Το παγκόσμιο εμπόριο οδηγείται σε ύφεση; Ο μεγαλύτερος αποστολέας στον κόσμο κόβει 10.000 θέσεις εργασίας

maersk.com
Freepen.gr - Ο ναυτιλιακός γίγαντας AP Moller-Maersk A/S ανέφερε μια διολίσθηση στα κέρδη και τα έσοδα για το τρίτο τρίμηνο, αναγκάζοντας την εταιρεία να πάρει αμυντική θέση περικόπτοντας πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας, καθώς η πτώση των τιμών των εμπορευματοκιβωτίων και η μείωση της ζήτησης πλήττουν την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως το 2026, αναφέρει το zerohedge.com.

«Αν κοιτάξετε το βιβλίο παραγγελιών και τι πρόκειται να ακολουθήσει τα επόμενα δύο χρόνια, νομίζω ότι πιθανώς θα βρισκόμαστε σε ένα πολύ υποτονικό και πιεστικό περιβάλλον για δύο έως τρία χρόνια μπροστά», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος Vincent Clerc στους Mark Cudmore και Tom MacKenzie του Bloomberg TV το πρωί της Παρασκευής.

Η Maersk, η οποία ελέγχει περίπου το 17% του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων, άρχισε να μειώνει το εργατικό δυναμικό της από 110.000 τον Ιανουάριο και θα είναι κάτω από 100.000 μέχρι το τέλος του έτους - αυτό θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Clerc είπε ότι περίπου 6.500 θέσεις έχουν ήδη εξαλειφθεί.

Η Maersk θεωρείται βαρόμετρο του παγκόσμιου εμπορίου. Οι γραμμές εμπορευματοκιβωτίων βλέπουν ήδη πτώση των κερδών μετά από κέρδη ρεκόρ το 2021-22, όταν η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά κατά τη διάρκεια της Covid αυξήθηκε.

Οι μετοχές της Maersk υποχώρησαν έως και 14% στις 10.485 κορώνες, το χαμηλότερο σε τρία χρόνια στην Κοπεγχάγη. Άλλοι αποστολείς έχουν επίσης υποχωρήσει συμπεριλαμβανομένων των Hapag-Lloyd -6%, DSV -2,4% και Kuehne + Nagel -1,8%.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εξέδωσαν ένα προειδοποιητικό σημείωμα προς τους πελάτες, υποδεικνύοντας πως η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία θα μπορούσε να βρίσκεται σε πιο παρατεταμένη ύφεση και συνέστησαν την πώληση των μετοχών της Maersk. Η Bloomberg Intelligence προειδοποίησε ότι η Maersk ενδέχεται να μην δει ανάκαμψη στα κέρδη μέχρι το 2025. Και η Morgan Stanley είπε πως οι προοπτικές είναι απογοητευτικές.

Όλα αυτά αποτελούν προειδοποιητικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail