Οι Ουκρανοί στρατιώτες αναπτύσσουν λοιμώξεις ανθεκτικές σε όλα σχεδόν τα αντιβιοτικά – Financial Times

Τραυματισμένοι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν προσβληθεί από λοιμώξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, αναφέρουν οι Financial Times. Το πρόβλημα στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης επιδεινώνει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που καταρρέει, καθώς το συνοδεύει η καταρρέουσα οικονομία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία νωρίτερα αυτό το έτος, οι γιατροί έκαναν μια ανησυχητική ανακάλυψη όταν εξέτασαν έναν τραυματισμένο Ουκρανό στρατιώτη... Η μόλυνση του ήταν ανθεκτική σχεδόν σε κάθε διαθέσιμο αντιβιοτικό», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Οι δημοσιογράφοι σημείωσαν ότι από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τέτοιες περιπτώσεις έχουν γίνει πιο συχνές στη χώρα και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπου νοσηλεύονταν τραυματίες Ουκρανοί. Η εφημερίδα αναφέρει πως ένα άτομο θα μπορούσε να έχει προσβληθεί από τη λοίμωξη και στα ουκρανικά νοσοκομεία και στα οποία διαμένουν Ουκρανοί πρόσφυγες σε άλλες χώρες.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο πόλεμος διευκολύνει την εξάπλωση της ασθένειας και καθιστά δυσκολότερη τη λήψη των συνηθισμένων προφυλάξεων έναντι της αντοχής στα αντιβιοτικά. Τα βαρέα μέταλλα στις σφαίρες μπορεί να είναι τοξικά, οι βαθιές πληγές εκθέτουν το σώμα σε μολύνσεις, οι υποδομές νοσοκομείων και υγιεινής είναι κατεστραμμένες, οι δοκιμές για τον προσδιορισμό του σωστού αντιβιοτικού που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να μην είναι διαθέσιμες, η αδιάκριτη χρήση των φαρμάκων μπορεί να είναι πιο πιθανή και η μετακίνηση πληθυσμού μπορεί να μεταδώσει ασθένειες», σημειώνει το άρθρο.

«Τους τελευταίους μήνες, καθώς τα εκκενωμένα στρατεύματα και οι άμαχοι έχουν εισαχθεί για θεραπεία αλλού στην Ευρώπη, έχει σημειωθεί περαιτέρω αύξηση τέτοιων λοιμώξεων. Μερικές από τις λοιμώξεις φαίνεται να έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια παραμονής στα τεταμένα νοσοκομειακά συστήματα της Ουκρανίας άλλα έχουν μεταδοθεί πιο πρόσφατα στις χώρες που δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες», προσθέτει ο συγγραφέας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου, ο αντιστράτηγος Igor Kirillov, επικεφαλής των στρατευμάτων Ραδιολογικής, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε σε συνάντηση για τις στρατιωτικο-βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ πως τα έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στη μελέτη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με τον Kirillov, 813 μικροοργανισμοί που ελήφθησαν από 162 ασθενείς μελετήθηκαν σε τέσσερα ουκρανικά στρατιωτικά νοσοκομεία σε διάφορα μέρη της χώρας. Τον Ιούνιο του 2022, η Ουάσιγκτον παραδέχτηκε ότι λειτουργούσε 46 βιοεργαστήρια στην Ουκρανία, τα οποία χειρίζονταν επικίνδυνα παθογόνα, αφού αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ως ρωσική προπαγάνδα για μήνες.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν αυτή η κρίση υγείας στην Ουκρανία σχετίζεται με τα αμερικανικά βιοεργαστήρια, αλλά η προοπτική δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρι να διεξαχθεί πλήρης έρευνα.

Η Dame Sally Davies, η ειδική απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μικροβιακή αντοχή (AMR) - όρος που περιλαμβάνει την αντοχή στα αντιβιοτικά - πιέζει για ένα ενιαίο, πιο σκληρό και πιο εστιασμένο ψήφισμα για την AMR στα Ηνωμένα Έθνη το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την παρακολούθηση της προόδου και την ανάληψη ευθύνης από τα έθνη, αφού οι ειδικοί στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που προσπάθησαν να το αντιμετωπίσουν απογοητεύτηκαν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο, όταν εγκρίθηκαν τρία ψηφίσματα για την αντιμετώπιση των ασθενειών, ωστόσο υπήρχαν ελάχιστα σημάδια νέας χρηματοδότησης ή σταθερών υποχρεώσεων για την εφαρμογή της αλλαγής προσεχώς.

«Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα εργασίας μπροστά μας», λέει. «Μπορούμε να το πετύχουμε μόνο εάν οι πολυμερείς οργανισμοί συνεργαστούν [και] έχουμε ένα πλαίσιο συμφωνημένο από τις χώρες».

Το άρθρο των Financial Times σημείωσε: «Παρά την εξάπλωση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων, οι οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις από τον πόλεμο έχουν αποσπάσει την προσοχή των κυβερνήσεων από το να μετριάσουν την απειλή για την υγεία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Oleksii Sobolev δήλωσε σε συνέντευξή του στην Ukrinform στις 29 Σεπτεμβρίου πως η Ουκρανία προσπαθεί να εκπληρώσει τους στόχους ενός τετραετούς οικονομικού σχεδίου για την ανάκτηση των προπολεμικών επιπέδων ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα αδύνατο έργο αφού η οικονομία της Ουκρανίας συρρικνώθηκε κατά 30% τον πρώτο χρόνο του πολέμου και από τότε, η Ρωσία έχει καταλάβει ζωτικά λιμάνια και βιομηχανικές πόλεις, όπως η Μαριούπολη.

Επιπλέον, το 25% των Ουκρανών στερείται επαρκών κεφαλαίων για να αγοράσει αρκετά τρόφιμα,  ανέφερε η Glavkom στις 29 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη έρευνα της Ανεξάρτητης Ένωσης Ουκρανικών Τραπεζών. Τον Οκτώβριο του 2022, η Παγκόσμια Τράπεζα  ανέφερε  ότι το επίπεδο φτώχειας στην Ουκρανία είχε δεκαπλασιαστεί από το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί ξανά όταν δημοσιευτεί η ακόλουθη έκθεση.

Η κατάσταση έχει γίνει τόσο απελπιστική που ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal και οι εκπρόσωποι της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συζήτησαν στις 2 Οκτωβρίου τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την εφαρμογή μιας τετραετούς συμφωνίας 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του Extended Fund Facility (EFF). Αυτή είναι μια από τις πολλές επιδείξεις του τρόπου με τον οποίο η Ουκρανία χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ξένες χώρες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, γεγονός που καθιστά απλή φαντασία να πιστεύουμε πως η Ουκρανία θα επιτύχει προπολεμικά επίπεδα ανάπτυξης σε τέσσερα χρόνια.

Ενώ η ουκρανική οικονομία υποφέρει, το ίδιο θα υποφέρει και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, και αναπόφευκτα, οι ασθένειες θα εξαπλωθούν στη χώρα. Μαζί με τον πόλεμο και την απώλεια κρίσιμης βιομηχανίας και υποδομής, η αχαλίνωτη ασθένεια θα μπορούσε να γίνει ένας ακόμη λόγος που η ουκρανική οικονομία θα συνεχίσει να βασίζεται εξ ολοκλήρου στην εξωτερική χρηματοδότηση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail