Η δημοσκόπηση της Gallup διαπιστώνει ότι το 39% των Αμερικανών δεν εμπιστεύονται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στο παραμικρό

Είναι ένα πραγματικά επίπονο έργο να παρακολουθείτε την αμέτρητη ποσότητα ψεμάτων που λέει η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας από την αρχή της. Είτε είναι οι μισές αλήθειες, οι αβάσιμες κατηγορίες που βασίζονται σε περιστασιακά στοιχεία (ή καθόλου), οι επίμονες αφηγήσεις προπαγάνδας, οι εκστρατείες συκοφαντίας, η δαιμονοποίηση ολόκληρων εθνών και εθνοτήτων, κ.λπ. τα εταιρικά μέσα της πολιτικής Δύσης είναι μακράν τα πιο ακριβά και περίτεχνα σε λειτουργία μέσα παραπληροφόρησης και κακοπληροφόρησης (όπως θα την όριζαν) στην ανθρώπινη ιστορία.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, οποιοσδήποτε έχει μια απλή κουκκίδα κοινής λογικής γνωρίζει πολύ καλά το γεγονός ότι όταν η δυτική κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ισχυρίζεται πως είναι φως ημέρας το μεσημέρι, πρέπει να κοιτάξετε από το παράθυρο για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτσι. Και ενώ μπορεί να πιστεύουμε πως αυτό είναι απλώς μια μεταφορά, τα τελευταία στοιχεία δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ακριβώς αυτό νιώθει σχεδόν το 40% των Αμερικανών όταν πρόκειται για τα δικά τους μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, στις 19 Οκτωβρίου, η Gallup δημοσίευσε τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησής της, που διεξήχθη το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η εμπιστοσύνη του Αμερικανού λαού στην ικανότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο, κ.λπ.) να μεταδίδουν ειδήσεις δίκαια και με ισορροπημένο τρόπο, έπεσε κατακόρυφα σε χαμηλό ρεκόρ που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2016. Η έκθεση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ετήσια έρευνα της Gallup σχετικά με τη συνολική εμπιστοσύνη στους θεσμούς των ΗΠΑ.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως το 29% των ενηλίκων Αμερικανών έχει «όχι πολύ» εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ένα άλλο 39% από αυτούς δεν έχει «καθόλου». Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό πολιτών των ΗΠΑ με «μηδενική εμπιστοσύνη» που έχει καταγραφεί ποτέ και είναι 12% υψηλότερο από ό,τι ήταν το 2016. Τότε, το 41% ​​των Αμερικανών ενηλίκων περιέγραφε την εμπιστοσύνη του στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως «όχι πολύ». Τα μακροπρόθεσμα στοιχεία δείχνουν πως αυτή η πτώση, αν και σταθερή τα τελευταία 50 χρόνια, δεν ήταν ποτέ τόσο απότομη όσο είναι τώρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα εταιρικά μέσα, η ομοιομορφία των οποίων έχει γίνει πραγματικά τρομακτική.

Είναι ενδιαφέρον (αν και δεν αποτελεί έκπληξη), η δημοσκόπηση βρήκε ένα τεράστιο πολιτικό χάσμα όσον αφορά την εμπιστοσύνη στις αφηγήσεις των μέσων ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, περίπου το 58% των Δημοκρατικών εμπιστεύεται τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, ενώ το ίδιο ισχύει μόνο για ένα ασήμαντο 11% των Ρεπουμπλικανών. Ο κύριος λόγος για μια τέτοια ανήκουστη δυσπιστία από τους υποστηρικτές του GOP μπορεί να είναι η μεταχείριση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Όπως όλοι γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο, το μέγεθος της νομικής κατάχρησης που έχει εκτεθεί ο Τραμπ είναι πρωτοφανές, πιθανώς στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το οδυνηρά προφανές μίσος που η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας σταμάτησε να μπαίνει στον κόπο να κρύβει εδώ και πολύ καιρό μόνο ενίσχυσε την υποστήριξη για τον σκοπό του. Και ενώ εμποδίζει τον Τραμπ να κάνει προεκλογική εκστρατεία, η σειρά δικών στις οποίες θα αναγκαστεί να παραστεί είναι ένα είδος πολιτικής εκστρατείας από μόνη της. Το ίδιο το γεγονός ότι οι δικαστές είναι πολύ προκατειλημμένοι και πως ορισμένοι αρνούνται ακόμη και να δώσουν μια πρόχειρη προθεσμία για τις δικαστικές διαδικασίες λέει πολλά για το ποιο είναι το τελικό παιχνίδι.

Δηλαδή, είναι προφανές ότι ο στόχος είναι να αποτραπεί ο Τραμπ είτε από το να είναι καθόλου υποψήφιος είτε τουλάχιστον να αποτραπεί η επανεκλογή του εκτροχιάζοντας την εκστρατεία του. Η επίμονη πτώση της εμπιστοσύνης στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι σαφής ένδειξη αυτού. Τον Ιούλιο, η ίδια η Gallup διαπίστωσε πως η εμπιστοσύνη στις τηλεοπτικές ειδήσεις και τις εφημερίδες ήταν επίσης σε ιστορικό χαμηλό. Και το ίδιο ίσχυε και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Τα τελευταία χρόνια, η επίσημη αφήγηση ήταν εξαιρετικά ασυνεπής, αφήνοντας πολλούς μπερδεμένους από το πλήθος των αντιφατικών ισχυρισμών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι χειραγωγούνται από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας. Η αδυσώπητη λογοκρισία που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ εδώ και χρόνια αποκαλύπτει τον ατελείωτο κύκλο συντονισμού μεταξύ πολλών υπηρεσιών πληροφοριών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φαινομενικά «μη κυβερνητικών οργανώσεων» (ΜΚΟ) που επιδιώκουν ενεργά να εμποδίσουν τους πολίτες να εγείρουν εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους.

Αυτό περιλαμβάνει αφηγήσεις όπως η πανδημία COVID-19, τα εμβόλια, τα σκιερά επιχειρηματικά εγχειρήματα της οικογένειας Μπάιντεν και οι εγκληματικές δραστηριότητες για τις οποίες δε μετανοούν, η αφήγηση της «κακής Ρωσίας» κ.λπ. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα προσπάθειας να φιμωθούν οι άνθρωποι που κάνουν ερωτήσεις για οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα είναι η αντιμετώπιση του εξαιρετικά δημοφιλούς πρώην παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον.

Το γεγονός ότι ήταν διατεθειμένος να ρισκάρει την καριέρα του (ακόμα και την ασφάλειά του) για να κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις προαναφερθείσες αφηγήσεις τον έκανε ακόμα πιο δημοφιλή στο πλήθος, καθώς οι ίδιοι οι άνθρωποι αναρωτιούνταν το ίδιο, αλλά απλώς δεν τους επιτρεπόταν να εκφράσει τίποτα από αυτά. Αφού χώρισε τους δρόμους του με τη Fox, ο Carlson παραδέχτηκε μάλιστα πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ περιόρισαν τα βασικά του δικαιώματα , τα οποία υποτίθεται ότι εγγυάται ο περίφημος αμερικανικός νόμος. Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες να φιμώσει τον Carlson, η επιτυχία του και η μετέωρη άνοδός του στο Twitter (τώρα μετονομάζεται σε X) άφησε στην σκόνη εταιρικούς γίγαντες όπως το CNN και ακόμη και το ίδιο το Fox News.

Η συνολική αυξανόμενη δυσπιστία του αμερικανικού λαού στους δικούς του κρατικούς θεσμούς είναι η συνέπεια των συνεχών αφηγηματικών αλλαγών και των οδυνηρά προφανών διπλών σταθμών που οι πολιτικές ελίτ συνεχίζουν να προσπαθούν να επιβάλουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια κανονικούς ανθρώπους. Αυτή η μετατόπιση ενισχύεται περαιτέρω από τη μεγαλύτερη πρόσβαση σε άφθονες πληροφορίες μέσω διαφόρων εναλλακτικών πλατφορμών, όπως το Telegram, και σε κάποιο βαθμό από τη χαλάρωση της λογοκρισίας στο Twitter/X που είχε προηγουμένως στυλ Γκεστάπο.

Η πολιτική Δύση (ιδιαίτερα η υπεργραφειοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση) αναζητά τώρα τρόπους να εμποδίσει νομικά την πρόσβαση σε πλατφόρμες που υποστηρίζουν την πραγματική ελευθερία του λόγου. Προφανώς, αυτό δεν είναι καθόλου απροσδόκητο, ιδιαίτερα καθώς η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας έχει επιφορτιστεί να διατηρεί τον πληθυσμό υπό αυστηρό έλεγχο. Αυτός είναι ο ίδιος ο λόγος ύπαρξής της, επομένως μια τέτοια απώθηση εναντίον εναλλακτικών πηγών μέσων δεν προκαλεί έκπληξη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail