Η Πολωνία θα μπει στις 20 καλύτερες οικονομίες του κόσμου καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική διολίσθηση

Piotr Molecki / East News
Freepen.gr - Η Πολωνία είναι έτοιμη να γίνει η 20η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ξεπερνώντας πιθανώς την Τουρκία, η οποία παλεύει με τον υψηλότερο πληθωρισμό της τα τελευταία 24 χρόνια, σύμφωνα με προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), γράφει η Ewa Wysocka για το biznes.interia.pl.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως μέχρι το τέλος του 2023, το ΑΕΠ της Πολωνίας θα ξεπεράσει τα 860 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η σημαντική ανάπτυξη υπογραμμίζεται περαιτέρω από τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου ενός απότομου ρυθμού πληθωρισμού που θα μπορούσε να την κάνει να πέσει από τη 17η θέση στην 21η στην παγκόσμια κατάταξη της οικονομίας.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, η Παγκόσμια Τράπεζα κατέταξε την Πολωνία στην 21η θέση με βάση το ΑΕΠ και η κατά κεφαλήν ισοτιμία αγοραστικής της δύναμης ήταν σχεδόν 36.800 $, μια απότομη αύξηση από τα 10.400 $ το 1989.

Παρά τις διακυμάνσεις των θέσεων με τα χρόνια, αυτή η πιθανή πρόοδος δεν αποδίδεται στο ότι ξεπέρασε την Ελβετία, που βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην 20η θέση, αλλά λόγω της πιθανής πτώσης της Τουρκίας από τη 17η στην 21η θέση.

Ο υπολογισμός λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το τοπικό νόμισμα, υποδηλώνοντας πως το ΑΕΠ της Πολωνίας μπορεί να ξεπεράσει το ΑΕΠ της Τουρκίας μέχρι το τέλος του έτους.

Τέτοιες κινήσεις στην κατάταξη υπογραμμίζουν τη δυναμική φύση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, όπου όχι μόνο η παραγωγικότητα και το κεφάλαιο, αλλά και η νομισματική ισχύς και το μέγεθος της χώρας διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους.

Το ονομαστικό ΑΕΠ — η προστιθέμενη αξία αυτού που παράγει μια οικονομία — εξαρτάται όχι μόνο από την παραγωγικότητα και το κεφάλαιο αλλά και από το μέγεθος της χώρας, μεταξύ άλλων παραγόντων. «Γι’ αυτό, για παράδειγμα, η Ρωσία είναι μπροστά από την Πολωνία», εξήγησε ο Πολωνός οικονομικός δημοσιογράφος Rafał Hirsch.

Ο Hirsch τόνισε ότι το μέγεθος δεν είναι το παν, καθώς η Πολωνία έχει καλύτερη απόδοση στην κατάταξη από χώρες μικρότερες σε έκταση, όπως η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, όπως φαίνεται στην περίπτωση της Βαρσοβίας και της Άγκυρας, η ισχύς του τοπικού νομίσματος έχει επίσης σημασία.

Υπάρχουν πολλές κατατάξεις των ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της G20, η οποία συγκεντρώνει τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η είσοδος στην ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών είναι πιο δύσκολη από την είσοδο στο G20, επειδή η γεωγραφική σημασία παίζει επίσης ρόλο, και υπάρχουν χώρες (στο G20) όπως η Αργεντινή ή η Νότια Αφρική, που βρίσκονται πολύ πίσω στη λίστα με τις μεγαλύτερες στον κόσμο οικονομίες», πρόσθεσε ο Hirsch.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail