Μπορούν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα να αντιμετωπίσουν την κινεζική και ρωσική διπλωματία στη Μέση Ανατολή;

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή Zhai Jun συναντήθηκε με τους απεσταλμένους των αραβικών κρατών στο Πεκίνο κατόπιν αιτήματος του τελευταίου για μια ομαδική συνάντηση για να συζητηθεί η σοβαρή κατάσταση στη Γάζα, Πεκίνο, 13 Οκτωβρίου 2023
Στα σαράντα έξι χρόνια από τον πόλεμο των έξι ημερών μεταξύ του Ισραήλ και των Άραβων γειτόνων του, οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν στη διπλωματική ατζέντα στη Μέση Ανατολή. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν αναδειχθεί ως παίκτες στο διπλωματικό τραπέζι και αμφισβητούν το καθεστώς των Ηνωμένων Πολιτειών ως την κύρια φωνή στην προσπάθεια συγκράτησης του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Larry Johnson - sonar21.com
/ Παρουσίαση Freepen.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μόλις ολοκληρώνει μια αποτυχημένη αποστολή στη Μέση Ανατολή. Έκανε το γύρο, αφού συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Νετανιάχου, πηγαίνοντας στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Ενώ οι Αιγύπτιοι δέχθηκαν τον Μπλίνκεν, η υποδοχή έχει χαρακτηριστεί ως «δροσερή». Που σημαίνει; Η Αίγυπτος άκουσε αλλά δε δεσμεύτηκε να κάνει αυτό που θέλει η Ουάσιγκτον.

Το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία ήταν αποτυχία. Ο Μπλίνκεν έπρεπε να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα διάδοχο και πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν το βράδυ του Σαββάτου. Ο Μπιν Σαλμάν ήταν άκαμπτος απέναντι τον Μπλίνκεν, τον άφησε να περιμένει όλη τη νύχτα και στη συνέχεια συναντήθηκε μαζί του το πρωί της Κυριακής. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπάθησε να το χαρακτηρίσει ως θετικό αποτέλεσμα:

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken συναντήθηκε σήμερα με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα και πρωθυπουργό Mohammed bin Salman στο Ριάντ. Ο υπουργός τόνισε την ακλόνητη εστίαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανάσχεση των τρομοκρατικών επιθέσεων από τη Χαμάς, στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων και στην πρόληψη της επέκτασης της σύγκρουσης. Οι δυο τους επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προστασία των αμάχων και για την προώθηση της σταθερότητας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και πέρα ​​από αυτήν. Τόνισαν τη σημασία της επίτευξης συνολικής πολιτικής συμφωνίας για την επίτευξη ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην Υεμένη και τη σημασία της συνεχιζόμενης εταιρικής μας σχέσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Σουδάν.

Αλλά ο Μπιν Σαλμάν παρέδωσε ένα αλάνθαστο μήνυμα - οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν προτεραιότητα και δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Αναρωτιέμαι αν ο Blinken άκουγε κάποια μουσική του Lionel Ritchie ενώ περίμενε όλη τη νύχτα για την καθυστερημένη συνάντηση; (Συγγνώμη για το βίντεο, αλλά ένιωσα την ανάγκη να ελαφρύνω τη διάθεση)
 

Οι Σαουδάραβες αντιλαμβάνονται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ εξακολουθούν να είναι ικανές να προβάλλουν κάποια στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, είναι αδύναμες και δεν πρέπει να τις εμπιστεύονται. Μπείτε στην Κίνα και τη Ρωσία. Αυτές οι δύο χώρες παρέχουν ένα σημείο συγκέντρωσης για τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Ο συνταξιούχος διπλωμάτης της Ινδίας, MK BHADRAKUMAR , αναφέρει την ανάδειξη της Κίνας ως διπλωματικής δύναμης που αμφισβητεί τις αξιώσεις των ΗΠΑ για την ηγεσία:

Η καταρρακτώδης ροή των γεγονότων την περασμένη εβδομάδα κόβει την ανάσα, ξεκινώντας με ένα τηλεφώνημα του προέδρου του Ιράν Sayyid Ebrahim Raisi στο Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Mohammed bin Salman την Τετάρτη για να συζητήσουν μια κοινή στρατηγική για την κατάσταση μετά την καταστροφική επίθεση από την Ισλαμική Αντίσταση. Κίνημα, Χαμάς, κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα την Τρίτη, σε μια ισχυρή δήλωση, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε τονίσει ότι «Από στρατιωτικές και μυστικές πτυχές, αυτή η ήττα (από τη Χαμάς) είναι ανεπανόρθωτη. Είναι ένας καταστροφικός σεισμός. Είναι απίθανο το (ισραηλινό) σφετεριστικό καθεστώς να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια της Δύσης για να επιδιορθώσει τις βαθιές επιπτώσεις που έχει αφήσει αυτό το περιστατικό στις δομές εξουσίας του». (Δείτε το ιστολόγιό μου Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ ενάντια στον αποκαλυπτικό του πόλεμο)

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters πως το κάλεσμα του Ραΐσι προς τον διάδοχο είχε στόχο «να υποστηρίξει την Παλαιστίνη και να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή. Η κλήση ήταν καλή και πολλά υποσχόμενη». Έχοντας σφυρηλατήσει μια ευρεία συνεννόηση με τη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε συζήτηση με τον ομόλογό του στα Εμιράτα, Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζάιεντ, κατά την οποία κάλεσε τις ισλαμικές και αραβικές χώρες να επεκτείνουν την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη η κατάσταση.

Την Πέμπτη, ο Amir-Abdollahian ξεκίνησε μια περιφερειακή περιοδεία στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και το Κατάρ μέχρι το Σάββατο για να συντονιστεί με τις διάφορες ομάδες αντίστασης. Συγκεκριμένα, συνάντησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό και τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στη Ντόχα. Ο Amir-Abdollahian είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές του στη Γάζα, μια κλιμάκωση από την Αντίσταση είναι αναπόφευκτη και το Ισραήλ θα μπορούσε να υποστεί έναν «τεράστιο σεισμό», καθώς η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας να παρέμβει.

Η Ρωσία φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τουρκία για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής αποστολής ανεφοδιασμού με το ρωσικό ναυτικό να παρέχει ασφάλεια για θαλάσσια παράδοση στα λιμάνια της Γάζας. Καθώς οι εικόνες των θυμάτων Παλαιστινίων κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πίεση για μια ανθρωπιστική αποστολή θα αυξηθεί που με φέρνει στις Ομάδες Μάχης των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Εάν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τα λιμάνια της Γάζας, αυτό εγείρει τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και το θεωρώ απίθανο, είναι ένα σενάριο που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

Η τοποθέτηση δύο από τα έντεκα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο είναι μια επικίνδυνη κίνηση του Τζο Μπάιντεν. Εφόσον αυτές οι δύο ομάδες μάχης δεν εμπλέκονται σε καμία επιθετική ενέργεια κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, η αποστολή τους θα περιορίζεται στο να παρέχουν στο Ισραήλ μια συμβολική κουβέρτα ασφαλείας. Αλλά εάν ο Μπάιντεν διατάξει να αναλάβουν οποιοδήποτε είδος επιθετικής ενέργειας, αυτό πιθανότατα θα πυροδοτήσει μια μαζική αρνητική αντίδραση στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Ξέρετε ότι είναι σοβαρό όταν το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ενώνονται για να υποστηρίξουν την παλαιστινιακή υπόθεση. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου στην 76χρονη ιστορία του Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον την πολιτική ή οικονομική επιρροή για να εξαναγκάσουν τα αραβικά και μουσουλμανικά έθνη να υποταχθούν στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Αυτό είναι που το κάνει τόσο επικίνδυνο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail