Θα μπορούσε η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι;

pixabay / jplenio
Η κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιες επιπτώσεις

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, που χαρακτηρίζεται ως "γεγονός μαύρου κύκνου" στην αγορά πετρελαίου, έχει τη δυνατότητα να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι. Αυτή η πιθανότητα έχει τις ρίζες της στο φάσμα της περιφερειακής εμπλοκής, ιδιαίτερα της εμπλοκής του Ιράν. Οι ανησυχίες περιβάλλουν την πιθανή υποστήριξη του Ιράν στη Χαμάς μέσω προηγμένων όπλων, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη σύγκρουση. Επιπλέον, η επιρροή του Ιράν στη Χεζμπολάχ μπορεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, πιθανώς προκαλώντας ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν. Σε απάντηση, το Ιράν θα μπορούσε να επιλέξει να κλείσει το Στενό του Ορμούζ, ένα ζωτικό παγκόσμιο πέρασμα πετρελαίου. Μια τέτοια πράξη θα διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου, οδηγώντας σε αυξήσεις των τιμών και συμβάλλοντας στον πληθωρισμό μέσω αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Russian Market, ένα project ενός οικονομικού blogger, Ελβετού δημοσιογράφου και πολιτικού σχολιαστή με έδρα τη Ζυρίχη. Ακολουθήστε τον στο X @runews - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο κόσμος του εμπορίου εμπορευμάτων αναδεύτηκε ανησυχητικά καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς ξεδιπλώθηκε απροσδόκητα, αφήνοντας τους παρατηρητές της αγοράς χωρίς άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσουν τις αντηχήσεις της. Ενώ κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι αυτό το ταραχώδες γεγονός είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και στην ευρύτερη οικονομία, μια πιο προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει μια περισσότερο περίπλοκη πραγματικότητα.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι τιμές του πετρελαίου αρχικά αυξήθηκαν, μόνο για να υποχωρήσουν μέχρι το τέλος της ημέρας. Ωστόσο, όπως λέει και η παροιμία, τα φαινόμενα απατούν. Αυτή η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, στην απρόβλεπτη της κατάσταση, μοιάζει με ένα γεγονός του μαύρου κύκνου στις αγορές εμπορευμάτων, ένας όρος που επινοήθηκε από τον Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ για να περιγράψει εξαιρετικά απίθανα και απρόβλεπτα γεγονότα που έχουν βαθύ αντίκτυπο στις αγορές και την κοινωνία. Δεν έπιασε μόνο τους εμπόρους αλλά και τις κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απροετοίμαστους καθώς παλεύουν με την αύξηση των αποδόσεων του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών και του πληθωρισμού, κατ ' ευφημισμό χαρακτηρίζοντάς τον ως "μεταβατικό". Σε πλήρη αντίθεση, αυτή η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς που φαίνεται κάθε άλλο παρά παροδική, ήδη ξεχύνεται στα σύνορά της. Εάν αυτή η κατάσταση κλιμακωθεί σε περιφερειακό επίπεδο, η διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στα δυσοίωνα 150 δολάρια ανά βαρέλι, προκαλώντας ανησυχίες για τον πληθωρισμό και μια πιθανή οικονομική ύφεση.

Μέσα από τα χρονικά της ιστορίας, έχουμε γίνει μάρτυρες γεωπολιτικών αναταραχών που στέλνουν κύματα σοκ στις αγορές πετρελαίου. Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ του 1973, ένα ταραχώδες κεφάλαιο στην ιστορία των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Καθώς τα αραβικά κράτη ξεκίνησαν εμπάργκο πετρελαίου ως απάντηση στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, η τιμή του πετρελαίου ξεκίνησε μια μετεωρική άνοδο. Σε πολυσύχναστους εμπορικούς κόμβους όπως η Νέα Υόρκη, αυτή η αύξηση ήταν συγκλονιστική - οι τιμές τετραπλασιάστηκαν, εκτοξευόμενες περίπου 300% έως 400%, ανάλογα με τον τύπο του αργού και το χρονοδιάγραμμα που εξετάστηκε. Αυτή η σεισμική μετατόπιση κυμάνθηκε παγκοσμίως, επηρεάζοντας οικονομίες πολύ πέρα από τις αμερικανικές ακτές.

Στις 19 Οκτωβρίου 1973, αμέσως μετά το αίτημα του Προέδρου Νίξον για το Κογκρέσο να διαθέσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε επείγουσα βοήθεια στο Ισραήλ για τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ο Οργανισμός αραβικών χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΑΠΕΚ) θέσπισε εμπάργκο πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εμπάργκο έθεσε τέλος στις εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ από τα συμμετέχοντα έθνη του ΟΑΠΕΚ, ξεκινώντας μια σειρά περικοπών παραγωγής που άλλαξαν σημαντικά την παγκόσμια τιμή του πετρελαίου. Αυτές οι περικοπές σχεδόν τετραπλασίασαν την τιμή, από 2,90 δολάρια το βαρέλι πριν από το εμπάργκο σε 11,65 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο του 1974. Τον Μάρτιο του 1974, εν μέσω διαφωνιών εντός του ΟΑΠΕΚ σχετικά με το πόσο καιρό θα συνεχιστεί το εμπάργκο, άρθηκε επίσημα. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου παρέμειναν. (Πηγή)

Εν μέσω αυτής της ενεργειακής καταιγίδας, προέκυψε ένα κρίσιμο ερώτημα - πώς θα αντιδρούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτήν την πετρελαϊκή κρίση, ειδικά εάν συμμετείχαν ενεργά στη συνεχιζόμενη σύγκρουση; Η απλή σκέψη της εμπλοκής των ΗΠΑ θα προκαλούσε πιθανώς μια ισχυρή αντίδραση από τον οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών χωρών (ΟΠΕΚ) και ορισμένα από τα κράτη μέλη του. Αυτή η αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί ως εμπάργκο πετρελαίου, με στόχο όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά ενδεχομένως να επεκταθεί και πέρα από τον Ατλαντικό για να επηρεάσει και την Ευρώπη. 

Το Στενό του Ορμούζ, ένα θαλάσσιο σταυροδρόμι τεράστιας σημασίας, κατέχει καθοριστική θέση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Περίπου το ένα έκτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και το ένα τρίτο του υγροποιημένου φυσικού αερίου διασχίζουν αυτό το στενό γεωπολιτικό στενό. Το Ιράν ελέγχει επτά από τα οκτώ νησιά του, διατηρώντας στρατιωτική παρουσία στο κάθε ένα. Αυτή η στρατηγική θέση δίνει τη δυνατότητα στο Ιράν να διαταράξει ενδεχομένως την ομαλή διέλευση του πετρελαίου, μια προοπτική με βαθιές επιπτώσεις στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Δημιουργείται μια επικρατούσα αίσθηση: το κλείσιμο ή η ουσιαστική διακοπή του Στενού του Ορμούζ, σε συνδυασμό με το εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, δείχνει ότι οι τιμές του πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου φτάνουν σε πρωτοφανή ύψη. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επισφαλής καθώς γινόμαστε μάρτυρες του κλεισίματος βασικών αγωγών που μεταφέρουν ρωσική βενζίνη στην Ευρώπη. Αυτή η συρροή παραγόντων σηματοδοτεί μια επισφαλή εξίσωση στην οποία η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς αποτελεί σημαντική απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, ιδίως καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας αντιμετωπίζουν εμπόδια.

Αυτά τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου δε δημιουργήθηκαν αρχικά για σενάρια όπως οι πόλεμοι και οι κρίσεις; Ωστόσο, παρά τον επιδιωκόμενο σκοπό τους, η διοίκηση Μπάιντεν εξαντλεί με συνέπεια το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου (SPR) χωρίς φαινομενικά καμία πρόθεση να αναπληρώσει αυτή την ουσιαστική διασφάλιση. Και αυτό θέτει το ερώτημα: θα μπορούσε αυτή να είναι μια υπολογισμένη στρατηγική για να υπονομεύσει τη Ρωσία; Αυτή η έρευνα παραμένει, υπενθυμίζοντάς μας ότι ακόμη και οι πιο έμπειροι έμποροι, όταν επηρεάζονται από συναισθήματα ή εχθρότητα, μπορούν να λάβουν αμφισβητήσιμες αποφάσεις. Για την ιστορία, το στρατηγικό αποθεματικό πετρελαίου (SPR) δημιουργήθηκε ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση του 1973.

Και τότε, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς βρίσκεται στο επίκεντρο. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Εξετάστε, για μια στιγμή, τον επικείμενο τρόμο στις τιμές του πετρελαίου όταν η διοίκηση Μπάιντεν τελικά αποφασίσει να ξαναγεμίσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου. Η σκηνή είναι έτοιμη για ένα συναρπαστικό δράμα, γεμάτο γεωπολιτικές περιπλοκές και οικονομικές επιπτώσεις.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαντλούν τα στρατηγικά τους αποθέματα, η Κίνα χτίζει επιθετικά τα αποθέματά της μέσω εξαγορών, ενδεχομένως επωφελούμενη από τις αναμενόμενες εκπτώσεις από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚ+ και η Σαουδική Αραβία εφαρμόζουν περικοπές παραγωγής, δημιουργώντας μια αρμονική συμφωνία ενορχήστρωσης από την πλευρά της προσφοράς. Αυτός ο συντονισμένος Χορός ευθυγραμμίζεται απρόσκοπτα με το φόντο της πλεονάζουσας ρευστότητας, ενισχύοντας την ακλόνητη αισιοδοξία μου στις προοπτικές της αγοράς αργού πετρελαίου.

Παρ ' όλα αυτά, υπάρχει μια πανταχού παρούσα ανησυχία που θορυβεί τόσο τους υποστηρικτές της Bidenomics όσο και τον άγρυπνο Πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell. Η στοιχειώδης προοπτική αναζωπύρωσης του πληθωρισμού οδηγεί δυνητικά σε σταθερά υψηλά επιτόκια. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η ιστορία λέει μια θλιβερή ιστορία: οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ήταν συχνά ένας σημαντικός παράγοντας για την είσοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε φάση ύφεσης, ειδικά καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται πρώιμοι δείκτες πίεσης της ζήτησης.

Από την άποψή μου, όταν εξετάζουμε την πιθανότητα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς Υπουργείου Οικονομικών να ανέβει στο 6%, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κίνα έχει αποβάλει σημαντικά τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σε σημαντικούς όγκους.

Επιπλέον, το αφυπνισμένο μεγαθήριο που είναι η Κίνα είναι έτοιμο να διαμορφώσει σημαντικά το πετρελαϊκό τοπίο. Η οικονομική δύναμη της Κίνας και η ακόρεστη όρεξη για πετρέλαιο αναμένεται να ασκήσουν την πιο ισχυρή επιρροή στις τιμές του πετρελαίου το επόμενο έτος. Ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ καταφέρει να ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές, οι προοπτικές της ζήτησης της Κίνας να ξεπεράσει τις προσδοκίες προμηνύουν μια σεισμική μετατόπιση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς οι τιμές φλερτάρουν με το αόριστο επίπεδο των 150 δολαρίων.

Σε αυτή την Οδύσσεια του πετρελαίου, όπου η γεωπολιτική, η έλλειψη επαρκών επενδύσεων και η άνοδος των ανερχόμενων υπερδυνάμεων συγκλίνουν, η πορεία προς τα $150 δεν είναι θέμα "αν", αλλά μάλλον "πότε". Η σκηνή είναι έτοιμη, οι παίκτες είναι στη θέση τους, και ο κόσμος αναμένει με ανυπομονησία την επόμενη πράξη σε αυτό το συναρπαστικό δράμα, με τη δυνατότητα για ένα γεγονός του μαύρου κύκνου να ανοίγει τα φτερά του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail