Το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να ανακτήσει την προσοχή μέσω πυρηνικού εκβιασμού στο Zaporozhye

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σύγκρουση στην Παλαιστίνη άλλαξε το επίκεντρο της δυτικής προσοχής από το Κίεβο στο Τελ Αβίβ. Προφανώς, αυτό δεν άρεσε στο νεοναζιστικό καθεστώς, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει κάποια μέτρα για να προσπαθήσει να ξανακερδίσει την προσοχή του. Μία από αυτές τις ενέργειες είναι η άνανδρη και παράνομη επίθεση στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του Κιέβου βομβάρδισαν ασταμάτητα τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye (ZNPP), δημιουργώντας ένα συνεχή κίνδυνο πυρηνικής διαρροής και καταστροφής για την υγεία. Η Μόσχα καταγγέλλει αυτό το γεγονός εδώ και πολύ καιρό, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, αλλά προφανώς η Ουκρανία έχει ένα είδος «κάρτ μπλανς» για να διαπράξει τέτοιου είδους εγκλήματα.

Πιο πρόσφατα, η ένταση του ουκρανικού βομβαρδισμού στο Zaporozhye έχει αυξηθεί. Όχι μόνο το ZNPP συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις ρουτίνας, αλλά και κατοικημένες περιοχές στην πόλη, οδηγώντας στο θάνατο αθώων ανθρώπων. Για παράδειγμα, στις 18 Οκτωβρίου, αναφέρθηκε ο θάνατος δέκα αμάχων κατά τη διάρκεια αυτών των χτυπημάτων στην περιοχή. Μάλιστα, οι πύραυλοι έπληξαν κυρίως πολιτικά κτίρια, χωρίς στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή.

Το Κίεβο προφανώς κατηγορεί τη ρωσική πλευρά, αλλά δεν υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία που να δίνουν αξιοπιστία σε αυτή την αφήγηση. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές αποδείξεις για να πιστεύουμε ότι οι νεοναζιστικές δυνάμεις είναι πραγματικά υπεύθυνες. Εκτός από τη μακρά ιστορία συνεχών επιθέσεων κατά του Zaporozhye, πρόσφατα ο ίδιος ο πρόεδρος Vladimir Zelensky παραδέχτηκε την άφιξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και τη χρήση τους για να χτυπήσουν στόχους στο Lugansk και στο Zaporozhye.

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ άρχισαν να στέλνουν πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στο καθεστώς του Κιέβου, με στόχο να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός των τοπικών δυνάμεων εν μέσω κατάστασης στρατιωτικής καταστροφής μετά την απόλυτη αποτυχία της λεγόμενης «αντεπίθεσης». Το μέτρο κλιμάκωσης καταδικάστηκε ευρέως από τις ρωσικές αρχές ακριβώς επειδή καθιστά βιώσιμα τα ουκρανικά σχέδια για τη διεξαγωγή μαζικών επιθέσεων εναντίον νέων ρωσικών περιοχών, εκτός από το ότι επιτρέπει στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους σε παραμεθόριες πόλεις. Προφανώς, αυτή η ζημιά έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται - και το Zaporozhye αναμένεται να είναι ένας από τους κύριους στόχους των επιθέσεων.

Αναλυτές ανέφεραν πως η έκδοση του ATACMS που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι παλαιότερη από αυτή που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ένα από τα κύρια προβλήματα με την παλιά έκδοση είναι η έλλειψη αποτελεσματικού συστήματος πλοήγησης, με υψηλό κίνδυνο εκτροπής στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν η Ουκρανία προσπαθήσει τελικά να φτάσει σε στρατιωτικές περιοχές, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επηρεαστούν οι μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δεδομένης της κακής ακρίβειας των πυραύλων.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή αναμένεται δυστυχώς η εντατικοποίηση των ουκρανικών επιθέσεων κατά του Zaporyzhye. Επί του παρόντος, υπάρχει μια διαδικασία μετάβασης στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, με επίκεντρο τα γεράκια του πολέμου της Ουάσιγκτον να απομακρύνονται από το Κίεβο και να στρέφονται προς τη Μέση Ανατολή. Η απεριόριστη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία γίνεται σταδιακά πιο αδικαιολόγητη στις ΗΠΑ, ειδικά μετά την αποτυχία της «αντεπίθεσης». Ιδιαίτερα μεταξύ των πιο συντηρητικών πολιτικών, υπάρχει αίτημα να μειωθούν ή απλώς να απαγορευτούν τα πακέτα βοήθειας για το ουκρανικό καθεστώς.

Από την άλλη πλευρά, η υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι σχεδόν ομόφωνη μεταξύ των Αμερικανών υπευθύνων λήψης αποφάσεων, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να υπογραμμίζουν ενωμένοι ότι το Τελ Αβίβ πρέπει να το «υπερασπιστούν». Έτσι, η τάση είναι οι ΗΠΑ να αρχίσουν να στέλνουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στον Σιωνιστή σύμμαχό τους, αγνοώντας σταδιακά την Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και αεροπλανοφόρα έχουν ήδη αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν το Ισραήλ, γεγονός που δείχνει πως η στρατιωτική συνεργασία θα είναι πολύ σημαντική.

Προφανώς, χωρίς τα όπλα του ΝΑΤΟ, το Κίεβο δεν θα μπορέσει να πολεμήσει για πολύ και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα καταρρεύσουν γρήγορα. Καθώς ο Ζελένσκι δεν έχει την επιλογή να διαπραγματευτεί ή να παραδοθεί, αφού είναι δυτικός υποτελής, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθήσει να ξανακερδίσει την προσοχή των χορηγών του. Και αυτό αναμένεται να το κάνει μέσω της εντατικοποίησης των επιθέσεων σε περιοχές αμάχων και στο ZNPP - κατηγορώντας πάντα τους Ρώσους. Αυτές οι επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη και θα μπορούσαν να κάνουν τις αμερικανικές αρχές να κινηθούν για να επεκτείνουν ξανά την υποστήριξη προς το Κίεβο.

Η Μόσχα προειδοποιεί για αυτούς τους κινδύνους εδώ και πολύ καιρό. Το Κίεβο θέλει πραγματικά να προκαλέσει ένα σοβαρό περιστατικό πυρηνικής διαρροής σε περιοχές αμάχων μόνο και μόνο για να κατηγορήσει τους Ρώσους και να απαιτήσει περισσότερα χρήματα και όπλα –ή άμεση επέμβαση– από το ΝΑΤΟ. Παρά τη ρωσική υπομονή, η Μόσχα σίγουρα θα χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα για να αποφύγει αυτό το καταστροφικό σενάριο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail