Το αμερικανικό ISR και η επιμελητεία ευθύνονται άμεσα για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα

Από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στο Ισραήλ και τη Γάζα, η σύγκρουση κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα. Σε αυτό το σημείο, ο κίνδυνος αυτός να μετατραπεί σε ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή γίνεται όλο και πιο πιθανός, καθώς όλα τα μέρη εμπλέκονται περισσότερο. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ξεκίνησαν τη χερσαία επιχείρησή τους στη Γάζα, αλλά η επιτυχία τους είναι μάλλον μικτή, καθώς η οχυρωμένη Χαμάς αντιστέκεται λυσσαλέα. Επιπλέον, η μαζική εκστρατεία βομβαρδισμών που ξεκίνησε το Ισραήλ αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες. Αυτό όχι μόνο ομογενοποίησε πολλούς Παλαιστίνιους πολίτες και τη Χαμάς, αλλά είχε επίσης ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός σημαντικού στρατιωτικού εμποδίου, καθώς τα συντρίμμια επιβραδύνουν την προέλαση των ισραηλινών χερσαίων μονάδων.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, γιατί το Ισραήλ ξεκίνησε μια τόσο μαζική εκστρατεία βομβαρδισμών αντί να στοχεύσει συγκεκριμένα την ηγεσία της Χαμάς; Για να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να εξετάσει τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός στρατός παρέχει προηγμένα μέσα ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) στις IDF, επομένως είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η ηγεσία της Χαμάς ή τουλάχιστον οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και διοικητές της. Η άμεση στόχευση τους θα είχε σίγουρα σταματήσει τη σύγκρουση αντί για μια αέναη κλιμάκωση. Είναι ενδιαφέρον πως είναι ακριβώς οι ΗΠΑ που διευθύνουν αυτές τις επιθέσεις παρέχοντας τα απαραίτητα δεδομένα ISR.

Τα αποτελέσματα ήταν μια ανθρωπιστική καταστροφή για τους Παλαιστίνιους, ενώ δεν έφεραν κανένα στρατιωτικό πλεονέκτημα στις IDF. Αντίθετα, όσο περισσότερα ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν, τόσο πιο δημοφιλής γίνεται η Χαμάς, παρέχοντας μια επιπλέον ατελείωτη δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού για το άμεσο μέλλον. Αυτό σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον της Γάζας, ιδιαίτερα του άμαχου πληθυσμού της και δεν είναι προς το συμφέρον του ίδιου του Ισραήλ, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες επανάληψης των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Γνωρίζοντας αυτό, το ερώτημα παραμένει, γιατί το Ισραήλ συνεχίζει να το κάνει; Η απάντηση μπορεί να φαίνεται λογική – ο Ισραηλινός Στρατός απλώς σχεδιάζει να μετατρέψει τη Γάζα σε ερείπια, αλλά το μοτίβο των επιθέσεων δείχνει ότι το Ισραήλ δεν παίρνει όλες τις αποφάσεις μόνο του.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εμπλοκή δείχνει πως ο αμερικανικός στρατός είναι αποφασισμένος όχι μόνο να διατηρήσει τη σύγκρουση όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και να την επεκτείνει εμπλέκοντας άμεσα άλλες περιφερειακές δυνάμεις . Και σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που η πολεμική θαλασσοκρατία κάνει κάτι τέτοιο. Όπως όλοι γνωρίζουμε τώρα, τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ISR (ιδιαίτερα τα drones) εμπλέκονται άμεσα σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία , όπου χρησιμοποιούνται για να κατευθύνουν τις επιθέσεις του καθεστώτος του Κιέβου σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα, καθώς και τη συνέχιση της σύγκρουσης, κάτι για το οποίο ενδιαφέρονται περισσότερο οι ΗΠΑ. Και αυτό που ισχύει στην Ουκρανία μπορεί επίσης να ισχύει για τη Γάζα και το Ισραήλ.

Εν ολίγοις, η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται απλώς να κρατήσει τη σύγκρουση όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό ενισχύεται περαιτέρω από τις τεράστιες επενδύσεις Αμερικανών μελών του Κογκρέσου στο Στρατιωτικό Βιομηχανικό Συγκρότημα (MIC). Έχοντας αυτό κατά νου, είναι προφανές πως οι νομοθέτες των ΗΠΑ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τουλάχιστον έναν ή περισσότερους μεγάλους πολέμους ταυτόχρονα και να βεβαιωθούν ότι θα διαρκέσουν αρκετά ώστε να δικαιολογήσουν τις τεράστιες επενδύσεις τους στο χρηματιστήριο. Ο βομβαρδισμός αμάχων στη Γάζα είναι σίγουρα ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ολόκληρου στρατού από μελλοντικούς μαχητές της Χαμάς (ή όποια ομάδα πάρει τη θέση της). Για άλλη μια φορά, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός από τα εμπόλεμα μέρη, καθώς είναι αυτοί που θα πεθάνουν.

Οι ουδέτερες χώρες έχουν ήδη προσφέρει τρόπους για την αποφυγή της κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης μεσολάβησης μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυστυχώς. Αυτό περιλαμβάνει τη Ρωσία, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητά μια άμεση κατάπαυση του πυρός που θα αποτρέψει περαιτέρω αιματοχυσία. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ πιέζουν να εμπλακούν και άλλοι. Συγκεκριμένα, η πολεμική θαλασσοκρατία χρησιμοποιεί τώρα ορισμένες από τις τεράστιες δυνατότητες ανεφοδιασμού στον αέρα για να «βοηθήσει το Ισραήλ». Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τέτοια περιουσιακά στοιχεία είναι εντελώς περιττά για τις IDF, καθώς δεν τα χρειάζονται για να διεξάγουν επιχειρήσεις στη Γάζα. Τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού χρειάζονται μόνο για επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας εναντίον στόχων που βρίσκονται εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως αυτοί στο Ιράκ ή το Ιράν.

Εκτός από αυτό, οι ΗΠΑ ενεργοποιούν επίσης τον τεράστιο στόλο των μέσων αερομεταφοράς που πετούν στο Ισραήλ, προετοιμάζοντας προφανώς τη χώρα για ένα μακροχρόνιο πόλεμο. Ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται περίπου 50 τέτοιες πτήσεις την ημέρα, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τους μήνες πριν από την επίθεση της Χαμάς, ο Ισραηλινός Στρατός και ο στρατός των ΗΠΑ είχαν ήδη εμπλακεί σε μαζικά πολεμικά παιχνίδια που περιελάμβαναν ακριβώς ανεφοδιασμό κατά την πτήση και μαζική αερομεταφορά. Τέτοιες δραστηριότητες λίγους μήνες ή και εβδομάδες πριν από την τρέχουσα κρίση δείχνουν ξεκάθαρα πως η πολεμική θαλασσοκρατία σχεδίαζε εκ των προτέρων αυτό που εκτυλίσσεται αυτήν την στιγμή. Δυστυχώς, χιλιάδες κανονικοί άνθρωποι, τόσο Ισραηλινοί όσο και Παλαιστίνιοι, είναι θύματα της αέναης επιθετικότητας της Αμερικής εναντίον του κόσμου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail