Το διευρυμένο σχήμα των BRICS θεωρείται αντίδοτο στη σύγκρουση

Οι ειδικοί χαιρέτησαν την είσοδο χωρών της Μέσης Ανατολής στο μπλοκ των αναπτυσσόμενων χωρών των BRICS, θεωρώντας πως φέρνει πιο κοντά τα εθνικά κοινά συμφέροντα σε μια περιοχή που περιορίζεται εδώ και καιρό από συγκρούσεις.

Τους Jan Yumul και Xu Weiwei - People’s Daily / Παρουσίαση Freepen.gr

Με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας να αναμένεται να αλληλεπιδράσουν, οι BRICS θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή, στη δημιουργία ισορροπίας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και στη βελτίωση της περιφερειακής και επισιτιστικής ασφάλειας, ανέφεραν.

Η Αίγυπτος, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με την Αργεντινή και την Αιθιοπία, προσκλήθηκαν να γίνουν νέα μέλη των BRICS, προσχωρώντας στα αρχικά μέλη της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, με τη συμμετοχή τους να τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του χρόνου.

"Το πιο σημαντικό κομμάτι κατά τη γνώμη μου είναι ότι τέσσερις από τις έξι χώρες που προσκλήθηκαν ως πλήρη μέλη είναι από τη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Furkan Halit Yolcu, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου Sakarya στην Τουρκία.

Η ένταξη στους BRICS ενισχύει το κύρος της Αιγύπτου, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, που αγωνίζονται υπό την τρέχουσα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, είπε.

Ο Mehmood Ul Hassan Khan, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για τη Νότια Ασία και τις Διεθνείς Σπουδές στο Ισλαμαμπάντ, δήλωσε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Σύνοδο Κορυφής BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα πέτυχαν έναν από τους μεγαλύτερους στόχους τους προσκαλώντας τις έξι αναπτυσσόμενες χώρες και σηματοδοτώντας μια «δραστική αλλαγή στην παγκόσμια γεωπολιτική και γεωοικονομία».

Η επέκταση των BRICS θα βελτιώσει επίσης την περιφερειακή και επισιτιστική ασφάλεια, είπε. Τα υπουργεία Εξωτερικών του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέδωσαν ξεχωριστά ανακοινώσεις σχετικά με την πρόσκλησή τους να συμμετάσχουν στους BRICS.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε πως η «μεγάλη επιτυχία της χώρας στην ένταξη στις BRICS» όχι μόνο θα ενισχύσει την πολυμερή προσέγγιση, αλλά «μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επιδίωξη των στόχων αυτής της κυβέρνησης» και να επεκτείνει άλλες μεγάλες στρατηγικές για την εφαρμογή της δυναμικής διπλωματίας του Ιράν.

Ο Seyed Mostafa Khoshcheshm, πρώην καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, είπε ότι η ένταξη της χώρας στους BRICS ήταν "γύρισμα πίσω για τις Ηνωμένες Πολιτείες" στις προσπάθειές τους να καταπνίξουν τη χώρα.

«Τώρα το Ιράν κάνει πολύ μεγάλα άλματα μετά την ένταξή του στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και τώρα στην ομάδα χωρών των BRICS, δείχνοντας ότι η πίεση των ΗΠΑ για απομόνωση του Ιράν απέτυχε».

Σε μεγαλύτερη κλίμακα, είπε, αυτό δείχνει ότι «ο κόσμος αλλάζει τώρα», όπως έχουν παραδεχτεί δυτικοί διανοούμενοι, πολιτικοί και αξιωματούχοι τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια. Η παγκόσμια δύναμη, είπε, βρισκόταν «σε μια μετάβαση από τη Δύση στην Ανατολή».

"Σε μια διαφορετική διάσταση, αυτό θα έχει επίσης πολύ θετικά αποτελέσματα για τα κράτη της Δυτικής Ασίας, για τα κράτη του Περσικού Κόλπου. Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ξεκίνησαν μια προσέγγιση με τη βοήθεια των Κινέζων".

Εκτός από την προσέγγιση με τη διαμεσολάβηση της Κίνας και την ενίσχυση των διμερών δεσμών, είπε ο Khoshcheshm, οι σχέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων της Μέσης Ανατολής θα είναι πιο στενές στο πλαίσιο της ομάδας BRICS.

Κοινά ενδιαφέροντα

«Όταν τα κοινά συμφέροντα διαπλέκονται και αναμιγνύονται μεταξύ τους, τότε θα υπάρχει περισσότερη σταθερότητα και περισσότερη ασφάλεια στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και στη Δυτική Ασία, επειδή και οι δύο μπορούν να βρουν περισσότερα εδάφη για οικονομική συνεργασία παρά εχθρότητα και ανταγωνισμό».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan δήλωσε στη σύνοδο ότι το βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των BRICS στη Μέση Ανατολή, με την αξία του διμερούς εμπορίου του με τις χώρες του ομίλου να ξεπερνά τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ εξέφρασε την εκτίμηση για την πρόσκληση που απηύθυνε η ομάδα των BRICS και είπε πως το Ριάντ θα τη μελετήσει, προσθέτοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας επικεντρώνεται στην οικοδόμηση οικονομικών εταιρικών σχέσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Saudi Gazette.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δήλωσε πως η χώρα είναι "μακροπρόθεσμος εταίρος του ομίλου των BRICS".

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Σεΐχης Abdullah bin Zayed Al Nahyan εξέφρασε την εκτίμησή του προς τις ιδρυτικές χώρες των BRICS και είπε ότι η πρόσκληση αποτελεί μέρος της δέσμευσης των ΗΑΕ να προωθήσουν τον εποικοδομητικό διάλογο μέσω ενεργών πλατφορμών που αντιπροσωπεύουν τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.

Ο υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη Διεθνή Συνεργασία Reem Al Hashimy δήλωσε πως τα ΗΑΕ αναγνωρίζουν τους BRICS "ως μηχανισμό για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας".

Ο Khan στο Ισλαμαμπάντ είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν γίνει η μεγαλύτερη χώρα για την επανεξαγωγή πολλών αγαθών και βασικών ειδών διατροφής, ένας συνδετικός κόμβος για επενδύσεις και καινοτομία και μια γέφυρα μεταξύ του Κόλπου και της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Δεδομένου του συντριπτικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται από πολλές χώρες για την ένταξη των BRICS, η επιτυχία στην οικοδόμηση συναίνεσης στην πρόσκληση έως και έξι νέων μελών αντανακλά την αυτοπεποίθηση τόσο του μπλοκ στο άνοιγμα σε νέα μέλη, όπως υπογραμμίζει την αυξανόμενη αξιοπιστία του, είπε ο Swaran Singh, καθηγητής διπλωματίας και αφοπλισμού στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru στο Νέο Δελχί, Ινδία.

Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πώς και οι πέντε εθνικοί ηγέτες υπέδειξαν πως αυτό ήταν μόνο μια αρχή και ότι πολλά περισσότερα υποψήφια έθνη είναι πιθανό να προστεθούν στο μπλοκ τα επόμενα χρόνια, είπε ο Σινγκ. Αυτό έχει συνέπειες για τις περισσότερες από τις συμβατικές δομές παγκόσμιας διακυβέρνησης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν κατάφεραν να φιλοξενήσουν αυτές τις αναδυόμενες οικονομίες, είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail