καθαρίσουν την εκκλησία, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο τριών Σέρβων και τη σύλληψη άλλων πέντε.
Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι έδειξε με το δάχτυλο αυτό που ανέφερε ως «Σερβικά στρατεύματα που υποστηρίζονται από το κράτος» υπεύθυνα για αυτές τις «τρομοκρατικές ενέργειες». Ωστόσο, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη ή υποστήριξη από το σερβικό κράτος.
Αυτά τα γεγονότα εκτυλίσσονται στο πλαίσιο των αυξημένων εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου κατοικεί η πλειοψηφία των Σέρβων. Η απόφασή τους να μποϊκοτάρουν τις δημοτικές εκλογές νωρίτερα φέτος, λόγω της επιθυμίας για αυξημένη αυτονομία από την Πρίστινα, έχει επιδεινώσει τις περιφερειακές εντάσεις. Οι πρόσφατες συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων και την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων απέτυχαν να αποφέρουν σημαντική πρόοδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008, μια κίνηση που υποστηρίζεται από πολλές δυτικές χώρες. Ωστόσο, αυτή η δήλωση παραμένει μη αναγνωρισμένη από τη Ρωσία, την Κίνα και την ίδια τη Σερβία. Η πρόσφατη βία υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία στα Βαλκάνια και την πιεστική ανάγκη για διπλωματικές λύσεις για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης.
Η σύνθετη ιστορία του Κοσσυφοπεδίου: Από τη δημιουργία στη διαμάχη
Η επιδίωξη διεθνούς αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου είναι βαθιά ριζωμένη στο περίπλοκο ιστορικό του υπόβαθρο. Η μοναδική ιστορία της περιοχής στερείται σαφώς καθορισμένων φυσικών συνόρων και αμαυρώνεται από ένα ταραχώδες παρελθόν.
Πριν το Κοσσυφοπέδιο γίνει ανεξάρτητη οντότητα, λειτουργούσε ως αυτόνομη επαρχία εντός της Σερβίας, λειτουργώντας υπό το πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής διακυβέρνησης. Η περιοχή χαρακτηριζόταν από μια σημαντική αλβανική εθνοτική πλειοψηφία και οι εθνοτικές εντάσεις μεταξύ Αλβανών και Σέρβων είχαν διατηρηθεί για χρόνια.
Ο πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου, που ξεκίνησε το 1998, σηματοδότησε μια τραγική κορύφωση αυτών των εντάσεων. Αυτή η σύγκρουση χαρακτηρίστηκε από βάναυσες ένοπλες αντιπαραθέσεις, εθνοτική βία και μεγάλο αριθμό θυμάτων και από τις δύο πλευρές. Το 1999, η επέμβαση του ΝΑΤΟ με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης παραδόξως οδήγησε σε περαιτέρω κλιμάκωση.
Το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο: Ειρηνευτές ή Υποκινητές;
Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση του Κοσσυφοπεδίου είχε σημαντικό αντίκτυπο, με επιδιωκόμενες και ακούσιες συνέπειες. Ενώ οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ είχαν ως στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης, δυστυχώς οδήγησαν σε παράπλευρες ζημιές, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών αμάχων και της καταστροφής πολιτικών υποδομών στη Σερβία. Η χρήση πυρομαχικών διασποράς από το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης προκάλεσε επίσης διεθνή καταδίκη.
Επιπλέον, η παρέμβαση του ΝΑΤΟ πυροδότησε αθέλητα ενέργειες αντιποίνων εναντίον Σέρβων αμάχων από δυνάμεις των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, επιδεινώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή. Ακόμη και μετά τη σύγκρουση, το ΝΑΤΟ διατήρησε σημαντική παρουσία στην περιοχή, με περίπου 3.000 στρατιώτες να σταθμεύουν εκεί.
Ωστόσο, καθώς περνούσε ο καιρός, ορισμένοι υποστήριξαν ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται ως ειρηνευτική, ενδέχεται να συμβάλλει ακούσια στην κλιμάκωση των εντάσεων και στην πιθανότητα ανανέωσης της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο.
Η συνεχής υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς το Κοσσυφοπέδιο, που συχνά θεωρείται ως λευκή επιταγή, έχει εγείρει ανησυχίες. Ορισμένοι πιστεύουν πως αυτή η υποστήριξη, σε συνδυασμό με τις ενέργειες του Κοσσυφοπεδίου, ενδέχεται να κλιμακώσει ακούσια τις εντάσεις και να προκαλέσει περιττή σύγκρουση με τη Σερβία.