Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν διαφορετικούς τελικούς στόχους όσον αφορά τον βομβαρδισμό της Γάζας: Το Τελ Αβίβ θέλει να την καθαρίσει εθνοτικά από τους Παλαιστίνιους και η Ουάσιγκτον θέλει να επαναφέρει την Παλαιστινιακή Αρχή. Και τα δύο σχέδια, ωστόσο, είναι πιθανό να χτυπήσουν πάνω στο τείχος του Άξονα της Αντίστασης.
Όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, και σύμφωνα με δεκαετίες της εξωτερικής της πολιτικής, η Ουάσιγκτον έχει ρίξει όλο της το βάρος πίσω από το «να στέκεται με το Ισραήλ» και τη γενοκτονική του επίθεση στη Γάζα. Όμως, ενώ οι δημόσιες θέσεις των δύο συμμάχων ευθυγραμμίζονται αρκετά σε αυτό το στάδιο της σύγκρουσης, οι απόψεις τους διίστανται για το τι θα ακολουθήσει - ειδικά για την εξάλειψη της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών αντιστασιακών ομάδων στη Γάζα.
Όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, και σύμφωνα με δεκαετίες της εξωτερικής της πολιτικής, η Ουάσιγκτον έχει ρίξει όλο της το βάρος πίσω από το «να στέκεται με το Ισραήλ» και τη γενοκτονική του επίθεση στη Γάζα. Όμως, ενώ οι δημόσιες θέσεις των δύο συμμάχων ευθυγραμμίζονται αρκετά σε αυτό το στάδιο της σύγκρουσης, οι απόψεις τους διίστανται για το τι θα ακολουθήσει - ειδικά για την εξάλειψη της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών αντιστασιακών ομάδων στη Γάζα.
Χασάν Ιλάικ - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο καταστροφικός αντίκτυπος της Επιχείρησης Al-Aqsa Flood στο κράτος κατοχής έδωσε μια ευκαιρία για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να εξαλείψουν οριστικά την απειλή που θέτει η παλαιστινιακή αντίσταση.
Καθώς τα άνευ προηγουμένου πολιτικά, στρατιωτικά και ψυχολογικά κέρδη της αντίστασης άρχισαν να βυθίζονται, η Ουάσιγκτον μπήκε αμέσως στη μάχη:
Για αρχή, οι ΗΠΑ έστειλαν ένα αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο -με άλλο ένα καθ' οδόν- και έχουν κινητοποιήσει βρετανικά και ιταλικά πολεμικά πλοία σε αυτά τα ύδατα σε ένδειξη υποστήριξης προς το Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο συντονισμό με το Ισραήλ, συμμετέχοντας ανοιχτά στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου του και πρωτοστατώντας στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του Τελ Αβίβ.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έφτασε στο Ισραήλ για να παράσχει την «αταλάντευτη» υποστήριξή του, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη 2.000 στρατευμάτων των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στο κράτος κατοχής. Ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τα σύνορα με το Λίβανο τις επόμενες ημέρες.
Και αύριο, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα φτάσει στο Αμμάν της Ιορδανίας, από όπου ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ -την ισραηλινή «πρωτεύουσα» που ούτε τα έθνη ούτε το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζουν- για να δείξει την ουσιαστική υποστήριξη της χώρας του στο Ισραήλ.
Προειδοποιήσεις για την Αντίσταση
Αυτές οι ενέργειες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι είναι η Ουάσιγκτον αναλαμβάνοντας το προβάδισμα σε αυτόν τον πόλεμο, όχι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας ή ο αρχηγός του επιτελείου του. Ούτε το Τελ Αβίβ προσπαθεί να αποκρύψει αυτό το γεγονός. Όπως δήλωσε ο εξέχων Ισραηλινός δημοσιογράφος Yossi Yehoshua, «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον πλήρη έλεγχο της μάχης στη Γάζα».
Διότι, για να πούμε την αλήθεια, μετά τον κατακλυσμό του Al-Aqsa υπό την ηγεσία της Χαμάς, κανείς δεν έχει πολλή εμπιστοσύνη στον στρατό του Ισραήλ, ο οποίος δέχθηκε το κύριο χτύπημα της αντίστασης. Αυτό σήμαινε πως η εξέχουσα ναυτική δύναμη του κόσμου έπρεπε να κληθεί για να αντιμετωπίσει μια ένοπλη ομάδα από το εικονικό κλουβί των 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είναι η Γάζα.
Στην ουσία, πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και του παλαιστινιακού λαού της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει υπομείνει μια ανελέητη, βάναυση πολιορκία για 18 χρόνια.
Αλλά η στρατιωτική συσσώρευση της Ουάσιγκτον δεν προορίζεται για μια αντιπαράθεση με τη Γάζα. Η εισαγωγή των αμερικανικών ναυτικών στόλων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ενορχηστρωθεί για να δώσει ένα αποτρεπτικό μήνυμα στον αντιστασιακό σύμμαχο της Παλαιστίνης Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Δικαιολογημένα, οι Αμερικανοί θεωρούν τη Χεζμπολάχ ως «τον πιο βαριά οπλισμένο μη κρατικό παράγοντα στον κόσμο». Επίσης πολύ σωστά πιστεύουν πως η επέμβαση της λιβανικής αντίστασης στον πόλεμο στη Γάζα θα αλλάξει την πορεία της και ενδεχομένως θα εμποδίσει το Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του.
Αν και καμία αξιόπιστη πηγή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό του πυραυλικού οπλοστασίου της Χεζμπολάχ, περιφερειακοί και δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός φτάνει τους 130.000 πυραύλους -πιθανώς και περισσότερους- οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι κατευθυνόμενοι. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική δήλωση που μεταδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να μετατρέψει πυραύλους σε πυραύλους ακριβείας και πως είναι πλήρως ικανή να παράγει drones. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Νασράλα επιβεβαίωσε επίσης ότι το κόμμα του είχε πλέον 100.000 άνδρες - με όλους τους πυραύλους να στρέφονται προς το Ισραήλ.
Όταν η Χεζμπολάχ δεν απάντησε στις προειδοποιήσεις που έστειλε η Ουάσιγκτον μέσω πολλών καναλιών του Λιβάνου, των Αραβικών και του ΟΗΕ, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να γίνουν πιο σαφείς: Απειλές προς την ομάδα και τους συμμάχους της ότι η είσοδος της Χεζμπολάχ στον πόλεμο θα οδηγούσε στην καταστροφή του Λιβάνου. Παρόμοιες απειλές διατυπώθηκαν επίσης στις πολλές αντιστασιακές οργανώσεις του Ιράκ.
Ο Σύριος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έλαβε μια πιο μοναδική προειδοποίηση - πως εάν επέτρεπε να ανοίξει ένα συριακό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, θα υπέφερε προσωπικά τις συνέπειες. Αυτό, ενώ το Ισραήλ βομβάρδιζε τα διεθνή αεροδρόμια της Συρίας στη Δαμασκό και στο Χαλέπι.
Καθυστέρηση της χερσαίας εισβολής στη Γάζα
Το Μέτωπο του Νοτίου Λιβάνου είναι ενεργό από τις 8 Οκτωβρίου. Η Χεζμπολάχ, ανένδοτη ότι δεν θα παραμείνει στο περιθώριο, εξαπολύει συχνές επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις στα κατεχόμενα αγροκτήματα Sheba και κατά μήκος των λιβανοπαλαιστινιακών συνόρων.
Η ομάδα έχει προκαλέσει απώλειες στον ισραηλινό στρατό ως απάντηση στους θανάτους μαχητών της Χεζμπολάχ, δημοσιογράφων και λιβανέζων πολιτών. Μαζί με τη Χεζμπολάχ βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι σύμμαχοί τους στον Λίβανο, η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), οι οποίοι συμμετέχουν σε διασυνοριακές επιχειρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Στη Γάζα, ο στρατός κατοχής συνεχίζει τη συστηματική καταστροφή γειτονιών πολιτών, ρίχνοντας μέχρι στιγμής περισσότερες από 6.000 βόμβες συνολικού βάρους 4.000 τόνων. Παρά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς αναφέρει πως οι στρατιωτικές της ικανότητες παραμένουν πλήρως άθικτες.
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συγκέντρωσε μια δύναμη περίπου 140.000 στρατιωτών για την καθυστερημένη πλέον χερσαία εισβολή στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, όπου ζουν πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες. Η επιθετικότητα του Ισραήλ έχει ήδη στοιχίσει περισσότερες από 2.600 ζωές, με μια σημαντική πλειοψηφία -πάνω από το 60 τοις εκατό- να είναι γυναίκες και παιδιά.
Αρχικά, η χερσαία επίθεση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ωστόσο, η καθυστέρηση στην πραγματικότητα οφείλεται στην «αυξανόμενη ανησυχία ότι η Χεζμπολάχ περιμένει τη στιγμή που οι περισσότερες χερσαίες δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού δεσμεύονται στη Γάζα για να ανοίξουν ένα πλήρες μέτωπο με τους Ισραηλινούς Στρατούς στο βορρά».
Ο περιφερειακός Άξονας Αντίστασης υπό την ηγεσία του Ιράν υπολογίζει ότι η ισραηλινή χερσαία επίθεση είναι μια «πραγματική πιθανότητα». Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν εξέδωσε τώρα μια προειδοποίηση πως η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα κατά της Γάζας θα μπορούσε να ωθήσει την αντίσταση να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα κατά του Ισραήλ «τις επόμενες ώρες».
Μετατόπιση ή de-facto κανόνας
Σε μια αναταραχή διπλωματικής δραστηριότητας τις τελευταίες ημέρες, ο Abdollahian επισκέφθηκε τη Βαγδάτη, τη Βηρυτό, τη Δαμασκό και την Ντόχα, με τη Γάζα στο επίκεντρο της ατζέντας του. Σε συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και την ηγεσία της PIJ και της Χαμάς, ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας ενδέχεται να κλιμακώσουν άμεσα τη σύγκρουση. Ο Άξονας της Αντίστασης, όπως φαίνεται, έχει ήδη λάβει την απόφαση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τόσο τις δυνατότητες της Παλαιστινιακής αντίστασης όσο και μια άλλη Νάκμπα.
Σε άλλο σημείο, έχει προκύψει μια περίπλοκη συζήτηση μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας «μετά την εξάλειψη της Χαμάς». Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το βομβαρδισμό της Γάζας για να αναδιαρθρώσει την παλαιστινιακή πολιτική και κοινωνία προς την εδραίωση των συμφωνιών εξομάλυνσης με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση για να διαλύσει την αντίσταση στη Γάζα και να μεταβιβάσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας στη διεφθαρμένη και συμμορφούμενη με τις ΗΠΑ Παλαιστινιακή Αρχή (PA). Αυτή η στρατηγική θεωρείται ως ένα βήμα προς την αναβίωση της πορείας ομαλοποίησης Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, η οποία προκάλεσε αναστάτωση μετά την Επιχείρηση Al Aqsa Flood.
Η σημερινή ηγεσία του Ισραήλ, ωστόσο, είναι απρόθυμη να ενισχύσει την Παλαιστινιακή Αρχή στον βαθμό που θέλουν οι ΗΠΑ. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το Τελ Αβίβ θέλει να εκτοπίσει εντελώς τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας. Το ουσιαστικά σχέδιο εθνοκάθαρσης του Ισραήλ, φυσικά, αντιμετωπίζει την αντίθεση από την Ιορδανία και την Αίγυπτο για εντελώς κυνικούς λόγους που περιλαμβάνουν τις οικονομικές, ασφαλείς και δημογραφικές επιπτώσεις του - ειδικά στην Ιορδανία, όπου η επανεγκατάσταση Παλαιστινίων είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα.
Αυτοί οι αποκλίνοντες στόχοι μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν έχουν τις ρίζες τους στην προέλευση της σύγκρουσης. Παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει ανοιχτά το Ισραήλ και το αποκλειστικό «δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του», ο Μπάιντεν έχει εκφράσει την επιθυμία του για ψήφισμα και έχει εκδώσει μια προειδοποίηση ενάντια στην κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ.
Η προειδοποίησή του ουσιαστικά απορρίπτει οποιαδήποτε εκ νέου κατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ μετά την επίτευξη των στόχων του χερσαίου πολέμου. Είναι ενδιαφέρον πως ο Μπάιντεν δεν έχει εκδώσει προειδοποίηση κατά της ίδιας της χερσαίας επίθεσης - αν και οι ΗΠΑ εργάζονται ενεργά για να επηρεάσουν την κατεύθυνσή της στα παρασκήνια. Δημόσια, οι ΗΠΑ επιδίδονται σε παραπλανητικές ενέργειες βελτίωσης της εικόνας τους διαφημίζοντας την υποστήριξή τους για τις διατάξεις ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόκειται να εισέλθουν στη Γάζα από την Αίγυπτο.
Επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή
Τρία πιθανά σενάρια μπορούν να σκιαγραφηθούν για την επόμενη φάση αυτής της αντιπαράθεσης:
Πρώτον, οι ΗΠΑ μπορεί να ανταποκριθούν σε προειδοποιήσεις από τον Άξονα της Αντίστασης και είτε να μειώσουν την εμβέλεια είτε να καταργήσουν εντελώς τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.
Δεύτερον, οι δυνάμεις κατοχής μπορούν να εξαπολύσουν την χερσαία εισβολή τους, με συγκεκριμένο στόχο την εξάλειψη της Χαμάς. Αυτό, φυσικά, θα ήταν ένα τρομερό εγχείρημα, ακόμη και με τη συμμετοχή του ναυτικού στόλου των ΗΠΑ. Με περισσότερους από 50.000 μαχητές παρόντες στη Γάζα σήμερα, οι Ισραηλινοί θα συναντούσαν σκληρή αντίσταση.
Μια τέτοια μάχη είναι απίθανο να ολοκληρωθεί γρήγορα και θα μπορούσε να παραταθεί για μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η αντίσταση θα έχει ως στόχο να κάνει το κόστος του χερσαίου πολέμου δυσβάσταχτο για το Ισραήλ. Επιπλέον, η εκτεταμένη εστίαση στα σύνορα του Λιβάνου μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες στη Χεζμπολάχ να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της και ενδεχομένως να εντείνει τη σύγκρουση.
Εάν οι ΗΠΑ ακολουθήσουν την απειλή τους να αντιμετωπίσουν τη Χεζμπολάχ, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τους περιφερειακούς συμμάχους της ομάδας να στοχεύσουν αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε γειτονικές χώρες όπως το Ιράκ, κάτι που θα μπορούσε να μετατρέψει τη σύγκρουση σε περιφερειακό πόλεμο.
Τρίτον, η Σαουδική Αραβία, σε ευθυγράμμιση με την Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να προτείνει μια «ειρηνική λύση» που θα έχει ουσιαστικά ως αποτέλεσμα την παράδοση της αντίστασης στη Γάζα, την ανταλλαγή Ισραηλινών αιχμαλώτων για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινή κράτηση και την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής και των θεσμών της, στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με αραβικές διπλωματικές πηγές, αυτή η πρόταση θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του χωρίς να καταφύγει σε χερσαία εισβολή. Η Σαουδική Αραβία στοχεύει να ενισχύσει την εικόνα της ως σωτήρα του παλαιστινιακού λαού και έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση για ό,τι έχει καταστρέψει το Ισραήλ.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε για διεθνή σύνοδο κορυφής το Σάββατο, στην οποία θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, η ΕΕ, τα κράτη του Περσικού Κόλπου, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Το επίπεδο συντονισμού μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου σε αυτό το θέμα είναι ακόμα αβέβαιο, καθώς και οι δύο χώρες υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή Αρχή και ενδέχεται να εργάζονται σε παράπλευρες ρυθμίσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ.
Τις επόμενες μέρες, οι διπλωματικές συζητήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της κατεύθυνσης του στρατιωτικού θεάτρου. Το βασικό ερώτημα είναι εάν το Ισραήλ μπορεί να αποτραπεί από την κλιμάκωση του πολέμου ή εάν οι ΗΠΑ θα παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα, θέτοντας τις βάσεις για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Όπως έχουν δηλώσει εμφατικά οι περιφερειακοί σύμμαχοι της Γάζας, ο παλαιστινιακός λαός δε δίνει μόνος του αυτή την υπαρξιακή μάχη για επιβίωση και εθνική απελευθέρωση.
Ο καταστροφικός αντίκτυπος της Επιχείρησης Al-Aqsa Flood στο κράτος κατοχής έδωσε μια ευκαιρία για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να εξαλείψουν οριστικά την απειλή που θέτει η παλαιστινιακή αντίσταση.
Καθώς τα άνευ προηγουμένου πολιτικά, στρατιωτικά και ψυχολογικά κέρδη της αντίστασης άρχισαν να βυθίζονται, η Ουάσιγκτον μπήκε αμέσως στη μάχη:
Για αρχή, οι ΗΠΑ έστειλαν ένα αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο -με άλλο ένα καθ' οδόν- και έχουν κινητοποιήσει βρετανικά και ιταλικά πολεμικά πλοία σε αυτά τα ύδατα σε ένδειξη υποστήριξης προς το Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο συντονισμό με το Ισραήλ, συμμετέχοντας ανοιχτά στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου του και πρωτοστατώντας στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του Τελ Αβίβ.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έφτασε στο Ισραήλ για να παράσχει την «αταλάντευτη» υποστήριξή του, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη 2.000 στρατευμάτων των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στο κράτος κατοχής. Ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τα σύνορα με το Λίβανο τις επόμενες ημέρες.
Και αύριο, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα φτάσει στο Αμμάν της Ιορδανίας, από όπου ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ -την ισραηλινή «πρωτεύουσα» που ούτε τα έθνη ούτε το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζουν- για να δείξει την ουσιαστική υποστήριξη της χώρας του στο Ισραήλ.
Προειδοποιήσεις για την Αντίσταση
Αυτές οι ενέργειες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι είναι η Ουάσιγκτον αναλαμβάνοντας το προβάδισμα σε αυτόν τον πόλεμο, όχι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας ή ο αρχηγός του επιτελείου του. Ούτε το Τελ Αβίβ προσπαθεί να αποκρύψει αυτό το γεγονός. Όπως δήλωσε ο εξέχων Ισραηλινός δημοσιογράφος Yossi Yehoshua, «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον πλήρη έλεγχο της μάχης στη Γάζα».
Διότι, για να πούμε την αλήθεια, μετά τον κατακλυσμό του Al-Aqsa υπό την ηγεσία της Χαμάς, κανείς δεν έχει πολλή εμπιστοσύνη στον στρατό του Ισραήλ, ο οποίος δέχθηκε το κύριο χτύπημα της αντίστασης. Αυτό σήμαινε πως η εξέχουσα ναυτική δύναμη του κόσμου έπρεπε να κληθεί για να αντιμετωπίσει μια ένοπλη ομάδα από το εικονικό κλουβί των 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είναι η Γάζα.
Στην ουσία, πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και του παλαιστινιακού λαού της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει υπομείνει μια ανελέητη, βάναυση πολιορκία για 18 χρόνια.
Αλλά η στρατιωτική συσσώρευση της Ουάσιγκτον δεν προορίζεται για μια αντιπαράθεση με τη Γάζα. Η εισαγωγή των αμερικανικών ναυτικών στόλων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ενορχηστρωθεί για να δώσει ένα αποτρεπτικό μήνυμα στον αντιστασιακό σύμμαχο της Παλαιστίνης Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Δικαιολογημένα, οι Αμερικανοί θεωρούν τη Χεζμπολάχ ως «τον πιο βαριά οπλισμένο μη κρατικό παράγοντα στον κόσμο». Επίσης πολύ σωστά πιστεύουν πως η επέμβαση της λιβανικής αντίστασης στον πόλεμο στη Γάζα θα αλλάξει την πορεία της και ενδεχομένως θα εμποδίσει το Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του.
Αν και καμία αξιόπιστη πηγή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό του πυραυλικού οπλοστασίου της Χεζμπολάχ, περιφερειακοί και δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός φτάνει τους 130.000 πυραύλους -πιθανώς και περισσότερους- οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι κατευθυνόμενοι. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική δήλωση που μεταδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να μετατρέψει πυραύλους σε πυραύλους ακριβείας και πως είναι πλήρως ικανή να παράγει drones. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Νασράλα επιβεβαίωσε επίσης ότι το κόμμα του είχε πλέον 100.000 άνδρες - με όλους τους πυραύλους να στρέφονται προς το Ισραήλ.
Όταν η Χεζμπολάχ δεν απάντησε στις προειδοποιήσεις που έστειλε η Ουάσιγκτον μέσω πολλών καναλιών του Λιβάνου, των Αραβικών και του ΟΗΕ, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να γίνουν πιο σαφείς: Απειλές προς την ομάδα και τους συμμάχους της ότι η είσοδος της Χεζμπολάχ στον πόλεμο θα οδηγούσε στην καταστροφή του Λιβάνου. Παρόμοιες απειλές διατυπώθηκαν επίσης στις πολλές αντιστασιακές οργανώσεις του Ιράκ.
Ο Σύριος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έλαβε μια πιο μοναδική προειδοποίηση - πως εάν επέτρεπε να ανοίξει ένα συριακό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, θα υπέφερε προσωπικά τις συνέπειες. Αυτό, ενώ το Ισραήλ βομβάρδιζε τα διεθνή αεροδρόμια της Συρίας στη Δαμασκό και στο Χαλέπι.
Καθυστέρηση της χερσαίας εισβολής στη Γάζα
Το Μέτωπο του Νοτίου Λιβάνου είναι ενεργό από τις 8 Οκτωβρίου. Η Χεζμπολάχ, ανένδοτη ότι δεν θα παραμείνει στο περιθώριο, εξαπολύει συχνές επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις στα κατεχόμενα αγροκτήματα Sheba και κατά μήκος των λιβανοπαλαιστινιακών συνόρων.
Η ομάδα έχει προκαλέσει απώλειες στον ισραηλινό στρατό ως απάντηση στους θανάτους μαχητών της Χεζμπολάχ, δημοσιογράφων και λιβανέζων πολιτών. Μαζί με τη Χεζμπολάχ βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι σύμμαχοί τους στον Λίβανο, η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), οι οποίοι συμμετέχουν σε διασυνοριακές επιχειρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Στη Γάζα, ο στρατός κατοχής συνεχίζει τη συστηματική καταστροφή γειτονιών πολιτών, ρίχνοντας μέχρι στιγμής περισσότερες από 6.000 βόμβες συνολικού βάρους 4.000 τόνων. Παρά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς αναφέρει πως οι στρατιωτικές της ικανότητες παραμένουν πλήρως άθικτες.
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συγκέντρωσε μια δύναμη περίπου 140.000 στρατιωτών για την καθυστερημένη πλέον χερσαία εισβολή στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, όπου ζουν πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες. Η επιθετικότητα του Ισραήλ έχει ήδη στοιχίσει περισσότερες από 2.600 ζωές, με μια σημαντική πλειοψηφία -πάνω από το 60 τοις εκατό- να είναι γυναίκες και παιδιά.
Αρχικά, η χερσαία επίθεση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ωστόσο, η καθυστέρηση στην πραγματικότητα οφείλεται στην «αυξανόμενη ανησυχία ότι η Χεζμπολάχ περιμένει τη στιγμή που οι περισσότερες χερσαίες δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού δεσμεύονται στη Γάζα για να ανοίξουν ένα πλήρες μέτωπο με τους Ισραηλινούς Στρατούς στο βορρά».
Ο περιφερειακός Άξονας Αντίστασης υπό την ηγεσία του Ιράν υπολογίζει ότι η ισραηλινή χερσαία επίθεση είναι μια «πραγματική πιθανότητα». Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν εξέδωσε τώρα μια προειδοποίηση πως η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα κατά της Γάζας θα μπορούσε να ωθήσει την αντίσταση να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα κατά του Ισραήλ «τις επόμενες ώρες».
Μετατόπιση ή de-facto κανόνας
Σε μια αναταραχή διπλωματικής δραστηριότητας τις τελευταίες ημέρες, ο Abdollahian επισκέφθηκε τη Βαγδάτη, τη Βηρυτό, τη Δαμασκό και την Ντόχα, με τη Γάζα στο επίκεντρο της ατζέντας του. Σε συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και την ηγεσία της PIJ και της Χαμάς, ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας ενδέχεται να κλιμακώσουν άμεσα τη σύγκρουση. Ο Άξονας της Αντίστασης, όπως φαίνεται, έχει ήδη λάβει την απόφαση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τόσο τις δυνατότητες της Παλαιστινιακής αντίστασης όσο και μια άλλη Νάκμπα.
Σε άλλο σημείο, έχει προκύψει μια περίπλοκη συζήτηση μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας «μετά την εξάλειψη της Χαμάς». Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το βομβαρδισμό της Γάζας για να αναδιαρθρώσει την παλαιστινιακή πολιτική και κοινωνία προς την εδραίωση των συμφωνιών εξομάλυνσης με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση για να διαλύσει την αντίσταση στη Γάζα και να μεταβιβάσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας στη διεφθαρμένη και συμμορφούμενη με τις ΗΠΑ Παλαιστινιακή Αρχή (PA). Αυτή η στρατηγική θεωρείται ως ένα βήμα προς την αναβίωση της πορείας ομαλοποίησης Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, η οποία προκάλεσε αναστάτωση μετά την Επιχείρηση Al Aqsa Flood.
Η σημερινή ηγεσία του Ισραήλ, ωστόσο, είναι απρόθυμη να ενισχύσει την Παλαιστινιακή Αρχή στον βαθμό που θέλουν οι ΗΠΑ. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το Τελ Αβίβ θέλει να εκτοπίσει εντελώς τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας. Το ουσιαστικά σχέδιο εθνοκάθαρσης του Ισραήλ, φυσικά, αντιμετωπίζει την αντίθεση από την Ιορδανία και την Αίγυπτο για εντελώς κυνικούς λόγους που περιλαμβάνουν τις οικονομικές, ασφαλείς και δημογραφικές επιπτώσεις του - ειδικά στην Ιορδανία, όπου η επανεγκατάσταση Παλαιστινίων είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα.
Αυτοί οι αποκλίνοντες στόχοι μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν έχουν τις ρίζες τους στην προέλευση της σύγκρουσης. Παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει ανοιχτά το Ισραήλ και το αποκλειστικό «δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του», ο Μπάιντεν έχει εκφράσει την επιθυμία του για ψήφισμα και έχει εκδώσει μια προειδοποίηση ενάντια στην κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ.
Η προειδοποίησή του ουσιαστικά απορρίπτει οποιαδήποτε εκ νέου κατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ μετά την επίτευξη των στόχων του χερσαίου πολέμου. Είναι ενδιαφέρον πως ο Μπάιντεν δεν έχει εκδώσει προειδοποίηση κατά της ίδιας της χερσαίας επίθεσης - αν και οι ΗΠΑ εργάζονται ενεργά για να επηρεάσουν την κατεύθυνσή της στα παρασκήνια. Δημόσια, οι ΗΠΑ επιδίδονται σε παραπλανητικές ενέργειες βελτίωσης της εικόνας τους διαφημίζοντας την υποστήριξή τους για τις διατάξεις ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόκειται να εισέλθουν στη Γάζα από την Αίγυπτο.
Επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή
Τρία πιθανά σενάρια μπορούν να σκιαγραφηθούν για την επόμενη φάση αυτής της αντιπαράθεσης:
Πρώτον, οι ΗΠΑ μπορεί να ανταποκριθούν σε προειδοποιήσεις από τον Άξονα της Αντίστασης και είτε να μειώσουν την εμβέλεια είτε να καταργήσουν εντελώς τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.
Δεύτερον, οι δυνάμεις κατοχής μπορούν να εξαπολύσουν την χερσαία εισβολή τους, με συγκεκριμένο στόχο την εξάλειψη της Χαμάς. Αυτό, φυσικά, θα ήταν ένα τρομερό εγχείρημα, ακόμη και με τη συμμετοχή του ναυτικού στόλου των ΗΠΑ. Με περισσότερους από 50.000 μαχητές παρόντες στη Γάζα σήμερα, οι Ισραηλινοί θα συναντούσαν σκληρή αντίσταση.
Μια τέτοια μάχη είναι απίθανο να ολοκληρωθεί γρήγορα και θα μπορούσε να παραταθεί για μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η αντίσταση θα έχει ως στόχο να κάνει το κόστος του χερσαίου πολέμου δυσβάσταχτο για το Ισραήλ. Επιπλέον, η εκτεταμένη εστίαση στα σύνορα του Λιβάνου μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες στη Χεζμπολάχ να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της και ενδεχομένως να εντείνει τη σύγκρουση.
Εάν οι ΗΠΑ ακολουθήσουν την απειλή τους να αντιμετωπίσουν τη Χεζμπολάχ, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τους περιφερειακούς συμμάχους της ομάδας να στοχεύσουν αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε γειτονικές χώρες όπως το Ιράκ, κάτι που θα μπορούσε να μετατρέψει τη σύγκρουση σε περιφερειακό πόλεμο.
Τρίτον, η Σαουδική Αραβία, σε ευθυγράμμιση με την Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να προτείνει μια «ειρηνική λύση» που θα έχει ουσιαστικά ως αποτέλεσμα την παράδοση της αντίστασης στη Γάζα, την ανταλλαγή Ισραηλινών αιχμαλώτων για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινή κράτηση και την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής και των θεσμών της, στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με αραβικές διπλωματικές πηγές, αυτή η πρόταση θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του χωρίς να καταφύγει σε χερσαία εισβολή. Η Σαουδική Αραβία στοχεύει να ενισχύσει την εικόνα της ως σωτήρα του παλαιστινιακού λαού και έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση για ό,τι έχει καταστρέψει το Ισραήλ.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε για διεθνή σύνοδο κορυφής το Σάββατο, στην οποία θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, η ΕΕ, τα κράτη του Περσικού Κόλπου, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Το επίπεδο συντονισμού μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου σε αυτό το θέμα είναι ακόμα αβέβαιο, καθώς και οι δύο χώρες υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή Αρχή και ενδέχεται να εργάζονται σε παράπλευρες ρυθμίσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ.
Τις επόμενες μέρες, οι διπλωματικές συζητήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της κατεύθυνσης του στρατιωτικού θεάτρου. Το βασικό ερώτημα είναι εάν το Ισραήλ μπορεί να αποτραπεί από την κλιμάκωση του πολέμου ή εάν οι ΗΠΑ θα παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα, θέτοντας τις βάσεις για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Όπως έχουν δηλώσει εμφατικά οι περιφερειακοί σύμμαχοι της Γάζας, ο παλαιστινιακός λαός δε δίνει μόνος του αυτή την υπαρξιακή μάχη για επιβίωση και εθνική απελευθέρωση.