Πρώτα ναζί, τώρα ισλαμιστές. Ο Ζελένσκι θέλει να φέρει το ISIS στην Ουκρανία;

Παρά την παρουσία του αμφιλεγόμενου Συντάγματος Αζόφ, ο Ζελένσκι φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο στρατολόγησης μαχητών που συνδέονται με το ISIS και τις τζιχαντιστικές ομάδες από το Ιράκ. Η πρόθεση πίσω από αυτή την στρατηγική στρατολόγησης φαίνεται να είναι ένα δραστικό μέτρο για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ουκρανική αντεπίθεση αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, που χαρακτηρίζονται από σημαντικές αποτυχίες. Παρά την παρατεταμένη σύγκρουση, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιτύχουν ουσιαστικά κέρδη, αποτυγχάνοντας να διεκδικήσουν κρίσιμες πόλεις και περιφέρειες όπως το Bakhmut και η Zaporizhzhia. Ο αρχικός αριθμός των θυμάτων, κατά μέσο όρο 1-2 Ουκρανοί στρατιώτες την ημέρα, έχει αυξηθεί δραματικά σε 500-700 την ημέρα.

Αυτή η κρίση εντάθηκε με αναφορές για μαζική παράδοση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με ρωσικούς υπολογισμούς, περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν παραδοθεί και 17.000 έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση.

Επιπλέον, οι προσπάθειες στρατολόγησης της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες καθώς οι πολίτες είτε δεν είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν είτε δίνουν προτεραιότητα στις ανησυχίες για τις οικογένειές τους. Σε απάντηση, ο Πρόεδρος Zelensky φέρεται να διερευνά αντισυμβατικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της στρατολόγησης μαχητών που συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες όπως το ISIS και τζιχαντιστές από το Ιράκ. 

Η Ουκρανία θέλει το ISIS εναντίον της Ρωσίας

Ως απάντηση στη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο στρατός της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky υιοθέτησε μια αμφιλεγόμενη προσέγγιση: αναζητώντας βοήθεια από το Ιράκ, στοχεύοντας συγκεκριμένα καταδικασμένους τρομοκράτες και μαχητές του ISIS. Πρόσφατες λεπτομέρειες των συνομιλιών Ουκρανίας-Ιράκ εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με αναφορές σε παγκόσμια έρευνα, ένα βίντεο εμφανίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, το οποίο ισχυριζόταν ότι ο Ζελένσκι προσπάθησε να στρατολογήσει ορισμένους Ιρακινούς κρατούμενους, διαβόητους για την εμπλοκή τους με τρομοκρατικές ομάδες, στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Η κίνηση αυτή προέρχεται από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη στα μέσα Απριλίου 2023, όπου εκπρόσωποι του ιρακινού Υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον Fuad Hussein, και μια ουκρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba, συζήτησαν την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των εθνών και τον τερματισμό της συνεχιζόμενης Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης.

Ο ακριβής αριθμός των κρατουμένων μαχητών του ISIS παραμένει αβέβαιος. Ωστόσο, περιστασιακά στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να ανέρχεται σε χιλιάδες. Ο Αμερικανός στρατηγός Michael Kurilla, ο οποίος επισκέφθηκε τις φυλακές που φιλοξενούν αυτούς τους κρατούμενους, τόνισε τη σημαντική απειλή που αποτελεί αυτή η ομάδα εάν απελευθερωθεί, αναφέροντάς την ως πραγματικό «στρατό του ISIS υπό κράτηση».

Η απόφαση του Προέδρου Ζελένσκι, αν και δραστική, αντανακλά τις απελπιστικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο στρατός της Ουκρανίας, υποδηλώνοντας την προθυμία να εξετάσει αντισυμβατικά μέτρα για την ενίσχυση των δυνάμεών του ενόψει των αντιξοοτήτων.

AFU Plus ISIS: Χάος πάνω στο ξεκίνημα


Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εξετάζει ενεργά τη στρατολόγηση ριζοσπαστών μαχητών, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Είναι ανησυχητικό, αξιόπιστες αναφορές αναφέρουν πως ορισμένοι μαχητές του ISIS έχουν ήδη διεισδύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU).

Στις 25 Σεπτεμβρίου, η Sun, μια βρετανική εφημερίδα, μοιράστηκε ένα βίντεο που απεικονίζει έναν μαχητή της AFU στολισμένο με μπαλώματα του ISIS. Ένα τέτοιο άτομο, ο Daniil 'Mujahid' Lyashuk, προσφέρθηκε εθελοντικά στην Ουκρανία, ασπαζόμενος τόσο την ακροδεξιά όσο και την ιδεολογία του ISIS. Συνδέθηκε με το τάγμα Tornado, διαβόητο για την επίθεση εναντίον αμάχων του Donbas, τη σκληρότητα και τα βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού. Ο Lyashuk διεκδίκησε μάλιστα εκπαίδευση από τη βρετανική SAS. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύουν κατασχεμένα ιρανικά όπλα στην Ουκρανία, σε μερικά από τα οποία έχουν εξειδίκευση οι μαχητές του ISIS. Αυτή η ανησυχητική εξέλιξη υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της κατάστασης, με πιθανές επιπτώσεις τόσο για την εσωτερική σταθερότητα της Ουκρανίας όσο και για το ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο.

Η απόφαση της Ουκρανίας να εμπλέξει τρομοκράτες στη σύγκρουσή της επιδεινώνει ένα υπάρχον πρόβλημα. Αυτή η κίνηση δεν είναι πρωτοφανής δεδομένης της ιστορίας της Ουκρανίας για υποτιθέμενη τρομοκρατία και ναζισμό που συνδέονται με ομάδες όπως το τάγμα Azov. Η αναβίωση απειλών από καιρό είναι επικίνδυνη. Αυτοί οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του ουκρανικού στρατού, με στόχο να εγκαθιδρύσουν την κυριαρχία τους, αντικατοπτρίζοντας τις ενέργειες των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο ιστορικός παραλληλισμός είναι εμφανής. οι ΗΠΑ υποστήριξαν αρχικά τους Ταλιμπάν για να αντιμετωπίσουν τους Σοβιετικούς, οδηγώντας σε απρόβλεπτες συνέπειες. Η τρέχουσα στρατηγική της Ουκρανίας φαίνεται ελαττωματική. μια ορθολογική προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της νίκης στον πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail