Η Φινλανδία σχεδιάζει να παγώσει την ΕΕ κυριολεκτικά σε λόγω αντιπαράθεσης για το LNG

Εν μέσω της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης, η πρόσφατη δολιοφθορά του αγωγού σύνδεσης στη Βαλτική ενέτεινε τις ανησυχίες της ΕΕ. Στις 8 Οκτωβρίου, στις 2 τα ξημερώματα τοπική ώρα, ο αγωγός υπέστη ξαφνική πτώση πίεσης, υποδηλώνοντας σκόπιμη δολιοφθορά. Επιδεινώνοντας το ζήτημα, η Φινλανδία έχει συγκλονίσει τα έθνη της Βαλτικής αποφασίζοντας να κλειδώσει τον τερματικό της σταθμό LNG, δίνοντας προτεραιότητα στα δικά της συμφέροντα ενόψει του χειμώνα που πλησιάζει.

Vedica Singh - / Παρουσίαση Freepen.gr

Η χώρα της ΕΕ κλειδώνει τον τερματικό σταθμό LNG

Ως απάντηση στα ανησυχητικά γεγονότα σχετικά με τη διαρροή από το Balticconnector, η Φινλανδία αποφάσισε να ενισχύσει την ασφάλεια της ενεργειακής της υποδομής. Συγκεκριμένα, θα περιοριστεί η πρόσβαση σε τμήμα του λιμανιού της Inga, όπου βρίσκεται ένας από τους δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Φινλανδίας. Η απόφαση, που ελήφθη από τις αρχές της χώρας, προέρχεται από ύποπτες συνθήκες που σχετίζονται με τον υποθαλάσσιο σωλήνα φυσικού αερίου που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία.

Η διακοπή λειτουργίας του υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου Balticconnector λόγω διαρροής έχει προκαλέσει σημαντικό συναγερμό. Ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto αναφέρθηκε στην πιθανότητα εσκεμμένης εξωτερικής παρέμβασης, ωθώντας τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα για την ύποπτη «εξωτερική δραστηριότητα». 

Αυτό το περιστατικό συνέβη μόλις ένα χρόνο αφότου οι γειτονικοί αγωγοί φυσικού αερίου της Ρωσίας Nord Stream υπέστησαν ζημιές από υποβρύχιες εκρήξεις, καθιστώντας τους εκτός λειτουργίας τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η Φινλανδία, μαζί με τους σκανδιναβικούς γείτονές της, έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας και τις περιπολίες κοντά σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές για να προστατεύεται από πιθανές απειλές και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα του ενεργειακού της τομέα.

Ο Σωτήρας LNG της Φινλανδίας

Οι νεοσύστατοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Φινλανδίας, ιδιαίτερα ο τερματικός σταθμός LNG Inkoo, ήταν έτοιμοι να αντισταθμίσουν την απώλεια που προκλήθηκε λόγω του κατεστραμμένου αγωγού Balticconnector. Ωστόσο, η χώρα επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στις εγχώριες προμήθειες.

Ο αγωγός Balticconnector, ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, αντιμετώπισε διακοπή λόγω εικαζόμενης εξωτερικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2024. Σε μια τέτοια κατάσταση, η ισχυρή υποδομή LNG της Φινλανδίας θα είχε παρέμβει για να διατηρήσει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου, αλλά η Φινλανδία αποφάσισε να φροντίσει πρώτα τα εθνικά της συμφέροντα.

Ο τερματικός σταθμός LNG Inkoo, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο, διαθέτει σημαντική χωρητικότητα, αποθηκεύοντας 1.000 GWh ενέργειας και εγχύοντας περίπου 140 GWh/ημέρα στο δίκτυο. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μικρότερη τοποθεσία Hamina LNG που λειτουργεί από πέρυσι, σχηματίζει ένα ανθεκτικό δίκτυο παροχής φυσικού αερίου. Η Janne Gronlund, επικεφαλής του συστήματος μεταφοράς στη φινλανδική Gasgrid, τόνισε τη σημασία αυτών των τερματικών σταθμών, δηλώνοντας: «Το Inkoo από μόνο του θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη την ανάγκη της αγοράς, αλλά στη συνέχεια έχουμε επίσης το Hamina».

Εν μέσω του συμβάντος με τον Balticconnector, η Φινλανδία ανέστειλε νέες κρατήσεις για κουλοχέρηδες εισαγωγής στο Inkoo έως τις 17 Οκτωβρίου, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της αγοράς και παρέχοντας ακριβείς πληροφορίες στους συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα, η Gasum, ένας βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου, έχει πραγματοποιήσει στρατηγικές κρατήσεις για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου για τα επόμενα τρίμηνα.

Η Eesti Gas, ένας σημαντικός εισαγωγέας στην Inkoo, αύξησε σημαντικά τις προμήθειες LNG φέτος, με ένα πλοίο να καλύπτει σημαντικό μέρος της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της Εσθονίας. 

Baltic Connector: Τι πήγε στραβά;

Στις 8 Οκτωβρίου, ο αγωγός Balticconnector, ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, παρουσίασε δραστική πτώση της πίεσης. Η ταχεία πτώση, που υποδηλώνει σημαντική διαρροή, πυροδότησε άμεσα μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω διαρροής αερίου στον ωκεανό. Αυτό το περιστατικό, που πιθανώς προήλθε από δολιοφθορά, διέκοψε την καθημερινή μεταφορά περίπου 30 γιγαβατώρων φυσικού αερίου, προκαλώντας ανησυχίες εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ έδειξε γρήγορα το δάχτυλο στη Ρωσία, ξυπνώντας μνήμες από το σαμποτάζ του Nord Stream 2 πριν από ένα χρόνο. Το ΝΑΤΟ έχει λάβει μια αυστηρή στάση, υποσχόμενο αντίποινα εάν αυτή η επίθεση αποδειχτεί σκόπιμη. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν αινιγματική, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τη συμμετοχή. Η κατάσταση είναι ανησυχητική, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η εύθραυστη κατάσταση των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ.

Αυτή η δολιοφθορά έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την ΕΕ. Θέτει σε κίνδυνο το υπάρχον δίκτυο αγωγών, οδηγώντας δυνητικά σε αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας λόγω περιορισμένων προμηθειών. Αυτή η διαταραχή επιδεινώνει τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση που προβληματίζει τις Βρυξέλλες τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Επιπλέον, η απόφαση της Φινλανδίας να διαφυλάξει τη δική της ενεργειακή ασφάλεια υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα έθνη έχουν αρχίσει να δίνουν προτεραιότητα στα ατομικά τους συμφέροντα, αφήνοντας την ΕΕ σε απόγνωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail