φωτο Κρεμλίνο |
Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται την Κίνα στις 17-18 Οκτωβρίου. Εκπρόσωποι κρατών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής αναμένεται να φτάσουν επίσης για να τιμήσουν τη δέκατη επέτειο της πρωτοβουλίας One Belt, One Road της Κίνας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για το φόρουμ του Παγκόσμιου Νότου που δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά έχει αναπτύξει συνεργασία μαζί της.
Το One Belt One Road είναι ένα σχέδιο για την κατασκευή παγκόσμιων δικτύων υποδομής και ενέργειας που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping για να συνδέσει την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη μέσω χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών. Η Κίνα υπέγραψε έγγραφα για τη συνεργασία με περισσότερες από 150 χώρες και περισσότερους από 30 διεθνείς οργανισμούς.
Ο σιδηρόδρομος Κίνας-Λάος, ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας Τζακάρτα-Μπαντούνγκ στην Ινδονησία, ο σιδηρόδρομος Ουγγαρίας-Σερβίας, το λιμάνι του Πειραιά (Ελλάδα) και άλλα έργα είτε έχουν υλοποιηθεί είτε υλοποιούνται.
Το Πεκίνο είπε αυτή την εβδομάδα ότι οι υπογεγραμμένες συμβάσεις ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το υπόλοιπο στους λογαριασμούς δανείων με την Export-Import Bank of China (Exim Bank), βασικό δανειστή της πρωτοβουλίας, ανέρχεται πλέον σε 2,2 τρισεκατομμύρια γιουάν (307,4 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται για τη σύναψη νέων οικονομικών συμφωνιών κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη Πούτιν στο Πεκίνο, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Παγκόσμιος Νότος χρειάζεται οικονομική κυριαρχία
Ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζουν επίσης να συζητήσουν πολιτικά ζητήματα, όπως η αντίθεση στην υπεροχή των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή της στην Ταϊβάν, την Ουκρανία, το Ισραήλ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Αυτό αποδεικνύεται από τα όσα είπε ο σύμβουλος του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν:
"Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν μπορούν να υποστηρίξουν αμέσως τον φιλελεύθερο λαό της Ουκρανίας και να υποστηρίξουν το κράτος του Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι έχουμε τα εργαλεία και τις ικανότητες των πόρων για να μπορέσουμε να το κάνουμε αποτελεσματικά", δήλωσε ο Jake Sullivan σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου στις 10 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, η ιστορία δεν ακολουθεί αυτό το σενάριο. Εδώ πρέπει να πιέσουμε περισσότερο από την άποψη της οικονομικής κυριαρχίας, και το κινεζικό φόρουμ είναι χρήσιμο σε αυτό το σημείο. Αυτή η φιλοδοξία δεν είναι αβάσιμη. Το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί στο 19,7 τοις εκατό έως το 2028, ενώ το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να μειωθεί στο 14,5 τοις εκατό, δήλωσε ο Πούτιν σε μια σύνοδο ολομέλειας της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η συνεισφορά πέντε μεγαλύτερων ασιατικών οικονομιών —Κίνας, Ινδίας, Ινδονησίας, Μαλαισίας, Βιετνάμ— στην παγκόσμια οικονομία υπερβαίνει ήδη το συνολικό μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των χωρών της ΕΕ μαζί.
«Την επόμενη δεκαετία, το χάσμα θα αυξάνεται μόνο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό», είπε ο Πούτιν.
Η Ρωσία θα ενσωματωθεί στο ασιατικό μπλοκ.
"Η Κίνα κατασκευάζει ορισμένες διαδρομές μέσω κρατών της Κεντρικής Ασίας. Μας ενδιαφέρει να το υποστηρίξουμε. Κατασκευάζουμε σχετικούς δρόμους και σιδηροδρόμους και τα συζητάμε όλα αυτά στις διαπραγματεύσεις μας", είπε ο Πούτιν.
Στο φόρουμ αναμένεται να παρευρεθούν επίσης ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Θα ήθελαν να συζητήσουν τα ζητήματά τους, όπως οι προμήθειες ρωσικών ενεργειακών πόρων και ο σιδηρόδρομος Βουδαπέστης-Βελιγραδίου που χρηματοδοτεί η Κίνα.
Οι ΗΠΑ διεξάγουν πόλεμο αντιπροσώπων με την Κίνα στη Μέση Ανατολή
Ο σινολόγος Νικολάι Βαβίλοφ πιστεύει ότι η επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα θα επηρεάσει καθοριστικά την ετοιμότητα της Κίνας να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει μια ισχυρή φιλοαμερικανική ελίτ στην Κίνα που «υπονομεύει ανοιχτά τη ρωσο-κινεζική αλληλεπίδραση», έγραψε στο Telegram.
Ωστόσο, ούτε ο Σι Τζινπίνγκ ούτε ο Πούτιν σκοπεύουν να περιορίσουν τα προγράμματά τους για την οικοδόμηση ενός εναλλακτικού κόσμου.
Ο Νικολάι Βαβίλοφ πιστεύει ότι υπάρχει ένας πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ξέσπασε στο πλαίσιο των επιτυχιών του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή, αφού ο Xi Jinping έλυσε τις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια θέλησε να κάνει το ίδιο σε σχέση με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Τον Ιούνιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ακύρωσε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Κίνα, ενώ τον Αύγουστο οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια διαδρομή από την Ινδία μέσω της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ προς την Ευρώπη. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί αμφισβήτησαν το Belt and Road.
«Η Κίνα κυριολεκτικά αρπάζει τις αποικίες των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ πηγαίνουν στην επίθεση όπου κι αν συμβαίνει αυτό», έγραψε ο ειδικός.
Φυσικά, ο Xi θα αναζητήσει συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ταϊβάν, και η Ρωσία έχει εμπειρία σε έναν τέτοιο πόλεμο.