Οι αναπτύξεις THAAD και «Patriot» δείχνουν την ετοιμότητα των ΗΠΑ για πόλεμο με το Ιράν

Καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να βρει τον τέλειο χρόνο για να ξεκινήσει τη χερσαία του επιχείρηση στη Γάζα, όλοι οι περιφερειακοί υποστηρικτές της Χαμάς αναζητούν τρόπους να το υποστηρίξουν στρατιωτικά. Το Ιράν είναι ίσως ο πιο σημαντικός σύμμαχος της ομάδας που εδρεύει στη Γάζα και είναι η μόνη χώρα που έχει την ικανότητα να την υποστηρίξει άμεσα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Τεχεράνη διέταξε την αιφνιδιαστική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου ή πως σκοπεύει να χτυπήσει το Ισραήλ με τους βαλλιστικούς της πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η απειλή και η ικανότητα σίγουρα υπάρχουν και πράγματι θα μπορούσε να σκέφτεται μια τέτοια πιθανότητα, αλλά η σοφή πολιτική ηγεσία τόσο στο Ιράν όσο και στο Ισραήλ θα αναζητούσε τρόπους για να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο. Και όμως, υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η αδυσώπητη προσπάθειά τους να διασφαλίσουν πως ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Πρώτα και κύρια, οι κατηγορίες της Ουάσιγκτον εναντίον της Τεχεράνης, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τις υποστηρίζουν, είναι σχεδόν τελειωμένη υπόθεση για την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας που συνεχίζει να τις παπαγαλίζει ως κάποιου είδους αξίωμα. Αυτό στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει μια μαζική ανάπτυξη του αμερικανικού ναυτικού δύο ομάδων κρούσης αερομεταφορέων (CSG) και μιας ειδικής ομάδας αμφίβιας επίθεσης, που λειτουργούν συνολικά περίπου 180 αεροσκάφη. Μια τέτοια τεράστια ποσότητα αεροπορικής δύναμης είναι εντελώς περιττή για να αντιμετωπίσει κανείς τη Χαμάς, μια οργάνωση που μοιάζει με αντάρτικο που δεν έχει αεροπορία, δεν διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, δε διαθέτει βιώσιμα συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, μεγάλου υψόμετρου κ.λπ. Ωστόσο, είναι αρκετά για να εξαπολύσουν μια άμεση επίθεση στο Λίβανο, τη Συρία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής που οι ΗΠΑ θεωρούν «μη συμμορφούμενη».

Αναμενόμενα, αυτό ανάγκασε τη Ρωσία να απαντήσει, καθώς λειτουργεί στρατηγικά σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις πιθανές χώρες-στόχους, και συγκεκριμένα στη Συρία. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την άμεση ανάπτυξη υπερταχέων, υψηλών πτήσεων MiG-31K/I οπλισμένων με υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal», ειδικά σχεδιασμένους να καταστρέφουν στρατηγικά ναυτικά μέσα, όπως υπεραεροπλανοφόρα και άλλα μεγάλα μαχητικά σκάφη επιφανείας. Ωστόσο, ενώ αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αφήσει ήσυχη τη Συρία (ειδικά στο πλαίσιο της τρέχουσας ανάπτυξής της για υποστήριξη του Ισραήλ), η αποφασιστικότητα να εμπλέξει το Ιράν παραμένει. Συγκεκριμένα, στις 21 Οκτωβρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως είχε αναπτύξει νέα συστήματα SAM υψηλού και μεσαίου ύψους (πύραυλοι επιφανείας-αέρος) στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Lloyd J. Austin , ο αμερικανικός στρατός είχε «ενεργοποιήσει την ανάπτυξη μιας μπαταρίας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), καθώς και πρόσθετων ταγμάτων «Patriot»» σε αρκετές απροσδιόριστες περιοχές στη Μέση Ανατολή, όλες προκειμένου να «αυξήσει την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων». Ο Όστιν ισχυρίζεται πως είχε «λεπτομερείς συζητήσεις» με τον Πρόεδρο Μπάιντεν για το θέμα. Εκτός από τα προαναφερθέντα μέτρα αεράμυνας, ανακατεύθυνε επίσης το CSG υπό την ηγεσία του υπεραεροφόρου USS «Dwight D. Eisenhower» στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) (που σημαίνει ότι δόθηκε ουσιαστικά εντολή για αναδιάταξη στον Περσικό Κόλπο). Το USS «Gerald R. Ford» και το υπόλοιπο CSG του θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Όστιν δήλωσε επίσης ότι "[αυτός] θα συνεχίσει να αξιολογεί τις απαιτήσεις στάσης δύναμης [των ΗΠΑ] στην περιοχή και θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης πρόσθετων δυνατοτήτων όπως απαιτείται". Στην πραγματικότητα, αυτό έχει ήδη γίνει, καθώς το Πεντάγωνο ανέπτυξε και άλλα μέσα, όπως τα επιθετικά αεροσκάφη A-10 "Thunderbolt II", τα μαχητικά κρούσης F-15E "Strike Eagle", καθώς και τα βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας B-1B "Lancer". Τα τελευταία στάλθηκαν από τη βάση τους στο Τέξας στις 12 Οκτωβρίου και αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Fairford της RAF (Royal Air Force) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από εκεί, τα "Lancer" θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον στόχων σε όλη τη Μέση Ανατολή και αλλού. Τίποτα από αυτά δεν είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της Χαμάς, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ μπορεί να χειριστεί τη Χαμάς μόνο του. Προφανώς, ο στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι το Ιράν.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αεράμυνα. Το Ισραήλ χειρίζεται συστήματα SAM και ABM (αντιβαλλιστικοί πύραυλοι) που είναι ικανά να αναχαιτίζουν τακτικούς πυραύλους και πυραύλους. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο "Iron Dome" που χρησιμοποιείται συνήθως για την αναχαίτιση ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Χαμάς. Ωστόσο, η μαχητική ομάδα με έδρα τη Γάζα δε χρησιμοποιεί όπλα που θα απαιτούσαν την ανάπτυξη του πολυδιαφημισμένου "Patriot" και ακόμη λιγότερο όταν πρόκειται για το THAAD. Στην πραγματικότητα, παρά το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και ρουκετών της, ακόμη και η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο δεν χρησιμοποιεί όπλα που θα απαιτούσαν τη χρήση των προαναφερθέντων συστημάτων αεράμυνας/ΑΒΜ. Ωστόσο, το Ιράν το κάνει και η πολεμική θαλασσοκρατία φαίνεται να είναι αποφασισμένη να εμπλέξει την Τεχεράνη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το Ιράν εκμεταλλεύεται βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς (MRBM) όπως τους "Khorramshahr", "Shahab-3", "Fajr-3", "Sejjil 1/2" και άλλους τύπους που βασίζονται ή/και προέρχονται από αυτούς, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς «Shahab-5» και «Sejjil 3» (IRBMs). Τα πρώτα έχουν ποικίλες αποστάσεις έως και 3000 km, ενώ το δεύτερο μπορεί να ξεπεράσει τα 4000. Είναι ασφαλές να πούμε ότι σχεδόν όλα αυτά βασίζονται (ή τουλάχιστον είναι εμπνευσμένα από) βορειοκορεατικά σχέδια, τα οποία, με τη σειρά τους, προέρχονται από πυραύλους της σοβιετικής εποχής. Επιπλέον, η Τεχεράνη αποκάλυψε επίσης πρόσφατα αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι ο πρώτος υπερηχητικός πύραυλός της, το "Fattah". Εκτός από τους ισχυρισμούς του Ιράν πως πραγματοποιεί ελιγμούς και ότι η ταχύτητα και η εμβέλειά του είναι (έως) 15 Mach και 1400 km, αντίστοιχα, δεν είναι πολλά γνωστά για τον πύραυλο. Το "Fattah" αποκαλύφθηκε επίσημα στις αρχές Ιουνίου.

Με εξαίρεση τους υπερηχητικούς και παρόμοιων ελιγμών πυραύλους, τα «Patriot» και τα THAAD σχεδιάστηκαν ειδικά για να αναχαιτίζουν παραδοσιακούς βαλλιστικούς πυραύλους, όπως αυτούς που χρησιμοποιεί το Ιράν. Ακόμα κι αν οι ισχυρισμοί της για το "Fattah" είναι αληθινοί, η Τεχεράνη μάλλον δεν έχει αρκετά από αυτά για να κάνει τη διαφορά. Και ενώ το Ιράν επίσης δε διαθέτει όπλα όπως το ρωσικό "Iskander" ή το μεγαλύτερο βορειοκορεατικό παράγωγό του KN-23 (γνωστά για τις ακανόνιστες τροχιές και την ικανότητα ελιγμών που τα καθιστά σχεδόν αδιαπέραστα από την αναχαίτιση από τα προαναφερθέντα συστήματα των ΗΠΑ), εξακολουθεί να διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που θα έκανε ακόμη και την ανάπτυξη αμερικανικών συστημάτων SAM και ABM μεγάλης εμβέλειας ανεπαρκή για άμυνα. Ωστόσο, αυτό φαίνεται αποδεκτό από το μονίμως φιλάργυρο Στρατιωτικό Βιομηχανικό Συγκρότημα των ΗΠΑ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail