Τα αεροσκάφη MiG-31 με πυραύλους Kinzhal πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα θα αλλάξουν την ισορροπία Ρωσίας-ΝΑΤΟ;

Φωτογραφία: Kremlin.ru
Ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε στις 18 Οκτωβρίου ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 οπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal θα περιπολούν το διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Θα αλλάξει αυτό την ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ;

pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση Πούτιν έγινε με φόντο τη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, καθώς και στο πλαίσιο της εμφάνισης δύο ομάδων αμερικανικών αεροπλανοφόρων στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ. Πιθανότατα, όμως, η απόφαση της Ρωσίας δεν έρχεται ως απάντηση στην κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό δεν είναι απειλή… αλλά με τις οδηγίες μου, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις αρχίζουν να περιπολούν μόνιμα στην ουδέτερη ζώνη του εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Πούτιν.

Πράγματι, οι πύραυλοι Kinzhal μπορούν να φτάσουν στόχους στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά φαίνεται ακόμα ότι αυτός δεν είναι ο κύριος στόχος για τα ρωσικά αεροσκάφη MiG. Άλλωστε, η Ρωσία έχει αεροπορική βάση στη Συρία για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Οι αποστολές περιπολίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα δεν αποτελούν καινοτομία. Αυτά τα αεροσκάφη πήγαν σε πειραματική μάχη στη Μαύρη Θάλασσα τον Δεκέμβριο του 2017, πολύ πριν από την ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Μέχρι τα μέσα του 2018 είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 300 τέτοιες αποστολές.

Αυτή η πρακτική συνεχίστηκε και στη συνέχεια, και οι ρωσικές αρχές δεν σκόπευαν καν να το κρύψουν καθόλου — πληροφορίες για αεροπορικές περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα μπορούν να βρεθούν στο Διαδίκτυο.

Η απόφαση του Πούτιν φαίνεται να είναι μια δημόσια προειδοποίηση προς τη Δύση για περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή. Μπορεί επίσης να έρθει ως στρατιωτική-τεχνική απάντηση στη μεταφορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον τύπο των πυραύλων που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο. Κάποιος πρέπει πάντα να προχωρήσει από το χειρότερο σενάριο, και εδώ πρόκειται για μια πιθανή αυτονομία 300 km. Ειπώθηκε ότι υπήρχε περιορισμένη προμήθεια 20 βλημάτων, αλλά αυτό δεν πρέπει να καθησυχάσει κανέναν. Έχοντας χρησιμοποιήσει αυτήν την ποσότητα, οι ΗΠΑ θα αναλύσουν πώς η ρωσική αεράμυνα ανταποκρίνεται σε τέτοιες επιθέσεις και θα προμηθεύσουν περισσότερους.

Τότε είναι που τα πολεμικά αεροσκάφη MiG-31 μπορούν να παίξουν σημαντικό αποτρεπτικό ρόλο.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι χρειάζονται MiG-31 με Kinzhals για την πραγματοποίηση στιγμιαίων χτυπημάτων στους εκτοξευτές που εξαπολύουν ATACMS στο ρωσικό έδαφος. Ωστόσο, οι εκτοξευτές πυραύλων εγκαταλείπουν την τοποθεσία μετά την επίθεση σχεδόν αμέσως. Επομένως, η επιλογή μιας γρήγορης απάντησης φαίνεται αμφίβολη.

Φαίνεται πως ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση για αεροπορικές περιπολίες για να εκφοβίσει το ΝΑΤΟ. Η ανακοίνωσή του ήταν ψυχολογικό όπλο.

Το βεληνεκές των πυραύλων ATACMS είναι μεγαλύτερο από αυτό των προηγούμενων τροποποιήσεων για το HIMARS. Επομένως, το Κίεβο θα χρειαστεί μεγαλύτερο βάθος αναγνώρισης στόχων. Σε γενικές γραμμές, το Κίεβο ήταν ευχαριστημένο με την αναγνώριση 100 χιλιομέτρων σε βάθος στη Ρωσία, αλλά τώρα οι Ουκρανοί πρέπει να λάβουν υπόψη τη μέγιστη εμβέλεια ATACMS - έως και 300 χιλιόμετρα.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την Ουκρανία όσον αφορά την αναγνώριση στόχων. Η χερσόνησος της Κριμαίας καθώς και ολόκληρη η ρωσική παράκτια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας γίνονται ευάλωτα στις ενέργειες των αναγνωριστικών drones του ΝΑΤΟ.

Τα μαχητικά MiG-31 θα μπορούν να αντιμετωπίσουν drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Άλλωστε, αυτό το αεροσκάφος σχεδιάστηκε αρχικά ως μαχητικό-αναχαιτιστής πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας. Ωστόσο, η αναχαίτιση UAV του ΝΑΤΟ φαίνεται πολύ τολμηρή και για τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail