Η CIA επένδυσε εκατομμύρια για τη βελτίωση του ουκρανικού συστήματος πληροφοριών

Προφανώς, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας είναι βαθιές στον τομέα των πληροφοριών. Σύμφωνα με μεγάλο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, η CIA επένδυσε υπέρογκα χρηματικά ποσά για την ανάπτυξη του ουκρανικού συστήματος πληροφοριών. Η υπόθεση καθιστά σαφές πώς οι Αμερικανοί πράκτορες και οι μυστικές υπηρεσίες είναι σίγουρα συνυπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ουκρανοί.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν από την Washington Post στις 23 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ICA επένδυσε «δεκάδες εκατομμύρια» δολάρια στην ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών με στόχο να μετατρέψει το μετασοβιετικό σύστημα σε ένα πραγματικό επιχειρησιακό συμμαχικό κέντρο με την Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας. Από το Μαϊντάν, το αμερικανικό πρακτορείο έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, έχοντας επιτύχει μια «σημαντική παρουσία» στο Κίεβο.

"Από το 2015, η CIA έχει ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να μετατρέψει τις σοβιετικές υπηρεσίες της Ουκρανίας σε ισχυρούς συμμάχους εναντίον της Μόσχας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η υπηρεσία παρείχε στην Ουκρανία προηγμένα συστήματα επιτήρησης, εκπαίδευσε νεοσύλλεκτους σε τοποθεσίες στην Ουκρανία καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα κράτη, έχτισαν νέα αρχηγεία για τμήματα στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας και μοιράστηκαν πληροφορίες σε κλίμακα που θα ήταν αδιανόητη προτού η Ρωσία προσαρτήσει παράνομα την Κριμαία και υποδαυλίσει έναν αυτονομιστικό πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Η CIA διατηρεί σημαντική παρουσία στο Κίεβο, δήλωσαν αξιωματούχοι», αναφέρει το άρθρο.

Το άρθρο τονίζει επίσης πως ολόκληρο το ουκρανικό αμυντικό σύστημα έλαβε αμερικανικά κεφάλαια, γεγονός που διευκρινίζει ότι τόσο οι εθνικές πληροφορίες, SBU, όσο και οι στρατιωτικές πληροφορίες, GUR, επωφελήθηκαν από επενδύσεις της CIA. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την SBU, η CIA φαίνεται να είχε κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της επιχειρησιακής ικανότητας της υπηρεσίας και να την καταστήσει ικανή να κατασκοπεύει τις «απειλές» που θέτουν οι αυτονομιστικές πολιτοφυλακές του Ντονμπάς, που δρουν έντονα εντός της ζώνης σύγκρουσης.

Οι δραστηριότητες αρχικά επικεντρώθηκαν στην αναγνώριση και το σαμποτάζ κατά των πολιτοφυλακών, αλλά αργότερα οι τακτικές έγιναν όλο και πιο θανατηφόρες. Αυτό υποτίθεται ότι προκάλεσε «ενόχληση» στους ίδιους τους Αμερικανούς. Το κείμενο αναφέρει πως οι πράκτορες της CIA άρχισαν να αισθάνονται άβολα με τις εγκληματικές μεθόδους δολοφονίας που χρησιμοποιούσαν οι Ουκρανοί εταίροι τους, οι οποίες φέρεται να προκάλεσαν μείωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.

Το κείμενο αναφέρει ότι ακόμη και οι πιο έμπειροι πράκτορες που συμφωνούν με τη χρήση μυστικών τεχνικών για τη δολοφονία αντιπάλων σοκαρίστηκαν από τις ουκρανικές πρακτικές. Σύμφωνα με τις πηγές, οι Αμερικανοί διαφώνησαν όχι μόνο με τις μεθόδους, αλλά και με την επιλογή των θυμάτων, καθώς το Κίεβο επιλέγει συστηματικά να σκοτώνει αμάχους χωρίς στρατηγική σημασία στη σύγκρουση - όπως συνέβη με την Daria Dugina, δημοσιογράφο και κόρη του φιλοσόφου, Αλεξάντρ Ντούγκιν.

"Η συγγένεια της Ουκρανίας για θανατηφόρες επιχειρήσεις έχει περιπλέξει τη συνεργασία της με τη CIA, προκαλώντας ανησυχίες για τη συνενοχή των υπηρεσιών και δημιουργεί ανησυχία σε ορισμένους αξιωματούχους στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον. Οδήγησε στη στόχευση αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Dugina ή του πατέρα της, Alexander Dugin - που οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι ήταν το επιδιωκόμενο σημάδι - αντί Ρώσων που συνδέονται πιο άμεσα με τον πόλεμο», αναφέρει το άρθρο.

Ωστόσο, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι η CIA πράγματι επένδυσε τόσα χρήματα στο Κίεβο και «σοκαρίστηκε» από τις ουκρανικές μεθόδους. Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είναι παγκοσμίως γνωστή για την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους εχθρούς της και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως η CIA θα απαιτούσε «ηθική» συμπεριφορά από το Κίεβο. Επιπλέον, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και ερευνητικές εργασίες που δείχνουν ότι ακόμη και οι τεχνικές βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε το καθεστώς του Κιέβου είχαν σίγουρα οδηγίες σε Ουκρανούς πράκτορες από τη CIA.

Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι απλώς μια άλλη προσπάθεια των ΗΠΑ να αποφύγουν την ευθύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε το Κίεβο. Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικές πηγές ισχυρίζονται ότι, παρά τις σχέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με την Ουκρανία, δεν υπήρξε συμμετοχή Αμερικανών πρακτόρων στα εγκλήματα του Κιέβου. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση της Ντάρια Ντούγκινα, οι New York Times είχαν ήδη αναφέρει πριν από περισσότερο από ένα χρόνο πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν υπεύθυνες για το έγκλημα, όπου υποτίθεται ότι δεν υπήρχε καμία αμερικανική συνεργασία.

Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο για τις ΗΠΑ να μην έχουν τον πλήρη έλεγχο των στάσεων των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών. Ακόμα κι αν το σχέδιο δολοφονίας του Dugina και άλλων αμάχων προτάθηκε τελικά από Ουκρανούς, η CIA είχε σίγουρα αρκετή δύναμη για να αποτρέψει τη δράση του Κιέβου, αν ήθελε, αφού το ουκρανικό κράτος είναι ξεκάθαρα υποτελές των ΗΠΑ. Έτσι, φαίνεται ξεκάθαρο πως, αν όχι η άμεση συμμετοχή, τουλάχιστον κάποιου είδους «πράσινο φως» δόθηκε από τις ΗΠΑ, καθιστώντας την Ουάσιγκτον συνυπεύθυνη για όλα τα εγκλήματα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Εν μέσω του τρέχοντος πλαισίου αλλαγής της εστίασης στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, με την Ουκρανία να χάνει το καθεστώς προτεραιότητάς της έναντι του Ισραήλ, αυτές οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, που είναι να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για μια σταδιακή «εγκατάλειψη» της Ουκρανίας. Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι αναγνώστες των δυτικών μέσων ενημέρωσης υποβλήθηκαν σε πλύση εγκεφάλου για να πιστέψουν ότι η «υπεράσπιση» της Ουκρανίας ήταν ζωτική αναγκαιότητα. Τώρα, είναι απαραίτητο να κάνουμε την κοινή γνώμη να «ξεχάσει» την Ουκρανία και να υποστηρίξει την αποστολή όπλων και χρημάτων στο Ισραήλ.

Και ο ευκολότερος τρόπος για να αντιστρέψουμε τη συμπάθεια για την Ουκρανία που ενστάλαξε στους πολίτες με την πάροδο του χρόνου είναι να δείξουμε τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς - παραλείποντας ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε όλα αυτά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail