Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει αυξημένο έλεγχο των αιγυπτιακών αρχών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παρακρατήσουν στρατιωτική βοήθεια 85 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο λόγω της αποτυχίας του Καΐρου να εκπληρώσει τους όρους των ΗΠΑ σχετικά με την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι, Δημοκρατικός, κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να παρακρατήσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 235 εκατομμυρίων δολαρίων, επικαλούμενος το «εξαιρετικό ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Αιγύπτου. Δύο άλλες πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν πως εκκρεμεί απόφαση για την τύχη των 235 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μπλοκάρετε τα χρήματα: Ο Μπάιντεν χτυπά την Αίγυπτο
Ο γερουσιαστής Μέρφι υποστήριξε, «Η κυβέρνηση δικαίως αποφάσισε να παρακρατήσει αυτή την πρώτη δόση –85 εκατομμύρια δολάρια που συνδέονται με την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων– γιατί απλώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος».
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν εδώ και καιρό την Αίγυπτο, υπό την ηγεσία του Προέδρου Abdel Fattah el-Sisi, για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και εξαναγκαστικών εξαφανίσεων.
Η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου έχει χαρακτηριστεί από πολλά επίμαχα ζητήματα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει βρεθεί συχνά σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ιστορικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σημαντικός προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας και εξοπλισμού στην Αίγυπτο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση αυτών των όπλων, ιδίως υπό το φως των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό οδήγησε σε συζητήσεις για πιθανούς περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο.
Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, υπήρχε υποστήριξη στον Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.
Ελ Σίσι εναντίον Δημοκρατών: Δεν υπάρχει χώρος για Αδελφότητα
Ωστόσο, ο Μόρσι, ηγέτης με δεσμούς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2013, οδηγώντας στην άνοδο του στρατηγού Ελ Σίσι. Έκτοτε, η ηγεσία των Δημοκρατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν σε «τέλεια» καλές σχέσεις με την Αίγυπτο, και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ασκούσαν επίσης κριτική στον Ελ-Σίσι.
Ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει τονίσει τη σημασία της δημοκρατίας και της χρηστής διακυβέρνησης στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνησή του έχει πιέσει για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και μεγαλύτερη πολιτική ενσωμάτωση στην περιοχή. Αυτή η στάση μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με το πιο αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης του Ελ Σίσι.
Παρά τις ελπίδες το 2021 ότι οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου θα βελτιωθούν, η κατάσταση δεν άλλαξε σημαντικά και ο Μπάιντεν φαίνεται να συνεχίζει με την αρχική δημοκρατική αντιμετώπιση του Ελ Σίσι.
Ωστόσο, οι ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την Αίγυπτο έχουν λάβει μια νέα διάσταση πέρα από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον El-Sisi και την παροχή βοήθειας στη Ρωσία στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το επίκεντρο της ανησυχίας των ΗΠΑ είναι η γεωπολιτική στρατηγική της Αιγύπτου, η οποία έχει θέσει τη δυτική κυριαρχία σε επισφαλή θέση.
Η Αίγυπτος στους BRICS: Ένα ζήτημα άγχους για τις ΗΠΑ
Η απόφαση της Αιγύπτου να ενταχθεί στους BRICS, ένα μπλοκ που στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση της δυτικής κυριαρχίας στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά και εμπορικά συστήματα, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της ανησυχίας.
Η Αίγυπτος έχει λάβει επίσημη πρόσκληση να γίνει μέλος των BRICS από το 2024, μαζί με το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αργεντινή και την Αιθιοπία. Η Αίγυπτος αναμένει ότι η ένταξή της στους BRICS θα μετριάσει τις ελλείψεις σε ξένο συνάλλαγμα και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις.
Αυτό που συχνά περνά απαρατήρητο είναι ότι η είσοδος της Αιγύπτου στους BRICS ανοίγει έναν στρατηγικό δρόμο για τους συμμάχους των BRICS όπως το Ιράν, η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα για να χρησιμοποιήσουν τη Διώρυγα του Σουέζ για τις εξαγωγές και τις εμπορικές τους οδούς.
Αντίθετα, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Αιγύπτου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή αποκλεισμών ή εμποδίων από την Αίγυπτο σε αυτές τις διόδους για φορτία με προορισμό τη Δύση. Η γεωπολιτική σημασία της Αιγύπτου έχει πλέον γίνει εξαιρετικά σημαντική.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανησυχούν από την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, φοβούνται ότι η Αίγυπτος μπορεί να εκμεταλλευτεί την στρατηγική της σημασία στο μέλλον για να εξαναγκάσει τη Δύση.
Ως εκ τούτου, για να ασκήσουν πίεση, οι ΗΠΑ επέλεξαν να παρακρατήσουν τρέχοντα κεφάλαια βοήθειας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει μελλοντικές επενδύσεις σε μια περίοδο που η οικονομία της Αιγύπτου βρίσκεται ήδη σε αδύναμη θέση. Αυτή η κίνηση ρίχνει φως στην ανησυχία του Προέδρου Μπάιντεν σχετικά με την επέκταση των BRICS+.