[ΑΝΑΛΥΣΗ] Γιατί το Τουρκικό Ναυτικό απέτυχε να στείλει το TCG Anadolu στη Λιβύη;

(Photo by Μahmud ΤURΚΙA / ΑFΡ)
Η πόλη Derna, στις ακτές της Μεσογείου στην ανατολική Λιβύη, επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες στις 10 Σεπτεμβρίου μετά από κατάρρευση δύο φραγμάτων, ανίκανων να αντέξουν τις καταρρακτώδεις βροχές που εξαπέλυσε η καταιγίδα Daniel. Σύμφωνα με τη Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 11.300, ενώ περισσότεροι από 10.000 αγνοούνται. Η πόλη αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση, με σοβαρές ελλείψεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, καθαρό νερό και τρόφιμα. Οι Λίβυοι αξιωματούχοι ανησυχούν βαθιά για τον κίνδυνο εξάρσεων ασθενειών λόγω του μεγάλου αριθμού σορών που ξεβράστηκαν στη θάλασσα. 

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε απάντηση στις πλημμύρες, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση στις 12 Σεπτεμβρίου, ανακοινώνοντας τη βοήθεια της Τουρκίας με την ανάπτυξη τριών φορτηγών αεροπλάνων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και ομάδες έρευνας και διάσωσης. Το τουρκικό ναυτικό παρείχε επίσης βοήθεια στέλνοντας δύο πολεμικά πλοία, τα TCG Sancaktar και TCG Bayraktar, με επιπλέον προμήθειες.

Ενώ οι προσπάθειες της Τουρκίας αναγνωρίστηκαν και εκτιμήθηκαν, υπήρξαν δημόσια ερωτήματα σχετικά με το γιατί το TCG Anadolu LHD, η ναυαρχίδα του Τουρκικού Ναυτικού και ένα ικανό αμφίβιο σκάφος επίθεσης, δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Η Αίγυπτος, η οποία παρακολούθησε στενά την κατάσταση στη Λιβύη με την Τουρκία, απέστειλε ένα ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral, παρόμοιο με το TCG Anadolu, για ιατρική βοήθεια και για την εκκένωση των τραυματιών. Αυτό δημιούργησε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το γιατί η Τουρκία δεν επέλεξε να χρησιμοποιήσει το TCG Anadolu για τη μεταφορά προμηθειών και την παροχή ιατρικής βοήθειας.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αμφισβητήθηκε η ανάπτυξη του TCG Anadolu. Στις 6 Φεβρουαρίου, μετά από δύο καταστροφικούς σεισμούς που προκάλεσαν τεράστιες απώλειες ζωών στη νοτιοανατολική Τουρκία, το Anadolu δεν στάλθηκε στον κόλπο Iskenderun για επιχειρήσεις ανακούφισης. Τότε υποστηρίχθηκε πως το πλοίο δεν ήταν έτοιμο για λειτουργία επειδή δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί οι δοκιμές αποδοχής στη θάλασσα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να ανατεθεί για επιχειρήσεις ανακούφισης από καταστροφές.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες του Πολεμικού Ναυτικού, το TCG Anadolu πρέπει να ολοκληρώσει τις δοκιμές αποδοχής του πριν ανατεθεί στο Τουρκικό Ναυτικό. Η δοκιμή αποδοχής στη θάλασσα για το TCG Anadolu ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022. Συνήθως, για ένα σύνθετο αμφίβιο επιθετικό πλοίο όπως το TCG Anadolu, εξοπλισμένο με σύνθετους αισθητήρες, μονάδες και όπλα, η διαδικασία δοκιμής θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ωστόσο, για να χρησιμοποιηθεί το πλοίο σε δραστηριότητες προπαγάνδας πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, οι δοκιμές αποδοχής στη θάλασσα πραγματοποιήθηκαν σε συντομευμένο χρονικό διάστημα μόλις επτά μηνών, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι δοκιμές, με το TCG Anadolu να παραδίδεται στη Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου. Η εσπευσμένη παράδοση του TCG Anadolu στο ναυτικό πριν από την πλήρη δοκιμή όλων των υποσυστημάτων, των όπλων και των αισθητήρων του και πριν από την ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής στη θάλασσα μπορεί να αποδοθεί στην εκλογική στρατηγική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά στην στρατιωτική αναγκαιότητα.

Το Anadolu πραγματοποίησε επισκέψεις σε λιμάνια στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και άνοιξε στο κοινό για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινού στον Ερντογάν πριν από τις εκλογές. Ως αποτέλεσμα των εντατικών δραστηριοτήτων προώθησης και προπαγάνδας που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Επικοινωνίας του Προέδρου, πολλοί πολίτες επισκέφθηκαν το πλοίο στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη ενόψει των εκλογών.

Υπό κανονικές συνθήκες, το να είναι ανοιχτό στο κοινό πριν από τις εκλογές και να λειτουργεί ως εργαλείο προπαγάνδας για τη σημερινή κυβέρνηση δεν είναι ο ρόλος του πλοίου. Όταν ξεκίνησε το έργο TCG Anadolu, η επικρατούσα άποψη στο αρχηγείο των Ναυτικών Δυνάμεων ήταν πως το πλοίο θα χρησιμοποιούνταν κυρίως για αμφίβιες επιχειρήσεις, χρησιμεύοντας ως πλοίο διοίκησης και ως πλατφόρμα για τη διοίκηση και τον έλεγχο ναυτικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης καταστροφών, αντιπροσωπεύοντας την ήπια δύναμη της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.

Η ήπια δύναμη είναι η ικανότητα ενός κράτους να επηρεάζει τη συμπεριφορά άλλων κρατών μέσω πειθούς και έλξης και όχι με εξαναγκασμό ή βία. Συχνά περιγράφεται ως η ικανότητα να «κάνεις τους άλλους να θέλουν αυτό που θέλεις εσύ». Τα ναυτικά διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην στρατηγική ήπιας ισχύος ενός έθνους. Μπορούν να επιδείξουν τις στρατιωτικές και οικονομικές δυνατότητες ενός κράτους και να προωθήσουν τις αξίες και τον πολιτισμό του. Τα ναυτικά μπορούν επίσης να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και ανακούφιση από καταστροφές, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση καλής θέλησης και εμπιστοσύνης με άλλα κράτη.

Το 2011 το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε την Επιχείρηση Tomodachi, μια αποστολή που επικεντρώθηκε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακούφισης στην Ιαπωνία ως απάντηση σε έναν καταστροφικό σεισμό και τσουνάμι. Η επιχείρηση αφορούσε την ανάπτυξη 24 πλοίων και τριών πτερύγων μάχης, τα οποία παρείχαν κρίσιμη υποστήριξη στην ιαπωνική κυβέρνηση και τον λαό της. Η επιτυχία της επιχείρησης Tomodachi είναι ένα υποδειγματικό μοντέλο της ικανότητας του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών να προβάλλει ήπια ισχύ. Ομοίως, το πλοίο νοσοκομείου «Κιβωτός της Ειρήνης» του κινεζικού Ναυτικού έχει επίσης αναπτυχθεί σε πολυάριθμες ανθρωπιστικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας ιατρική βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η αποστολή βοήθησε όσους χρειάζονται βοήθεια και ενίσχυσε την εικόνα της Κίνας ως καλοπροαίρετης και υπεύθυνης παγκόσμιας δύναμης.

Η Τουρκία θα μπορούσε να είχε επιδείξει την ήπια ισχύ της και να κερδίσει τη συμπάθεια του λιβυκού λαού στην πολιτική αναταραχή στέλνοντας το TCG Anadolu στη Λιβύη. Σε μια προσπάθεια να επηρεάσει το μέλλον της Λιβύης, η Τουρκία επέλεξε να υποστηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία ελέγχει τη δυτική Λιβύη και την πρωτεύουσα, Τρίπολη, πολιτικά και στρατιωτικά. Ωστόσο, για να έχει μόνιμο αντίκτυπο στο μέλλον της Λιβύης, η Τουρκία πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη ολόκληρου του έθνους και όχι μόνο της μίας πλευράς. Το TCG Anadolu παρουσίασε μια εξαιρετική ευκαιρία για την Τουρκία να επιδείξει τα στοιχεία ήπιας ισχύος της, αλλά η εκκαθάριση του 90% των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού από την κυβέρνηση του Ερντογάν με το πρόσχημα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, σε συνδυασμό με αλλαγές στο σύστημα προαγωγής και την προώθηση αξιωματικών που θα εργάζονταν σε αρμονία με την κυβέρνηση Ερντογάν, έχουν επηρεάσει σοβαρά τις σχεδιαστικές και επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Η ικανότητα της Τουρκίας να αξιοποιεί τη ναυτική της δύναμη και τα στοιχεία ήπιας ισχύος για να επηρεάσει την περιοχή συμφερόντων της έχει μειωθεί σημαντικά υπό την κυβέρνηση Ερντογάν.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail