Οι IDF φοβούνται την έναρξη ενός πολέμου φθοράς

Το Ισραήλ συνεχίζει να αναβάλλει την πολυαναμενόμενη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Παρά τους βάρβαρους βομβαρδισμούς κατά μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την εγκληματική πολιορκία που επιβλήθηκε στον παλαιστινιακό λαό, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) φαίνεται να αποφεύγουν να εξαπολύσουν μια επίθεση πεζικού, αναβάλλοντας επανειλημμένα τα σχέδια εισόδου χερσαίων στρατευμάτων στο παλαιστινιακό έδαφος. Οι Σιωνιστές προπαγανδιστές και μαχητές πιστεύουν πως αυτό θα ήταν ένα είδος «χειρονομίας καλής θέλησης» από την πλευρά του Τελ Αβίβ, αλλά είναι πιο πιθανό το Ισραήλ να φοβάται τις ισχυρές επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια επίθεση στις δυνάμεις του.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Στις 13 Οκτωβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε τελεσίγραφο στον παλαιστινιακό πληθυσμό στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με την ισραηλινή δήλωση, οι άμαχοι στην περιοχή είχαν είκοσι τέσσερις ώρες για να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Μετά το τέλος αυτής της περιόδου, θα άρχιζε μια μαζική ισραηλινή επίθεση πεζικού.

Προφανώς, δεν κατέστη δυνατή η απομάκρυνση όλων των αμάχων από τη ζώνη, καθώς ο χρόνος που καθορίστηκε ήταν πολύ μικρός. Επιπλέον, οι δρόμοι της Γάζας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διαφυγή των πολιτών. Ωστόσο, μετά τη λήξη της προθεσμίας εκκένωσης, ο IDF, αντί να ξεκινήσει την επίθεσή του, έδωσε μερικές επιπλέον ώρες για να ολοκληρωθεί η εκκένωση.

Ανεξάρτητα από το πόσες ώρες ή μέρες δόθηκαν στον παλαιστινιακό λαό, όλες οι προσπάθειες για την πλήρη εκκένωση των αμάχων θα ήταν μάταιες. Με την περιοχή να έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς και τις κακές συνθήκες μεταφοράς, μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μόνο σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα - ίσως εβδομάδες ή μήνες. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να βγουν έξω, όπως μωρά σε θερμοκοιτίδες καθώς και ηλικιωμένοι και τραυματίες που υποβάλλονται σε ιατρική περίθαλψη. Τα τοπικά νοσοκομεία έχουν ήδη αναφέρει πως εάν πραγματοποιηθεί η εκκένωση πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν, αλλά αυτό δεν φαίνεται αρκετό για να κάνει το Ισραήλ να ξανασκεφτεί τις αντιανθρωπιστικές του τακτικές.

Αυτή η σοβαρή κατάσταση κινητοποίησε τον μη δυτικό κόσμο να ενεργήσει διπλωματικά κατά του Ισραήλ. Η ρωσική κυβέρνηση συνέκρινε την υπόθεση με τη ναζιστική πολιορκία που επιβλήθηκε στους Σοβιετικούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Και, ενεργώντας με στρατιωτικά τολμηρό τρόπο, η ιρανική κυβέρνηση προειδοποίησε το Τελ Αβίβ για πιθανές συνέπειες εάν ο Ισραηλινός Στρατός εισέλθει στη Γάζα από ξηράς - υποδηλώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την ιρανική επέμβαση στη σύγκρουση.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η επίθεσή του είχε αναβληθεί για καιρικούς λόγους, χρησιμοποιώντας τις βροχές και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη χώρα το Σαββατοκύριακο ως δικαιολογία για να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση. Αν και είναι πιθανό ο καιρός να επηρέασε τη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων του Ισραήλ, είναι πιθανό ότι ο φόβος της ιρανικής εμπλοκής ήταν ο πραγματικός λόγος για το Τελ Αβίβ να επανεξετάσει την στρατηγική του. Γεγονός που υποστηρίζει αυτό το επιχείρημα είναι η ισραηλινή επιμονή στην αναβολή της επίθεσης, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν ραγδαία στην περιοχή την επόμενη μέρα.

Ορισμένοι προπαγανδιστές του Τελ Αβίβ και σιωνιστές μαχητές προσπαθούν επίσης να παρουσιάσουν την αναβολή ως ένα είδος «διπλωματικής καλής θέλησης», αλλά αυτό δεν φαίνεται να έχει νόημα. Το Ισραήλ βομβαρδίζει και πολιορκεί τη Γάζα για πάνω από μια εβδομάδα και διαπράττει αμέτρητες φρικαλεότητες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει ανησυχία για την ευημερία των Παλαιστινίων πολιτών από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης - η οποία, παρά την αναβολή της χερσαίας επίθεσης, εξακολουθεί να εμποδίζει το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα να φτάσουν στη Γάζα.

Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι απλώς ένα κύμα φόβου στο Τελ Αβίβ. Μια χερσαία επίθεση θα ξεκινήσει αυτόματα έναν πόλεμο φθοράς, ο οποίος σίγουρα θα είναι παρατεταμένος, εξουθενωτικός και επικίνδυνος για τις IDF. Οι Ισραηλινοί στρατηγοί φοβούνται ότι οι δυνάμεις τους θα εισέλθουν σε έναν φαύλο κύκλο άμεσης σύγκρουσης και βίας που δεν θα τελειώσει σύντομα, με αποκορύφωμα έναν παρατεταμένο πόλεμο που θα επηρεάσει σοβαρά την σταθερότητα της περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι είναι ασύγκριτα ισχυρότερο από τους Παλαιστίνιους εχθρούς του, το αμυντικό σύστημα του Ισραήλ φαίνεται να είναι μια «χάρτινη τίγρης» αν αναλυθεί σε βάθος. Η χώρα διαθέτει ελάχιστους υλικούς και ανθρώπινους πόρους για να εμπλακεί σε εξαντλητικές συγκρούσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Ισραήλ υπάρχει σύστημα υποχρεωτικής στρατολογίας για όλους τους υπηκόους. Με πληθυσμό εννέα εκατομμυρίων κατοίκων, το Ισραήλ πρέπει να χρησιμοποιήσει σχεδόν όλους τους πολίτες του για να διατηρήσει τη λειτουργία της στρατιωτικής μηχανής με επαρκή πρότυπα ασφαλείας.

Η χώρα δεν έχει την απαραίτητη δομή για να διατηρήσει τη λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών όσο υπάρχει σύγκρουση. Το Ισραήλ μπορεί εύκολα να νικήσει τους ασθενέστερους περιφερειακούς εχθρούς σε βραχυπρόθεσμες αντιπαραθέσεις, αλλά τείνει να έχει πολλά προβλήματα σε παρατεταμένες καταστάσεις. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι ένας πόλεμος στη Γάζα θα ήταν μακρύς. Χωρίς αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί στρατιωτικά στην επιφάνεια, η Χαμάς επένδυσε πολλά στην κατασκευή αποθηκών και υπόγειων καναλιών μέσω των οποίων οι στρατιώτες της μεταφέρουν ανθρώπους και εξοπλισμό. Οι IDF θα μπορούσαν να εισβάλουν και να καταλάβουν πολλά εδάφη, αλλά θα εξακολουθούσαν να είναι ευάλωτα στις αντάρτικες τακτικές της Χαμάς, σχηματίζοντας ένα είδος «σεναρίου του Βιετνάμ».

Επιπλέον, η προειδοποίηση του Ιράν είναι ανησυχητική. Ακόμη και αν δεν στείλει τα τακτικά στρατεύματά της, η Τεχεράνη θα μπορούσε να βοηθήσει τους Παλαιστινίους κινητοποιώντας τις δυνάμεις πληρεξουσίου της, όπως η Χεζμπολάχ (η οποία ήδη εμπλέκεται de facto στον πόλεμο) και οι Χούτι της Υεμένης, αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμη πυρός των Παλαιστινίων. Υπάρχει επίσης ο διπλωματικός και οικονομικός παράγοντας, με ισλαμικές και αντιδυτικές χώρες να κινητοποιούνται σθεναρά για να πιέσουν το Τελ Αβίβ να σταματήσει την επιθετικότητά του.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει μπει σε ένα σπιράλ προβλημάτων. Αν εισβάλει στη Γάζα, θα υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, αλλά αν ακυρώσει την εισβολή, ο Νετανιάχου θα αποθαρρύνεται επειδή δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή του. Στην πράξη, φαίνεται ότι παρόλο που είναι στρατιωτικά ασθενέστερη, η Χαμάς καταφέρνει να χρησιμοποιήσει τον μη στρατιωτικό παράγοντα της σύγκρουσης για να κερδίσει πλεονέκτημα έναντι του εχθρού σε μια ασύμμετρη σύγκρουση - που δεν αποφασίζεται στην πρώτη γραμμή. Η Παλαιστίνη προσπαθεί να κερδίσει τον πόλεμο παρόλο που χάνει τις μάχες.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail