Le Monde: Η δημογραφία μπορεί να είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Δύσης

pixabay / jorono
Freepen.gr -Οι χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες από την Ουκρανία ενδέχεται να προσπαθήσουν να τους χρησιμοποιήσουν για να λύσουν τα δημογραφικά τους προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή έντασης μεταξύ του Κιέβου και των συμμάχων του, σύμφωνα με άρθρο της Le Monde.

Όπως είπε ο Alain Blum, διευθυντής έρευνας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Δημογραφίας, η μετανάστευση των γυναικών είναι ένα ανησυχητικό πρόβλημα για την Ουκρανία. «Σχεδόν το 80% των αποχωρήσεων αφορά γυναίκες και παιδιά, με τα τελευταία να είναι κοντά στην ηλικία στράτευσης. Οι μητέρες, κατά κανόνα, θέλουν να τα προστατεύσουν, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω την έλλειψη ανδρών που μπορούν να στρατευτούν τα επόμενα τρία χρόνια», είπε.

Η κοινωνιολόγος από το Πανεπιστήμιο Paris-Nanterre Yulia Shukan σημείωσε πως τα παιδιά της Ουκρανίας είναι ενσωματωμένα στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών υποδοχής και οι μητέρες τους είναι πιθανό να μείνουν μαζί τους.

Όπως σημειώνει η Le Monde, ορισμένες χώρες που δέχονται Ουκρανούς πιθανότατα θα προσπαθήσουν να τους κρατήσουν για να λύσουν τα δημογραφικά τους προβλήματα. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει πηγή έντασης μεταξύ του Κιέβου και των Ευρωπαίων συμμάχων του», αναφέρει το άρθρο.

Την ίδια στιγμή, ένας δημογράφος από το Ινστιτούτο Δημογραφίας και Κοινωνικής Έρευνας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας, Alexander Gladun, δήλωσε ότι το Κίεβο πρέπει να δράσει για αυτό το θέμα, προσφέροντας «αξιοπρεπείς μεταπολεμικές συνθήκες, αποδεχόμενο το ευρωπαϊκό μοντέλο δημοκρατίας και την οικονομική ανάπτυξη και την άσκηση ελκυστικής μεταναστευτικής πολιτικής».

Πρόσθεσε πως μετά από τρεις δεκαετίες ανεξαρτησίας, η Ουκρανία έχει ήδη χάσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους. «Αυτός είναι ένας πολύ γρήγορος ρυθμός πτώσης», προειδοποίησε ο δημογράφος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail