Περισσότερα για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ και των ΗΠΑ

Η επίθεση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα ήταν αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας το αναλύσω.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι αστοχίες πληροφοριών μπορούν να χαρακτηριστούν ως εξής:

- Έλλειψη πηγών και πληροφοριών.
- Συγκεντρώθηκαν σχετικές πληροφορίες αλλά δεν διαβάστηκαν.
- Υπήρχαν πληροφορίες, οι αναλυτές εξέτασαν τις πληροφορίες και τις απέρριψαν ως μη σχετικές ή ανακριβείς.
- Υπήρχαν πληροφορίες, οι αναλυτές προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τα αφεντικά τους, αλλά η ανάλυση έκλεισε και δεν πέρασε στους πολιτικούς ηγέτες.
- Οι αναλυτές των πληροφοριών και τα αφεντικά τους προειδοποίησαν τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά η προειδοποίηση αγνοήθηκε.

Επιτρέψτε μου να αναλύσω. Αν και οι υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί σε μέγεθος, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν όλες τις πληροφορίες στα χέρια τους. Εάν το Ισραήλ δεν είχε αξιόπιστη πηγή εντός της Χαμάς και δε διέθετε ηλεκτρονικές υποκλοπές των ηγετών της Χαμάς που σχεδίαζαν ή συντόνιζαν μια επικείμενη επίθεση, τότε μπορεί να συμβεί μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει μια γενική υπόθεση ότι το Ισραήλ έχει την καλύτερη μυστική υπηρεσία στον κόσμο για ομάδες όπως η Χαμάς, κάτι που έχει κάνει πολλούς να πιστεύουν πως το Ισραήλ πρέπει να γνώριζε ότι η επίθεση ερχόταν. Αλλά αν δεν είχαν βιώσιμες πηγές, αυτή είναι μια εξήγηση για το πώς το έχασαν αυτό.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι υπήρχε ένα ή δύο στοιχεία πληροφοριών σχετικά με την επικείμενη επίθεση, αλλά θάφτηκε σε κάτι σαν φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Όσοι δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ σε καμία γραφειοκρατία πληροφοριών μπορεί να το βρουν αυτό γελοίο, αλλά συμβαίνει. Ένας φίλος μου στο INSCOM μου είπε ότι ανακάλυψε ένα μήνυμα της NSA στις 11/9, μετά το χτύπημα των αεροπλάνων στους Πύργους και το Πεντάγωνο, το οποίο δημιουργήθηκε στις 10/9 και ήταν προειδοποίηση για ό,τι ακολούθησε. Ήταν στη διακίνηση και κανείς στο γραφείο του δεν το διάβασε παρά μόνο μετά το γεγονός. Υπάρχει λοιπόν αυτή η δυνατότητα.

Ίσως η Αίγυπτος να πέρασε μια προειδοποίηση στο Ισραήλ. Αυτό πιθανότατα θα είχε παραδοθεί σε γραπτό μήνυμα σε αντίθεση με ένα τηλεφώνημα. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ένας αναλυτής θα ήταν δύσπιστος ως προς τον ισχυρισμό λόγω της πηγής (μπορείτε πραγματικά να εμπιστευτείτε τους Αιγύπτιους, μπορεί να έλεγε ο αναλυτής) και επειδή δεν υπήρχαν επιβεβαιωτικές πληροφορίες.

Η τέταρτη πιθανότητα είναι πιο δυσοίωνη και ο φίλος μου και εγώ είχαμε εμπειρία με αυτό. Μια μυστική υπηρεσία που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική ή τη θέση του ηγέτη του έθνους και τα αφεντικά σας αποφασίζουν «να μην κουνήσουν τη βάρκα». Η ιστορία είναι αιχμηρή.

Και μετά υπάρχει ο αριθμός πέντε — ο Πρόεδρος προειδοποιήθηκε αλλά αγνόησε την ανάλυση. Αμφιβάλλω ότι αυτό συμβαίνει με το Ισραήλ. Δεν το λέω αυτό γιατί πιστεύω πως ο Νετανιάχου δε θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν θα ήταν ο πρώτος που θα διέπραττε ένα τόσο φρικτό λάθος. Εάν οι αναλυτές προειδοποίησαν, θα διαρρεύσει. Δε νομίζω ότι ο Bibi έχει τον έλεγχο της Mossad, της Shin Bet ή της Unit 8200.

Δεν ξέρω ποια από αυτές τις πέντε πιθανότητες είναι αυτό που συνέβη. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, υπήρξε μια αποτυχία της υπηρεσίας πληροφοριών. Είμαι βέβαιος ότι εσείς, οι αναγνώστες μου, έχετε κάποιες ισχυρές απόψεις για αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail