Επεξήγηση: Πώς η G77 διαμορφώνει την πολυμερή, τη νέα οικονομική τάξη;

Στις 22 Σεπτεμβρίου, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ομάδας των 77 και της Κίνας συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στην ετήσια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, όπου εξέτασαν την πρόσφατα εγκριθείσα Διακήρυξη της Αβάνας.

Του Ιβάν Κέσιτς - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Η G77 ιδρύθηκε το 1964 από 77 αναπτυσσόμενες χώρες από τον Παγκόσμιο Νότο και με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια οργάνωση 134 μελών που αντιπροσωπεύει το 80 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αν και τα μέλη της G77 έχουν αυξηθεί σε 134 χώρες, το αρχικό όνομα διατηρήθηκε λόγω της ιστορικής σημασίας του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του μπλοκ.

Σήμερα, η ομάδα είναι γνωστή ως G77+China, καθώς ο επίσημος ιστότοπος αναφέρει την Κίνα ως ένα από τα 134 μέλη της, αν και δεν είναι πλήρες μέλος. Η ένταξη της Κίνας έχει προσθέσει περισσότερη δύναμη στον όμιλο.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παγκόσμιος Νότος;

Στα τέλη Αυγούστου, η Nadieska Navarro Barro, πρεσβευτής της Κούβας στα Ηνωμένα Έθνη, εξέδωσε μια δήλωση εξ ονόματος της G77 και της Κίνας, η οποία σκιαγράφησε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Μιλώντας στη δεύτερη τακτική σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του τμήματος του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), η Barro επεσήμανε ότι οι χώρες της G77 υποφέρουν από περιορισμούς χρηματοδότησης και έλλειψη διαθεσιμότητας επαρκών πόρων.

Αυτά είναι «αποτελέσματα σοβαρών ελλείψεων στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ανεπτυγμένες χώρες σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του μακροχρόνιου στόχου του 0,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ως Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια», υποστήριξε.

Ως παράδειγμα αυτού, η Barro ανέφερε την πανδημία COVID-19 που απέστρεψε την προσοχή των κυβερνήσεων από τους μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας, οι οποίοι μείωσαν τις βασικές συνεισφορές στο UNDP και στο Αναπτυξιακό Σύστημα του ΟΗΕ στο σύνολό του.

Ανέφερε μια βαθιά επανεξέταση των χρηματοοικονομικών μέσων, πρακτικών, μετρήσεων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αλλαγών διακυβέρνησης στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως λύσεις για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Η Κουβανή απεσταλμένη σημείωσε επίσης πως στον Παγκόσμιο Νότο, 675 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρισμό και 2,3 δισεκατομμύρια βασίζονται σε επιβλαβή έλαια μαγειρέματος, επομένως η τεχνολογική πρόοδος και η ψηφιοποίηση δεν τους αγγίζουν όπως τους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ανέφερε τη μεταφορά τεχνολογίας ως κρίσιμη λύση σε αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παγκόσμιος Νότος, ανακοινώνοντας μια σύνοδο κορυφής στην Αβάνα για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τι είναι η Διακήρυξη της Αβάνας;

Μετά τη «Σύνοδο Κορυφής για τις Τρέχουσες Αναπτυξιακές Προκλήσεις: Ο Ρόλος της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας» που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, τα μέλη της G77 και η Κίνα ενέκριναν την κοινή Διακήρυξη της Αβάνας.

Τα δύο βασικά μηνύματα της διακήρυξης είναι η κριτική για την υπάρχουσα άδικη οικονομική τάξη σε παγκόσμιο επίπεδο και η έκκληση για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

«Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη για μια συνολική μεταρρύθμιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής και μια πιο περιεκτική και συντονισμένη προσέγγιση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής διακυβέρνησης, με μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των χωρών», σημειώνεται στο σημείο έξι της δήλωσης.

Η ίδια παράγραφος ζητά «αύξηση της εκπροσώπησης των αναπτυσσόμενων χωρών στους παγκόσμιους φορείς λήψης αποφάσεων και πολιτικών που θα συμβάλει στην ενίσχυση των ικανοτήτων των αναπτυσσόμενων χωρών να έχουν πρόσβαση και να αναπτύξουν την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία».

Η δήλωση απορρίπτει «την επιβολή νόμων και κανονισμών με εξωεδαφικό αντίκτυπο και κάθε άλλη μορφή καταναγκαστικών οικονομικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μονομερών κυρώσεων κατά των αναπτυσσόμενων χωρών, και επαναλαμβάνει την επείγουσα ανάγκη να εξαλειφθούν αμέσως».

Το κείμενο επικρίνει περαιτέρω τα μονοπώλια και άλλες αθέμιτες πρακτικές που εμποδίζουν την τεχνολογική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών και καλεί να προωθηθεί ένα ανοιχτό, δίκαιο, χωρίς αποκλεισμούς και αμερόληπτο περιβάλλον για την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη.

Η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία έχουν αναγνωριστεί ως μοχλοί μετασχηματισμού για την επιτάχυνση της προόδου στην επίτευξη της Ατζέντας 2030 για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ενώ τονίζεται η βούληση για συνεργασία Βορρά-Νότου, τονίζεται επίσης η αναγκαιότητα συνεργασίας Νότου-Νότου, με άλλα λόγια μεταξύ των ίδιων των μελών της G77, που περιλαμβάνουν το Ιράν.

Πώς
η G77 αλλάζει την παγκόσμια δυναμική;

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Ντένις Φράνσις επαίνεσε την Ομάδα των 77 και την Κίνα για την υποστήριξη της πολυμέρειας.

«Σε μια εποχή που η πολυμέρεια δοκιμάζεται σε κάθε βήμα, οι χώρες της G77 και η Κίνα συνεχίζουν να είναι αποφασιστικές στην υποστήριξή τους στο πολυμερές σύστημα», είπε στην υπουργική συνάντηση.

«Και είδαμε στοιχεία για αυτό αυτή την εβδομάδα, με ρεκόρ δέσμευσης από τα κράτη μέλη (του ΟΗΕ), ιδιαίτερα από αυτήν την ομάδα, και την έγκριση τεσσάρων σημαντικών πολιτικών διακηρύξεων».

Ο Φράνσις είπε πως η διεθνής χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

«Κατά αρχήν, δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε τα άδικα χρηματοπιστωτικά συστήματα που βλάπτουν την πρόοδο και κρατούν τις αναπτυσσόμενες χώρες παγιδευμένες σε έναν φαύλο κύκλο χρέους και στέρησης», είπε.

Οι δηλώσεις του έγιναν μια εβδομάδα αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τους ηγέτες των G77 και την Κίνα να «παλέψουν για έναν κόσμο που θα λειτουργεί για όλους» στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των G77 στην Αβάνα.

«Βασίζομαι στην ομάδα σας, που είναι εδώ και καιρό πρωταθλητές της πολυμέρειας, να ενταθεί, να χρησιμοποιήσει τη δύναμή σας και να αγωνιστεί», είπε, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης του ΟΗΕ.

«Πρωταθλητής ένα σύστημα που έχει τις ρίζες του στην ισότητα. Να υπερασπιστεί ένα σύστημα έτοιμο να αντιστρέψει την αδικία και την παραμέληση αιώνων. Και να υπερασπιστεί ένα σύστημα που προσφέρει για όλη την ανθρωπότητα και όχι μόνο για τους προνομιούχους».

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω της μετάβασης από μια μονοπολική σε μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, καθώς και της φθίνουσας αμερικανικής επιρροής και της ανόδου του Παγκόσμιου Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Ποιος είναι ο ρόλος του Ιράν στην G77;

Μιλώντας στη συνάντηση της G77 στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad-Sadegh Fazli υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της πολυμέρειας και της ενότητας μεταξύ των κρατών μελών.

Εξέφρασε την αντίθεση του Ιράν στη μονομέρεια και τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα κατά των αναπτυσσόμενων χωρών, τονίζοντας επίσης την αναγκαιότητα μείωσης και εξάλειψης της φτώχειας.

Το περιεχόμενο της Διακήρυξης της Αβάνας είναι σημαντικό για το Ιράν διότι είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την επίσημη πολιτική της Τεχεράνης κατά της μονομερούς, των κυρώσεων, της υπάρχουσας οικονομικής τάξης και της προσφοράς μεταφοράς τεχνολογίας.

Την περασμένη εβδομάδα, στη σύνοδο κορυφής της Αβάνας, ο Αντιπρόεδρος του Ιράν για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Οικονομία που βασίζεται στη Γνώση Rouhollah Dehghani κάλεσε τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου να ενισχύσουν τη συνεργασία και να στραφούν προς την ψηφιακή οικονομία.

«Η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στο εργατικό δυναμικό και τους πόρους σε μια οικονομία που βασίζεται στην τεχνολογία και την καινοτομία θεωρείται κατάλληλη λύση για πολλές από τις προκλήσεις μας», φέρεται να είπε ο Dehghani.

Το Ιράν ως βασικός παίκτης στη νέα αναδυόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην G77, καθώς και η άνοδος του Παγκόσμιου Νότου και η αποτυχία και η πτώση των δυτικών ηγεμονικών δυνάμεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail