Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης από το Μάρτιο, μετά από μια συμφωνία που μεσολάβησε η Κίνα. Ωστόσο, ο MBS τόνισε ότι όπως ακριβώς η Τεχεράνη, το Ριάντ χρειάζεται επίσης ένα πυρηνικό όπλο.
Όχι μόνο αυτό, η Σαουδική Αραβία έλαβε πρόσφατα την απόφαση να σταματήσει τις συνομιλίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ. Αυτή η κίνηση έρχεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εξέλιξης όπου η Σαουδική Αραβία έχει διαβιβάσει την απόφασή της στην κυβέρνηση Μπάιντεν να αναστείλει αυτές τις συνομιλίες. Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει αυτή την απόφαση είναι η εξέχουσα θέση του «Παλαιστινιακού ζητήματος».
Όχι άλλη ομαλοποίηση: Η Σαουδική Αραβία σταματά την ισραηλινή πρόταση
Το Ριάντ έχει μεταφέρει μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών ότι αντιλαμβάνεται τη δεξιά κυβέρνηση στο Ισραήλ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ως «εξτρεμιστική». Αυτός ο χαρακτηρισμός θεωρείται ως εμπόδιο σε οποιαδήποτε πιθανή βελτίωση των σχέσεων με τους Παλαιστίνιους, επηρεάζοντας έτσι τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ.
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία ανησυχεί για την προθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να φιλοξενήσει άτομα όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir και ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, που θεωρούνται από τους Σαουδάραβες ως μέρος του «ακροδεξιού» πολιτικού φάσματος.
Αυτά τα άτομα υποστηρίζουν την πλήρη κατάληψη της Παλαιστίνης, κάτι που αποθαρρύνει περαιτέρω τη Σαουδική Αραβία από το να επιδιώξει μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.
Σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) έκανε δύο σημαντικές δηλώσεις που ρίχνουν φως στις τρέχουσες προθέσεις του. Πρώτον, έχει εκφράσει έντονη επιθυμία για μια πυρηνική συμφωνία, τονίζοντας τη δέσμευσή του για την απόκτηση πυρηνικών δυνατοτήτων. Δεύτερον, έχει επισημάνει ότι η ομαλοποίηση με το Ισραήλ δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η απότομη αλλαγή της στάσης της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στο Ισραήλ. Παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις τους, η Σαουδική Αραβία εξέφρασε ξαφνικά δυσαρέσκεια. Αυτή η στροφή μπορεί να αποδοθεί στην επείγουσα ανάγκη της Σαουδικής Αραβίας να διαφοροποιήσει την οικονομία της μακριά από την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Θεωρούν την εξομάλυνση με το Ισραήλ ως μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου, με τη δυνατότητα για τον ισραηλινό τουρισμό και τις επενδύσεις να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο.
Μια αλλαγή στην στάση: Τι ετοιμάζει ο MBS;
Ενώ η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται κρυφά με το Τελ Αβίβ εδώ και χρόνια, η ξαφνική διακοπή των συνομιλιών ομαλοποίησης έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις προσπάθειες του Προέδρου Μπάιντεν να προωθήσει το βασικό του έργο στη Δυτική Ασία.
Η προοπτική εξομάλυνσης με το Ριάντ έχει τεράστιες δυνατότητες τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ιδίως, αναζητώντας πολιτική ώθηση ενόψει της φθίνουσας δημοτικότητας και των πιθανών προκλήσεων στις εκλογές του 2024.
Μια νέα Συμφωνία του Αβραάμ με τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τη διοίκησή του. Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) το γνωρίζει αυτό, γεγονός που εξηγεί την καθυστέρηση της διαδικασίας, αναγνωρίζοντας τη μόχλευση που παρέχει στις διαπραγματεύσεις.
Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) ακολουθεί μια υπολογισμένη στρατηγική με το να σταματήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να ασκήσει πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναγνωρίζει την τάση των αμερικανικών διοικήσεων να επιδιώκουν διπλωματικά επιτεύγματα ενόψει των εκλογών και στοχεύει να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική.
Τα αιτήματα του MBS: Να γίνει η Σαουδική Αραβία ασφαλής και πυρηνική
Οι απαιτήσεις του MBS για μια πιθανή συμφωνία με τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν δύο κρίσιμα στοιχεία: μια ρύθμιση ασφαλείας παρόμοια με μια συμφωνία του ΝΑΤΟ και μια πολιτική πυρηνική συμφωνία. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, καθώς εγείρει ανησυχίες για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή. Η χορήγηση πλήρους δυνατότητας εμπλουτισμού ουρανίου στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανησυχίες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Ο Yair Lapid, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας που θα επέτρεπε στο Ριάντ να εμπλουτίσει ουράνιο, κυρίως λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Σύμφωνα με αρκετούς δυτικούς εμπειρογνώμονες, ακόμη και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι σε αεροπορικές επιθέσεις από αντιπάλους όπως οι Χούτι ή το Ιράν.
Είναι ενδιαφέρον πως ο MBS έχει υποστηρίξει την ιδέα μιας πυρηνικής συμφωνίας με την Κίνα, αν και αναγνωρίζει ότι μια τέτοια συμφωνία στερείται των εγγυήσεων ασφαλείας που θα προέκυπταν με μια συμφωνία με τη συμμετοχή των ΗΠΑ
Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ έργο India Middle East Europe Corridor (IMEC) φαίνεται να είναι μια χειρονομία καλής θέλησης προς την Ουάσιγκτον, με στόχο την ενίσχυση των διμερών δεσμών.
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία έχει σηματοδοτήσει την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η Κίνα. Σε αντάλλαγμα, προσδοκούν να εξασφαλίσουν τη συμφωνία που επιθυμούν. Αυτό υπογραμμίζει τους στρατηγικούς ελιγμούς του MBS για την επίτευξη των στόχων του δαμάζοντας την Αμερική.
Το κεντρικό ερώτημα παραμένει: Θα συμφωνήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την προτεινόμενη συμφωνία του MBS; Ο MBS έχει ουσιαστικά ασκήσει σημαντική μόχλευση στην κυβέρνηση του Μπάιντεν, φέρνοντάς την σε προκλητική θέση. Οπότε ναι, φαίνεται πως η Σαουδική Αραβία μπορεί να πετύχει μια συμφωνία με το πυρηνικό πλεονέκτημα πολύ σύντομα.